Majonnäs

Luqaz Ottosson har slagit en och annan majonnäs och här bjuder han på flera olika smakkombinationer.
Majonnäs

Majonnäs är enligt mig en av världens bästa såser. Denna krämiga klassiker är också bland det första vi kockar får lära oss i början av vår utbildning, och något som vi får tillreda ofta i början av våra karriärer. Det jag särskilt gillar med ”majjo” är att den med enkelhet går att variera på så många olika sätt, och att den passar till i stort sett allt. Tyvärr så är det nog även en av de varor som är allra vanligast att man plockar med sig hem som halvfabrikat ifrån affären, ofta i tron om att det är ”ÄKTA majonnäs” som burken skryter om. Tittar man däremot lite närmare på innehållsförteckningen så kan man hitta upp emot 15 olika ingredienser, vilket är onödigt mycket. Många är lite rädda för att göra egen majonnäs, men var inte det! Det värsta som kan hända är att den spricker. Om detta skulle hända så är det bara att börja om med en ny äggula och lite senap. Sedan kan man gå i med den spruckna majonnäsen som på så vis inte behöver gå till spillo. Troligtvis hällde du i oljan lite för snabbt första gången.

Här har ni ett bra grundrecept på majonnäs som jag brukar använda som bas. Jag har skickat med lite olika varianter att smaka upp den med också.

Bild från DinVinGuide

Majonnäs

 

1 msk vinäger

1 tsk dijonsenap

2 äggulor från ekologiska ägg

2 dl varmpressad rapsolja

salt

Vispa först ihop vinäger, senap och äggulor. Tillsätt sedan oljan i en tunn och jämn stråle under ständig vispning. Fortsätt tills du uppnått rätt konsistens, smakar majonnäsen ägg så behövs det mer olja.

När jag smaksätter mina majonnäser brukar jag mixa lite av oljan med smaksättaren. Här är exempel på några favoriter:

Chili

När jag gör en chilimajonnäs brukar jag smaksätta med min egen chilipasta, sambal oelek eller sriracha.

Örter

Här brukar jag mixa örterna med hälften av oljan tills jag får riktigt grön olja. Dill, basilika eller ramslök funkar jättebra, och det går självklart även att mixa som man önskar.

Curry

Använd en god curryblandning.

Svamp

Stek valfri svamp i smör och olja och smaka upp den med salt och peppar. Mixa den sedan med hälften av oljan så du får en slät svampkräm som du sedan vispar ner i majonnäsen.

Soja

Här blandar man med fördel sojan tillsammans med äggulorna och senap. Det kan vara bra att tänka på att soja är ganska salt, så saltet kan skippas när du gör denna variant.

Bild från DinVinGuide

Luqaz Ottosson, Frilansande kock, Gotland

Instagram: @luqazo

Mail: luqazo(@)gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Tidigare artiklar av Luqaz