- Anders Levander
Gramona – toppcava från Katalonien
Gramona – toppcava från Katalonien
Jag måste erkänna att jag tidigare aldrig varit en stor beundrare av Cava. Lite för jordigt och rustikt i min smak, tills jag provade bubblet från producenten Gramona. Till jul är Cava med kvalitet och Champagne perfekt till det feta och salta julbordet.
Gramona – Cava med kvalitet.
Jag har under hösten 2015 haft förmånen att få se en hel del av den spanska vinnäringen. Generellt har det varit en positiv bild och en liten omvändelse rent vinmässigt för mig. Jag tappade lite tron på de spanska vinerna för ett antal år sedan. Idag tror jag dessbättre att landet kommer att kunna återta sina svunna framgångar. För tio till femton år sedan var Spanien vinlandet i topp på Sveriges försäljningslistor. Idag är toppositionen övertagen av Italien. En vintyp jag varit särskilt skeptisk till är just Cava, det spanska bubblet. Många mousserande viner från Spanien har varit lite väl rustika och klumpiga och gjorda på ett massproducerat och industriellt sätt. Min uppfattning kom på skam när jag besökte cavaproducenten Gramona i Penedés, 30 km söder om storstaden Barcelona.
Hemligheten bakom Gramona är inte bara vinhusets vingårdar, med utmärkt terrior för ett bra mousserande vin, utan även husets långa tradition av vinmakning. Gramonas historia sträcker sig tillbaka till 1850, före vinlusens härjningar i Europa. De kalkrika jordarna lämpar sig väl, precis som i Champagne, för skapande av bubbel. Nu är jordmånen inte alls av samma struktur som i Champagne, vilket bör nämnas. Klimatet skiftar och Penedés har ett varmare medelhavsklimat, till skillnad mot Champagnes kallare inlandsbetonade klimat.
Druvan som dominerar är den lokala xarel-lo med en klon som nästan var försvunnen. Med en förmåga att åldras med grace utgör denna druva ett av grundelementen för ett bra cavavin. I ungdomen är xarel-lo vinerna rätt vresiga och inte alls inbjudande. Vinerna har liknats med en bångstyrig tonåring som sedermera blommar ut med stor personlighet efter att det får mogna på flaskan. En intressant fakta med druvan xarel-lo, som jag blev informerad om, är druvans antioxidanta förmåga. Det är med andra ord inte bara blå druvor som har denna positiva egenskap.
Den andra stora druvan i Gramonas hägn är macabeu, som man ofta ser i många spännande stilla viner från Languedoc och norra Spanien. I Rioja kallas samma druva viura och är den vita stoltheten i detta vinområde. Macabeus fördel är att vinerna får hög syra men med en relativt neutral stil – jämför detta med exempelvis chardonnay.
Blandningen xarel-lo och macabeu är en lyckad kombination för mousserande viner som är gjorda för att lagras. Gramona utesluter den annars så vanligt förekommande druvan parellada för produktion av Cava. Parellada ger lite obalanserade och klumpiga viner, menar Gramonas vinmakare. Vidare är man strikt och kvalitetsmedveten med sina druvor och all odling sker efter biodynamiska metoder och vinhuset har ett uttalat hållbarhetstänkande i sin vinodling. Filosofin känns modern och rätt. Jag har dock inte haft möjlighet att syna företaget i sömmarna, men jag har ingen anledning att misstro dem. Många vinproducenter erkänner sig till dessa doktriner men lever inte upp till dem alla gånger vid närmare analys, läs Italien och Frankrike med flera.
Den andra hemligheten bakom Gramona är att vinerna får en lång lagring. Till skillnad mot de flesta andra mousserande vinerna från Spanien lagrar Gramona sina flaskor länge på jästfällningen. Förutom denna långa lagring har farfar Gramona, som fortfarande är aktiv, sin egen dossage. Vinhuset Gramona har en uråldrig gammal blandning av likör som tillsätts vinet. Endast farfar Gramona känner till det exakta receptet, vilket han vaktar över som en tiger. Denna dossage ligger i ett solerasystem, jämförbar med den som används vid sherrytillverkning. Vinerna får en lättare kick med den söta likören som tillsätts flaskan före sista flasklagringen. Vinerna har samma tillverkningsmetod som i Champagne.
Det finns två olika viner av husets instegscava Imperial. På Systembolaget finner man årgång 2008 och 2010, vilka skiljer sig en hel del åt. Vinerna har en druvblandning på 50 % xarel-lo, 40 % macabeu och sista skvätten med chardonnay på 10 %.
Gramona Imperial 2010, #96960, 199 kronor.
Gramona Imperial 2008, #71964, 199 kronor.
Båda vinerna visar upp en ny typ av personlig Cava och det är inget billigt, ointressant bubbel man får hem i sin systempåse. Jag gillar speciellt den lite massivare och fylliga kroppen som Gramonas viner har tillsammans med en frisk syra. Vinet passar perfekt till allt från tapas till julmat. Med andra ord har Gramonas Imperial ett stort användningsområde. Vinerna har lagrats 4 till 5 år innan de släppts till marknaden, men visar upp härlig krispig syra tillsammans med fin fruktighet och begynnande mognadstoner. Årgång 2008 uppvisar naturligt mer mognadstoner än årgång 2010. Båda vinerna är spännande.
2006 III Lustros, #71915, 299 kronor.
Vinet har inte fått någon dossage alls efter att det lagrats 7 år på jästen. Första årgången kom 1951, så man har övat länge på att göra kvalitativ Cava. Druvorna kommer från en mindre vingård på 6 hektar, vilken är husets äldsta. Här dominerar druvan xarel-lo med en mindre del macabeu och ingen chardonnay finns med i blandningen. Det är en riktigt pigg nioåring i glaset och som dessutom har ett långt friskt liv framför sig. Det finns både elegans och kraft i detta vin. Stor fyllig struktur tillsammans med bitande syra ger bra balans till vinet. Jag kan tänka mig vinet på julafton efter vår stora traditionella lunch men före Kalle Anka för att pigga upp smaklökarna innan jag går på knäcken.
Anders Levander
Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner
Läs mer om Anders