- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Silvaner okänd pärla
Silvaner okänd pärla
Bästa silvanervinerna kommer från vinregionen Franken.
Silvaner okänd pärla
Silvaner är en grön druvsort som har sitt ursprung i Tyskland. Den har odlats sedan 1600-talet men trots att den har en lång historia är silvaner ändå relativt okänd. Framförallt om man jämför med andra tyska druvsorter som riesling eller de internationella favoriterna chardonnay och sauvignon blanc.
Silvaner är en korsning som gjorts mellan traminer och den idag nästan utdöda och okända druvan österreichisch weiss. Druvan silvaner är inte alltför krävande och mognar förhållandevis tidigt och ger viner med inte allt för hög alkoholhalt och med rätt bra syra. Silvaner är Tysklands tredje mest odlade druvsort efter riesling och müller-thurgau. Man finner den främst i de sydliga delarna av landet och med Franken och Rheinhessen som kärnområden. I dessa vinområden skapar silvaner distinkta viner med en unik karaktär som reflekterar regionens terroir, framförallt i Franken. Silvaner har inte samma globala ryktbarhet som vissa andra druvsorter men är älskad av många vinkännare för sin subtila komplexitet och förmåga att uttrycka växtplatsens speciella struktur.
Silvaner är en korsning mellan traminer och den mycket okända druvan österreichisch weiss.
Silvaner okänd pärla
Silvaner är starkt förknippad med Tyskland och då särskilt Franken-regionen. Men odlas även i flera andra europeiska länder. I franska Alsace kallas den sylvaner och används ofta för att göra torra, kryddiga vita viner där druvan har en lång historia. Den var till och med en gång i tiden den mest odlade druvsorten. Idag har den minskat i popularitet till förmån för riesling och gewürztraminer.
Österrike är ett annat land där silvaner har viss populäritet, särskilt i regionerna Steiermark och Burgenland. Druvan används här till att producera både torra bordsviner och söta dessertviner i trockenbeerenauslese-stil. Silvaner odlas även i en mindre utsträckning i länder som Schweiz, Kroatien och Tjeckien.
Druva
Silvaner
Franken är hemmet för silvaner
Franken vinregionen i norra Bayern anses av de flesta vara ursprunget för de bästa silvanervinerna. Denna vackra och inbjudande vinregion kännetecknas av böljande kullar och pittoreska medeltida byar och har perfekta förhållanden för att odla silvaner.
Den viktigaste faktorn som bidrar till Frankens fantastiska silvanerviner är den unika jordmånen som domineras av gipskeuper. Det är en speciell typ av märgel som är rik på både gips och lera och som är mineralrik vilket ger vinerna en typisk karaktär. Vinerna har en livlig syra tillsammans med en mineralisk sälta som återspeglar den speciella jordmånen. Gipskeuperjorden hjälper också till att reglera vattentillgången vilket hjälper druvstocken att få en bra balans av fukt och dränering.
Utöver själva jordmånen spelar Frankens klimat också en roll för silvanerdruvan. Franken har svalt klimat med långa och milda somrar och kallare vintrar. Förhållandena gör att druvorna kan mogna långsamt och jämnt. Detta hjälper till att utveckla komplexa aromer med en bibehållen hög syra. Den friska karaktären är ett kännetecken för silvaner från just Franken.
Du känner direkt igen att det är ett vin från Franken genom sin bocksbuetel flaska.
Bocksbeutel
Franken har en särpräglad vinflaska som är känd som Bocksbeutel. Se bilden ovan med ett vin från den berömda vingården Würzburger Stein. Den unika flaskformen har en rik historia som går tillbaka många århundraden. På 1700-talet började man använda bocksbeutelflaskan för att bevisa äktheten hos ett frankenvin. Vinförfalskning var vanligt förekommande under denna tid och ett stort problem. Vinproducenterna sökte efter ett sätt att skilja sina egna produkter från billiga imitationer.
Bocksbeutelflaskans form är verkligen mycket speciell och iögonfallande. En rund bukig kropp och med en kort hals. Designen sägs vara inspirerad av en getpung som gav namnet “Bocksbeutel”, direkt översatt till “getpung” på tyska. Formen gjorde det svårt för bedragare att kopiera och det blev snabbt en symbol för kvalitet och äkthet för vinerna från Franken. Idag är bocksbeutelflaskan djupt förknippad med Frankens viner och en omedelbart igenkännbar symbol som fångar områdets vintradition. Andra vinregioners typiska flaskor är mer standardiserade i formen men Frankens butelj sticker onekligen ut. Vissa gillar inte flaskan då den är svår att lagra i vinkällaren medan andra älskar formen. Nästan alla har en uppfattning om flaskans utformning. Personligen gillar jag den men samtidigt är den lite besvärligare att hantera för lagring och att kyla i en traditionell vinkylare.
Silvaner är ett perfekt val till sparris och wienerschnitzel.
Mat och silvaner
Silvaner är en mycket mångsidig druva som producerar viner i olika stilar. Torra och lätta, till viner med mera kraft och fyllighet med fin kryddighet. Silvaner passar till många olika maträtter.
Sparris är kanske silvanerns bästa vän och vida känt som en fantastisk kombination. Sparris är annars mycket svår att kombinera med andra vintyper. Silvanerns friska syra med sin fina örtighet och ofta nötiga toner kompletterar sparrisens speciella smak perfekt.
Wienerschnitzel är en annan matkombination för konnässören. Schnitzelns krispiga yta och det milda kalvköttet i denna rätt är en mycket bra kombo tillsammans med ett silvanervin.
Fisk och skaldjur Här väljer jag gärna ett lite lättare och givetvis torr silvaner. Silvanerns citrus och äppeltoner tillsammans med dess syra passar mycket bra till allt från grillade räkor till vit fisk.
Kallskuret Silvanervinet är mycket mångsidigt och därför ett bra val till bufféer och andra smårätter. Vinet fungerar med allt från milda ostar och charkuterier men det passar även bra till grönsaksbaserade rätter. Även till kryddiga rätter passar en sval silvaner perfekt, modell asiatisk mat.
Juliusspital
Juliusspital är idag utan tvekan en av de absolut främsta producenterna av silvaner i Franken. Ja till och med en av Tysklands bästa producenter tycker jag. Det är en anrik producent som grundades redan 1576. Ursprungligen ett sjukhus för mindre bemedlade personer i Franken. Vinframställningen finansierar driften av sjukhuset fortfarande idag efter mer än 500 år. Detta är mycket aktningsvärt. Juliusspitals silvanerviner är kända för komplexitet och finstämd elegans i en fin kombination. Spar gärna några flaskor i vinkällaren. Många vet faktiskt inte att silvaner går utmärkt att lagra. Efterhand utvecklas en djupare och komplexare aromrikedom i vinerna. Juliusspital har några av de bästa lägena i Franken med bland annat det världskända läget Würzburger Stein, som ger viner med härlig mineralitet och djup.
Juliusspital Würzburger Silvaner trocken, 2022
Nr 13094. Pris 159 kr
Juliusspital som är en av Tysklands främsta producentert kan sin silvaner. Silvaner är en lite mer okänd druva än sin storebror riesling. Silvaner är fantastiskt tillsammans med sparris och wienerschnitzel eller varför inte till höstens svampmacka. Den kalkrika gipsjordmånen är perfekt i Franken. Aromerna är fyllda av kalk och mineralisk sälta tillsammans med citrus, vitpeppar, gröna päron. Andra maträtter som silvaner fungerar till är surkål och fläsksida med remouladsås eller matiga smörrebröd. Många älskar flaskformen andra har problem med att lagra den i vinkällaren men den borgar för att det är äkta vara i buteljen. Prisvärt kvalitetsvin från Franken.
Silvaner okänd pärla
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!