Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pasta därmed basta-rödvin - DinVinguide Pasta därmed basta-rödvin
Skriven av Anders Levander

Pasta därmed basta-rödvin

Pasta har under de senaste åren blivit en svensk nationalrätt. Ursprunget är italienskt och jag älskar pasta i alla dess former. Sedan jag flyttade till Italien har jag blivit invigd i pastans förtrollade värld. Personligen dricker jag oftast rödvin till min pasta. Allt ifrån komplexa prestigeviner till vanligt italienskt röpang. Men jag väljer alltid italienskt. Jag tar även med ett vitt från Umbrien och ett rosé från Abruzzo som jag gillar skarpt.

Pasta därmed basta-rödvin

Pasta är så mycket mer än makaroner med stekt falukorv som jag växte upp med som liten. Idag har vi en uppsjö av olika typer av pasta i Sverige. Många gånger har jag fler olika sorters pasta att välja på i min affär i Stockholm än vad jag har i min by i Italien. Vad många inte känner till är att de olika pastatyperna är mycket regionala. Jag minns för många år sedan när jag var ny i landet och skulle göra en pastarätt. Jag bjöd in mina nyvunna vänner för en lunch med vin. De var faktiskt helt oförstående till mitt val av pasta till rätten jag serverade. Jag tänkte då, pasta som pasta, det smakar ju lika trots skillnaden i utseendet. Lunchen resulterade i en lång och intensiv diskussion om olika pastasorter och dess förtjänster. Jag fick då lära mig om bronsets betydelse i munstycket i pastamaskinen. Det grova bronsmunstycket som slutligen formar pastaformen ger en ojämn yta där pastans sås fastnar bättre. Titta noga nästa gång på er pasta så förstår ni vad jag menar.

Det andra jag lärt mig är att pasta verkligen smakar olika beroende på form och storlek. Detta trots att det i grund och botten är samma deg, eller på italienska, pasta, som är grunden. Vidare ser italienarna och vi svenskar lite olika på såsens förhållande till pastan. Jag minns så väl mina egna middagar jag gjorde till barnen förr. Min Spagetti Bolognese var ett lass med spagetti som täcktes med ett ännu större lass med köttfärssås. Barnen var ju hungriga och behövde både näring och energi. Mina italienska bekanta ser det på ett litet annat sätt. Såsen eller sugo på italienska är bara en smaksättare till pastan och inte som jag alltid gjorde, huvudingrediensen till måltiden. Detta troligen då jag växte upp med mat och potatis under sextio och sjuttiotalet. Idag ser mina pastarätter lite annorlunda ut.

Bilderna ni ser i denna artikel är pasta jag själv varit med och tillverkat i Piemonte. Det går åt många äggulor till nedan tajarin. Inte en pasta lämpad för dig som vill undvika kolesterol i för hög grad. Den gulröda färgen kommer från de 35 äggulor jag använde till denna batch. Man använder även speciella ägg med mycket färg för att göra tajarin. Men tajarin är underbart gott så jag äter det ändå. Huvudbilden ovan är även det egengjorda plin. En lokal pastatyp från Piemonte med fyllning. Små raviolis kan man säga. Många gånger serveras plin i en brodo, eller en buljong. Eller varför inte bara med smör och salvia. Plin betyder fritt översatt, nyp. Man nyper ihop de olika pastakuddarna som givit denna pasta sitt namn. Plin och tajarin är busgott. Prova gärna att göra det själva, det är enklare än vad du tror. Och det smakar så underbart när man vet att det är dina händer som knådat degen…Se artikeln nedan av Eva.

Koktiden i kastrullen är av yttersta vikt. Jag kokar alltid min pasta någon minut mindre än vad som anges på förpackningens anvisning för att få pastan al dente.

Pasta därmed basta-rödvin

Hemligheten med en god pasta är givetvis kvaliteten och strukturen på mjölet som pastan tillverkas av. Generellt skall pastan ha ett stort innehåll av glutenprotein. Alla känner väl till termen al dente, pastan skall ha lite lätt tuggmotstånd. Det är inte bara viktigt att pastan är valsad genom ett bronsmunstycke eller är gjord på ett kvalitetsmjöl. Durumvetet med sin höga halt av glutenprotein är den bästa vetesorten. Koktiden i kastrullen är av yttersta vikt. Jag kokar alltid min pasta någon minut mindre än vad som anges på förpackningens anvisning. Jag gillar pasta al dente. Glöm inte heller devisen jag lärde mig av en italiensk kock för tjugofem år sedan.

-Pastan gillar inte att bara doppa fötterna utan vill bada i kokvattnet. Tänk på att ha tillräckligt med vatten i kastrullen och låta vattnet koka ordentligt.

Idag är min pasta långt ifrån kvaliteten jag upplevde i min barndom. Eller när jag var i USA i slutet av sjuttiotalet och lärde mig att pastan var klar när spagettin klistrade fast på kakelväggen i köket. Man kastade helt enkelt pastan på kaklet, fastnade spagettin så var den klar. Det var befängt, om det är kvalitet på pastan så fastnar den inte på en kakelvägg. Detta missförstånd (eller ska jag säga vilseledande reklamsnack) berodde på att det absolut inte var bästa kvalitet på pastan jag lärde känna i USA för fyrtio år sedan. En av mina bästa upplevelser av torr pasta (dvs säga den pasta vi normalt köper i butiken) begick jag i Puglia (klacken på Italien) för ett antal år sedan. Jag besökte en liten lokal producent av pasta, Pastifico Benedetto Cavalieri i den lilla sömniga staden Maglie söder om den vackra barockstaden Lecce. Den lilla fabriken såg ut som tiden hade stannat för hundra år sedan. Vackra ålderstigna maskiner med behov av fysisk kontakt för de olika momenten. Lokalt och småskaligt. Denna pasta är dessvärre svår att få tag på i Sverige. Men hemmavid till vardags köper jag ofta De Cecco som vi i familjen gillar stort. Med en liten extra peng så får man ganska mycket extra kvalitet vad gäller pasta. Precis som med potatis och ris. Så glöm extrapriserna för dålig kvalitet.

Spagetti AOP är en enkel men fantastisk pastarätt

Spagetti AOP, aglio, olio e peperoncino

AOP är en av mina favoriter vad gäller pasta. Enkel att göra. Ingredienserna har du nästan alltid hemma. En pasta som de flesta kockar i Italien har som favorit har jag lärt mig under senare år. Min fru Helena är mästare på denna pastarätt.

Häll rikligt med olja i en panna. Tryck till vitlöken med bredsidan av kniven. Jag gillar mycket vitlök! Häll rikligt med olja i pannan och värm på försiktigt. Lägg i de krossade vitlöksklyftorna i den varma oljan. Skär ett antal pereoncinis, vanlig röd chili, i bitar eller på längden. Låt detta fräsa i oljan utan att brännas vilket är viktigt. Bränner du det hela i för varm olja får oljan en lite unken bränd arom. Jag gillar även lite tuffare smak så jag tar i ordentligt med peperoncino. Ta bort vitlöken och peperoncinin ur oljan.

Koka spagettin. Jag kokar alltid en minut mindre än angiven koktid då jag gillar min pasta al dente. Häll all pastan i oljan och rör om. Jag gillar att ha klippt persilja på pastan för både synintryck och smak. Ibland river jag pecorino ost eller parmesan över hela härligheten men jag har alltid nymalen svartpeppar på min pasta. BUON APPETITO!

TORRE DI GIANO BIANCO 2019

Nr 74450. Pris 109 kr

Torre di Giano är en av mina nya upptäckter i Umbrien. Vinet har under senare år fått en övervägande andel av vermentino i sin druvblandning. Detta har verkligen höjt mitt intresse för detta vin. Vem trodde att jag skulle falla för ett vitt vin när jag är i rödvinsregionen Umbrien. Druvblandningen består av vermentino, trebbiano och grechetto. Varsam vinifiering och ståltankslagring ger vinet en frisk stil med päron, citrus och ett stänk av persika i aromerna. Detta vin har en storasyster som får uppfostran på ekfat och är en selektion av de bästa druvorna. Vigne al Pino Riserva. Ett vin för dig att leta efter om du gilla ovan Torre di Giano.

Perfekt vin till min räkpasta

Origine Vino Rosato 2019

Nr 77757. Pris 119 kr

Från Italiens ostkust och Abruzzo kommer detta fina vin gjort på druvan montepulciano. Vinmakaren Leonardo fokuserar på biodynamisk odling med den äran. Vinet är torrt, friskt och fruktigt med vilda körsbär, örter och blodgrape. En lite mer exotisk rosé med djupare färg. Jag dricker rosévin året runt och inte bara som drink på sommaren. Mycket gott till exempelvis en lunchpasta utan krusiduller.

Seriöst rosévin som sitter fint till olika pastarätter

Tre rödviner som inte kostar en förmögenhet jag gärna dricker till min pasta

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore 2019

Nr 53290.Pris 129 kr

Barbera är en lite förbigången druva historiskt. I Piemonte ansågs den som sekunda förr i tiden. Idag är kvaliteten bättre och förtjänar att själv stå på scenen i rampljuset. Kungen var nebbiolo med sin Barolo och Barbaresco. Barbera är en fin druva med tydlig syra och litet försynt tanninbett. Passar perfekt till en pastalunch. Barbera är charmig med pigg frukt med doft och smak av plommon och körsbär, syran är tydlig och perfekt till din pasta oberoende vilken sås du väljer. De milda tanninerna ger en fin struktur till vinet.

Ditt höstvin till pasta.

Fonterutoli 2019

Nr 32229. Pris 149 kr

Ny årgång och prissänkt med en tia. Enligt vinfamiljen Mazzei deras bästa årgång av Fonterutoli och jag är benägen att hålla med. Det vackra Toscana med sitt vackra landskap är ursprunget till detta goda vin. Sangiovese är här friskt och läskande och inte minst lockande med livgivande syra och strama frukt.  Ett vin att dricka nu eller varför inte spara några år, det klarar det med grace. Aromer av körsbär, pinje, friska örter med stor energi.

Prisvärd äkta Chianti till pastan med svamp

Chiara Condello 2018

Nr 91224. Pris 149 kr

Jag älskar sangiovese di romagna till min pasta. Väljer till och med ofta den före Toscanas skatter på sangiovese. Unga Chiara är mycket noggrann med sina druvor och använder bara naturlig jäst. För pengen får du ett verkligt elegant toppvin. Spara gärna vinet i källaren några år det tjänar både du och vinet på, men givetvis kan du även dricka det idag.

Ett stort vin för liten peng som är perfekt till pasta

Pasta därmed basta-rödvin

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer