Svenska flaggan
Viner till rökt fisk
Skriven av Anders Levander

Viner till rökt fisk

Efter en period av tropisk värme har vi nu fått en mer normal sommar. Personligen tycker jag det är skönt när det är lite svalare. Det har grillats i stort sett varje park och trädgård under juni. Jag har nu stor lust till lite mer lätt mat och som är tillgänglig på många ställen under sommaren. Jag är sugen på rökt fisk helt enkelt. Vad dricker man för viner till rökt fisk då?

Viner till rökt fisk

Under sommaren äter vi mycket rökt fisk i Sverige. Vi söker oss ofta till kusterna eller de stora sjöarna där rökt fisk säljs. Att röka maten är en urgammal sed i Sverige för att kunna hålla maten fräsch. Det var inte alltför många år sedan kylskåpet kom till våra kök och revolutionerade vår kosthållning. Många tänker nog inte på detta. Vår mathållning under sommaren har förändrats stort under de senaste sextio, sjuttio åren just på grund av att vi har tillgång till kylskåpet. Jag som seglare har tydligt märkt skillnaderna i kosthållning ombord.

En av mina nära vänner där familjen varit sjöfarare under generationer berättade hur det var i hans barndom när de begav sig till havs. De var en familj med mor och far och fyra söner som stuvade in sig i sin lilla segelbåt. Packningen var enkel, fiskespö, potatis, smör, en back pilsner och kanske en panna brännvin. Maten fick grabbarna fånga med fiskespöet. Kylskåp fanns inte utan allt stuvades i kölsvinet. Det var tider det. Nödproviant var bullens pilsnerkorv på konservburk och ja, rökt fisk!

Jag älskar rökt fisk i alla former. Idag äter jag inte ål då den är utrotningshotad men i övrigt så äter jag gärna rökt fisk. Allt ifrån böckling, flundra, sik till lax. Ja det finns ett stot utbud beroende på var man är i Sverige. Som ung rökte vi gärna vår nyfångade fisk själva. Rökt abborre är inte så tokigt exempelvis.

Den urgamla seden att röka fisken var ett sätt att göra maten hållbar

Viner till rökt fisk

Rökt fisk är ofta lite saltare än övrig mat så detta får man tänka på. Vidare har den rökta smaken en kraftig arom som är viktig att fånga upp när du väljer vin till maten. Vidare bör du tänka på om fisken är fet som lax eller torrare som rökt sik eller torsk. Generellt tycker jag att det är vitt vin som framförallt passar till rökt fisk. Tanninerna i det röda vinet lirar inte perfekt och ett rosevin passar bättre innan måltiden anser jag. Det första jag tänker på i mitt val av vitt vin till rökt fisk är att det måste ha en markerad syra. Syran tar hand om det salta i fisken och ger fräschör. Vinet bör även vara torrt. Sötma till det rökta är ingen favorit hos mig utan balanserad syra och gärna lite aromrik stil med lätt fruktighet.

Borugogne ligger nära mitt vinhjärta och jag har därför valt tre viner från denna underbara vinregion. Vinerna finns även i ordinarie sortiment så att de finns att tillgå i hela Sverige om ni är på resande fot.

Bourgogne ur ordinarie sortiment

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2018

Bild från DinvinguideNr 5798
Pris 159

Fokuserat och fylligt från pålitliga Louis Jadot i Bourgogne. Balanserat och stiligt och fyllt med nötter, gula plommon, lite fat och brynt smör. Bourgogne är aldrig billigt men detta vin är ett av Bolagets fynd för sina 159 riksdaler. Det breda smakpaletten passar väl till den rökta fisken.

Klassisk elegans och tradition

Chablis Sainte Claire J M Brocard 2018

Bild från DinvinguideNr 5565
Pris 159 kr

Detta är sannolikt den mest kända chablisproducenten i landet. Sverige och producenten Brocard har historiskt varit synonymt med just Chablis! Vinhuset står för prisvärda viner som smakar som Chablis ska. Ett synnerligen säkert val i den stora floran av chablisviner på Bolaget. Detta vin passar till de flesta rökta fiskarna.

Ren mineralisk chabliskänsla

 

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2017

Bild från DinvinguideNr 2484
Pris 199 kronor
Frankrike
Vinerna från Bourgogne blir bara dyrare för varje år tyvärr, de är ju så goda. Trots att vinet nästan kostar en tvåhunka så är det ett fynd i sin kategori. Här visar druvan chardonnay vad den kan med lite lätt ekfatslagring med gula äpplen, lite grillad citron parad med nötighet. Ett fylligare och lite mer exklusivt val till den rökta fisken.

Finvin från Bourgogne som smakar mer än det kostar

Bild från DinVinGuide

Viner till rökt fisk

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer