- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Vitt i Campania
Vitt i Campania
Vitt i Campania
De flesta förknippar nog Campania med rött vin. Campania är regionen med Neapel som regionstad. Neapel är en oerhört spännande stad med en både lång och dramatisk historia väl värt ett besök. På svenska brukar man ibland använda namnet Kampanien för denna region. Jag tycker det låter så märkligt i mina öron så jag använder det italienska namnet, Campania i denna text. Det är en vinregion som är mycket heterogen i sina betingelser. Olika växtplatser med vinrankor som växer på vulkanens Vesuvius bergsidor till kustnära vinområden. Det mest spektakulära är kanske vinrankorna som klamrar sig fast på Amalfikustens branta klippor mot Medelhavet. I denna artikel kommer jag däremot koncentrera mig till vinområdena Irpinia och till viss del Sannio. Irpinia är mest känt för sina viner från Taurasi. Det röda vinet Taurasi med sin kraftfullhet är kanske också det mest kända vinet i vinregionen Campania som helhet.
Det röda vinerna är spännande. Druvan aglianico ger viner med hög syra, mörk färg och markerade tanniner. Det är inga viner som passerar dig som vinkonsument, utan reaktion. Vissa tycker att vinerna är i kraftfullaste laget medan andra älskar dem. Jag och min kollega Sofia Ander här på DinVinguide.se tillhör dem som älskar dessa lite tuffa viner. Det är utpräglade matviner och passar väl med vårt svenska kök tycker jag. Till grillat är de fantastiska. Under senare år har producenterna lyckats tygla både det rustika som det kraftfulla och skapar idag mer finstämda viner. Dock utan att förlora sitt ursprung.
En producent som skapat en elegant och drickvänlig Taurasi är Tenuta Cavalier Pepe. Ett vin som kostar en tvåhunka men levererar mer, Tenuta Cavalier Pepe, nr 2236, 199 kronor. Milena Pepe har genom varsam vinmakning skapet mycket trevliga viner, både röda och vita. Jag gillar skarpt hennes tankar vad gäller vinmakning. Bäst tycker jag om hennes vita viner gjorda på fiano och greco.
Jag gillar taurasiviner som inte har för mycket fatlagring och som framhäver den fina frukten och inte bara kraften. Dessa viner har framtiden för sig.
Druva
Aglianico
Vitt i Campania
Andra spännande producenter i Taurasi är Tenuta Madre och den lilla garageproducenten Stefania Barbot. Två producenter som har greppat det nya med frukt och elegans men ändå hållit fast vid den gamla traditionen för att göra druvan aglianico rättvisa. Detta är producenter som greppat att frukten är viktig även i ett kraftfullt vin och som inte kompenseras av för mycket fatlagring för att göra sig gällande på en internationell vinmarknad. Helt enkelt neoklassiska viner som fungerar bra tillsammans med mat på rätt sätt.
Det som imponerade mest på mig var de vita vinerna från Irpinia gjorda på druvorna fiano och greco.
Vitt i Campania
Äntligen kommer vi nu till det jag var mest imponerad av under mitt besök i Campania, nämligen de vita vinerna. Som tidigare nämnts har alltid de röda taurasivinerna stått i centrum. Men jag är övertygad om att de vita vinerna kommer bli lika populära framöver. Druvtyperna fiano och greco stortrivs här i det kuperade landskapet i Irpinia. Vingårdarna ligger på hög höjd mellan 400 till 600 meters höjd över havet. Vissa vingårdar ligger till och med på högre höjd. Det kanske låter som en paradox att de vita vinerna är så bra i denna varma syditalienska vinregion. Men på samma sätt som på Sicilien är de vita vinerna mycket imponerande.
Hög höjd för vingården med bra ventilation och svalare nätter borgar för bra betingelser för de gröna druvorna. Friskheten är viktig och denna skapas bland annat genom det svalare nätterna. Vidare har druvorna fiano och greco haft många år på att acklimatisera sig till klimatet och jordmånen. Det var grekerna som tog med sig greco så ni förstår att det var några tusen år sedan. Även fiano har en lång historia med Romarna.
Druva
Fiano
Vitt i Campania
Några producenter ni ska ha ögonen öppna för är bland annat den största producenten Feudi di San Gregorio som startade sin verksamhet så sent som 1986. Initialt var vinerna designade för den amerikanska marknaden och är vinhusets viktigaste marknad idag. Jag tycker att man idag kommit ifatt den nya trenden med mer fruktiga och inte alltför ekfatslagrade viner, vilket är bra. Husets greco di tufo, Cutizzi är riktigt bra. Vinerna hittar du även på Systembolaget. Det finns ett stort utbud så det är bara att välja och vraka. Om ni har erfarenhet av detta vinhus och kanske avskräcktes av den tuffa ekfatshanteringen, förtvivla inte. Idag är vinerna betydligt mer drickvänliga och har ett modernare snitt än tidigare.
En annan producent som jag träffade för första gången för mer än tio år sedan är Donnachiara. Det intressanta är att även Donnachiara förändrat sina viner tycker jag. Trots att man har den berömda vinkonsulten Cottarella som hjälp i vinmakningen är vinerna riktigt bra. Cotarella är känd för sina viner som är rätt strömlinjeformade för en internationell publik, läs Amerika. Idag har Ilaria som är ägaren funnit sin stil och är framförallt riktigt stark på sina vita viner. Fiano och greco av hög klass kommer från denna vackra vingård. Väl värd att besöka.
När ni är i Irpinia missa inte den lokala osten Caciocavallo som är perfekt tillsammans med ett glas fiano eller greco. Namnets ursprung kommer från att ostarna lastades på hästryggen med ett rep mellan två ostar för sin transport.
Vitt i Campania
En av mina absoluta favoriter i Irpinia är som jag tidigare nämnt Tenuta Cavalier Pepe. En producent som är både nydanande men som fortfarande har ett ben kvar i den klassiska stilen av vin från Irpinia. Detta gäller både de röda som de vita vinerna. Produktionen har vuxit en hel del sen jag mötte Milena Pepe första gången för omkring tio år sedan. Se bilden. Milena är uppvuxen i Belgien men pappan kommer från regionen så det var naturligt att etablera sig här. Jag gillar både de röda och de vita vinerna. Ett vin, Appio, som väckte mångas intresse är en aglianico Taurasi som gjorts i amforas. Vinstockarna är mycket gamla, över 70 år och vinet får inte så tuff uppfostran på ekfat som traditionellt. Prova och njut, jag tycker om det, inte traditionellt men mycket bra.
Vidare gillar jag husets Brancato gjord på druvan fiano di Avellino. Vidare är Pepes, greco di tufo Grancare, riktigt bra. Rik på citrusaromer och frisk i stilen trots att vinets ursprung är det varma syditalien.
Vad är då min slutsats efter att ha provat omkring 400 olika viner från Campania då? Jo, detta vinområde borde ha betydligt mer uppmärksamhet. De röda vinerna är mer kända än de vita vinerna. Men jag är personligen mest överraskad över den fina kvaliteten på de vita vinerna gjorda på framförallt fiano och greco. Även viner gjorda på druvan falanghina var även bra. Lite enklare och lättare i stilen men ändå fängslande.
Så jag skålar med ett vitt vin i mitt glas från Irpinia.
Anders Levander
Vitt i Campania
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!