Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Hemester - Skånes pärla
Skriven av Anders Levander

Svensk vinodling ökar

Det är eftersommar och en begynnande höst på norra halvklotet, vilket innebär att det är skördetid för alla vinodlare. Svenskt vin har vuxit markant under senare år. Svenskt vin blir allt populärare och kvaliteten förbättras för varje år.

Svensk vinodling ökar

Svenskt vin har aldrig varit populärare än vad det är idag. Personligen var jag lite tveksam till svenskt vin för tio år sedan. Idag har jag ändrat mig helt och ser svenskt vin som nydanande och spännande. Framförallt har jag fångats av tanken på hållbart odlande av druvor. Men det är en mycket liten näring än så länge, men den växer. Idag har vi ett femtiotal professionella vinodlare. Totalt uppgår odlingsarealen till 150 hektar odlad vinmark. Som jämförelse har vi i Sverige omkring 3 500 hektar jordgubbsodlingar. Svensk vingårdsareal kan även jämföras med exempelvis Grand Cru Chablis som är en sammanhängande vingård om 100 hektar. Nu är ju Grand Cru Chablis betydligt mer känt på den internationella vinkartan. Men vänta bara, jag är övertygad att svenskt vin kommer vara både berömt och efterfrågat på världsmarknaden om tio till tjugo år. Betänk att Sydeuropa har jäst druvor till vin i tusentals år, så man har ju ett gediget försprång.

Sverige har idag omkring 150 hektar vinmark vilket kan jämföras med 3 500 hektar jordgubbsodlingar

Svensk vinodling ökar

Sverige är lämpat för vinodling enligt Sveneric Svensson som är ordförande i föreningen Svenskt Vin. Det finns betydliga arealer som är lämpade för vinodling i Sverige. Vidare ser skörden intressant ut för årgång 2021. Den lite kalla och fuktiga våren räddades av två varma månader, juni och juli. Jämför med bla Frankrike som förlorade en hel del skörd i den förödande frosten under våren. Franska vinbönder tror att årets skörd kommer har decimerats med omkring 30 procent. Detta är ett markant bortfall. Vissa områden som exempelvis Bourgogne är betydligt hårdare drabbat av frosten våren 2021.
Sverige kommer sannolikt aldrig kunna konkurrera med södra Europa om kvantitet i sin vinproduktion. Dock har man möjlighet att producera högkvalitativt vin producerat på ett hållbart sätt, fortsätter Sveneric Svensson på Svenskt Vin.
De svenska vinmakarna har blivit allt kunnigare och kvaliteten på våra svenska viner blir allt högre. Detta visar sig i internationella bedömningar. Sverige har vunnit medaljer i internationella tävlingar. De professionella producenterna har tagit hjälp av och valt att ta in expertis från den gamla vinvärlden. Detta har gynnat hela branschen, menar Sveneric Svensson.

Den vanligaste druvan som odlas i Sverige är Solaris. Druvan har visat sig fungera mycket väl i det svenska klimatet. Vidare är solarisdruvan resistent mot svampsjukdomar. Vilket innebär att man inte behöver använda onödiga bekämpningsmedel. Alla svenska vingårdar är i stort sett ekologiska, även om de inte har valt att certifiera sig. Ett år som 2021, med en kall och blöt vår följt av en varm sommar är risken för svampsjukdomar hög. Det är extra viktigt att därför ha en tålig druva, menar Sveneric Svensson.
Solarisdruvan passar utmärkt både för stilla och mousserande vin. Med sina friska och blommiga aromer kan solaris jämföras med sauvignon blanc.

Gårdsförsäljningen i Sverige är en ödesfråga
Sverige det enda landet i EU där det är totalförbjudet med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Idag utreds denna fråga för tredje gången och Svenskt Vin har stor tilltro till ett positivt utfall. Enligt en genomförd attitydundersökning som presenterades i slutet av 2020 är åtta av tio svenskar positiva till gårdsförsäljning.
Svenskt vin är absolut ingen tillfällig trend. Sverige kan odla och producera viner i internationell världsklass. Det finns många som är beredda att utveckla och investera i svensk vinodling. Vidare skulle ett positivt besked få svensk besöksnäring att blomstra, säger Sveneric Svensson.
Vad är Sverige bäst på i vinsammanhang
Personligen tycker jag att det framförallt är mousserrande och vita viner som är mest intressanta från Sverige. Förmodligen beror det på att man först inriktade sig på gröna druvsorter och att klimatet är mer gynnsamt för mousserande och vita viner. Detta kan ju ändras med den snabba förändringen i världens klimat.
Viner som vi på DinVinguide.se framförallt tycker är spännande är följande (kunde inte motstå frestelsen att även ta med en äppeldryck också).

Mousserande viner

Josefinelust Brut Zero 2019 – Slutsåld 2020 släpps till hösten.

Frisk och krispig med tydlig citrus och mineral. Inslag av gröna äpplen, fläder & apelsinblom, kex och limezest.

Arilds Vingård Bubbel
Nr 35390. Pris 349 kr

Intensiv doft av fläderblommor och citrusfrukter. Syran är mycket frisk – det är lite som att bita i en citron, fast en god sådan!

Skepparps Grand Prix Mousserande Solaris 2019
Nr 92602. Pris 298 kr

Intensiv doft av fläderblommor och citrusfrukter. Syran är mycket frisk. Ett rent, snyggt och knastertorrt vin som är överraskande bra.

Bedstekilde Bubbel För Österlen Extra Brut
Nr 34208. Pris 177,50 kr

Producerat på svenska äpplen i en klädsam stil. Fruktig smak med inslag av vinteräpplen, gråpäron, vit tropisk frukt, svarta vinbärsblad och citrus.
Sofia tips - tillfälligt sortiment 8 december 2020

Stilla vita viner

Immelen 2019
Nr 91216. Pris 449 kr

Aromatiskt och stramt vin med inslag av honungsmelon, svartvinbärsblad, fläder, mazarinbotten, örter och våt sten.
Sverige kan också

Pegasus Prestige 2018
Nr 91108. Pris 395 kr

Vinet är friskt med inslag av torkade blommor, en hint av citrus och lite tropisk frukt. Välbalanserat med viss fyllighet och ganska lång örtkryddig eftersmak.
 

Arilds Vingård Solaris Muscaris 2019
Nr 34887. Pris 121 kr

Gröna, sköna toner i form av granny smith äpple, limeskal, saftiga krusbär och vita vinbär. Avslutet är friskt med hög syra.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer