Svenska flaggan
Aglianico

Aglianico

Aglianico är en blå vindruva som främst odlas södra Italien. På senare år har den fått en hel del uppmärksamhet i samband med att syditaliens viner blivit mer populära. Den ses som en av Syditaliens mest lovande och intressanta druvor.

Druvan kommer sannolikt från området kring hålfoten vid den Italienska stöveln. Aglianico odlas främst i Puglia (Apulien), Kampanien  och i Basilicata. Den bedöms ha potential att skapa verkligt stora viner med stora lagringsmöjligheter. Det är dock en druva som kan ge stor avkastning så det gäller att hålla efter den för att den ska ge kvalitetsviner. Några av de bästa görs i Taurasi DOCG och Angelico del Vulture DOC.

Druvan ger tunga och kraftiga viner vars doft och smak har drag av mörka bär, mogna plommon, tobak, kryddighet, choklad och rök. Vinerna har ofta rejält med tanniner och en hög syra.

I många källor anges att aglianico härstammar från den grekiska druvan hellenico. Idag anse det inte vara så. Druvan omnämns för första gången på 1500-talet och hellenico var sannolikt en grön druva. DNA-forskningen har inte heller hittat någon koppling mellan aglianico och grekiska druvor.

Druvan odlas numer också i Australien, bland annat i i New South Wales på vingården Westend Estate och i Paso Robles, Kalifornien av Kewnneth Yolk.