Svenska flaggan
Likör och nostalgi - DinVinguide Likör och nostalgi
Skriven av Anders Levander

Likör och nostalgi

Efter en bättre skaldjursmiddag i Hjuvik, Göteborg, så provades likörer. Det var en kul resa för många av oss provare. Hur ofta dricker vi likör idag? Vilka likörer dricker vi? DryckesListan.se provade fyra olika likörer.

Likörer hör till det förgångna för undertecknad. Jag blev intresserad att prova några av mina gamla favoriter tillsammans med två nya bekantskaper. Efter en gedigen skaldjursmiddag i Hjuvik provades det likörer så det stod härliga till. Mitt i den bohuslänska innanskärgården dukades det upp med glas och likörer. Efter klirrande glas och en mätt och belåten mage full av goda skaldjur var det dags.

Frågan var lite – är likör gott? Vilka likörer gillar vi? Var mina egna gamla favoriter bäst?

Vi provade fyra olika likörer som samtliga importeras av Nigab i Kungsbacka. Det var inte bara maten före provningen och platsen som har västsvensk anknytning utan faktiskt även importören.

Det bör uppmärksammas att samtliga likörer tjänade mycket på att kylas, framförallt Licor 43. Servera gärna likören med en isbit i. Vi provade dem både rumstempererade och väl kylda.

De provade likörerna var.

Drambuie, nr 700, kostar 299 kronor för 700 ml.

Licor 43, nr 789, kostar 199 kronor för 500 ml.

Cointreau, nr 609, kostar 309 kronor för 700 ml.

Cointreau Blood Orange, nr 85901, kostar 264 kronor för 500 ml.1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/08/img_5388.jpgDrambuie, 40%

Likör och nostalgiFörsta gången jag provade denna likör var faktiskt mycket tidigt i min dryckeskarriär. Jag var på fotbollsläger i England på 1970-talet då jag fick möjlighet att prova Drambuie på en pub. Jag gick igång på denna wiskeylikör med sin honungssötma. Då visste jag inte att jag sedermera skulle bli dryckesskribent. Men likören gillade jag skarpt. Dessvärre har jag inte provat Drambuie på många år så det var ett kärt återseende.

Smaken är mycket söt med tydliga honungsaromer och whisky. Den simmiga vätskan har även en angenäm ton av örter och torkade aprikoser. Någon känner anis och timjan i aromerna. Smaken är intensiv och har lite alkoholhetta med sin 40 procentiga sprit. Jag gillar fortfarande denna likör. Drambuie var favoriten hos en provare i den fyrhövdade provningspanelen.

Licor 43, 31%

Likör och nostalgiEn spansk likör som väl ingen charterturist undgått i Spanien. Jag minns denna likör från en Benidorm semester efter jag muckade från lumpen. Namnet härrör från att det ingår 43 olika ingredienser i likören. Många av likörens örter kommer från Medelhavet och trakten kring hamnstaden Cartagena i Spanien. Doften är intensiv med sin vanilj. Jag fick en förnimmelse av barndomens ”sockerbitar” som jag köpte som barn. Det är väl sötman och vaniljen som för tankarna dit. Efterhand kommer en citruslik doft blandad med framträdande vanilj och lite örter. Smaken av apelsin och vanilj är genomgående. Likören är söt och kanske framförallt är lämpad för drinkar. Ingen av panelen hade denna likör som favorit. En kopp välbryggt kaffe höjde dock hela upplevelsen väsentligen för Licor 43. Jag tycker att likören är mer en dessert i sig själv. Licor 43 måste serveras väl kyld annars kan det bli lite kvalmig känsla.Cointreau Blood Orange, 30%

Likör och nostalgiCointreau Blood Orange var en ny bekantskap för oss alla. Det var med spänning vi öppnade flaskan. När vi hällde upp likören utbrast en av proverna – ”det doftar som vuxen Zingo!” Vi skrattade och samtliga höll faktiskt med. Det doftar faktiskt vuxen Zingo. Någon tyckte det var mer Fanta… Doften är intensiv med citrus av olika slag. Sötman är påtaglig. Som namnet anger är det blodapelsin som slår igenom. En kul och uppfriskande likör med söt citruslikt avslut i en lång eftersmak.Cointreau, 40%

Likör och nostalgiVi avslutar med en klassiker, Cointreau. Detta är en superb likör med sin fina och välbalanserade citrusarom. Givetvis är likören söt men inte så påträngande då citrusaromerna balanserar det hela. Cointreau har jag genom åren provat många gånger och det är en liten favorit bland likörer måste jag erkänna. Vi var tre i provningspanelen som hade Cointreau som favorit. Underbar smak av apelsinzest från fullmogna apelsiner. Balanserad sötma och mycket långt avslut med lite fin beska från apelsinskalen.

Cointreau var gruppens favorit. Etta bland tre av oss och två hos en i gruppen.Skål i likör önskar jag från Västkusten.

Anders Levander

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer