Finvin till helgen

Jag har provat lite finare viner senaste veckan och tänkte ge er läsare några tips. Bli inte förskräckt av termen finvin. Inget av tipsen kostar skjortan.
Jag vill ha något fylligare och kraftfullare till helgens viltgryta

Finvin till helgen

Det är fredag och helgen hägrar, trots att det är fredagen den trettonde. Jag är sugen på något gott vin, men som inte kostar alltför mycket. Årstiden gör att de mer finstämda och subtila vinerna går bort. Jag är mer sugen på lite kraftfullare röpang. Jag har tänkt att göra en mustig viltgryta till helgen och vill ha något fylligt och kraftfullare i mitt vinglas. Mina tankar går till Toscana i Italien, Toro i Spanien och Sydafrika. Samtliga viner med årgång 2016 på etiketten.

Tjenare italienare, jag är sugen på ett klassvin från Toscana med elegans och kraft.

Castello Fonterutoli 2016

Nr 32130
Pris 329 kr

Castello Fonterutolis flaggskepp som numera är en Gran Selezione. Vinet är gjort på kloner av sangiovese och en liten skvätt malvasia nera och colorino. Vinet är inte bara lagringsdugligt utan nästan ett lagringsmåste. Idag är det stramt, komplext och ännu rätt tight med krispiga röda bär, mineraler, plommon, sandiga tanniner och rostade fat. Tro det eller ej men det är ändå härligt att dricka redan nu. Var är maten?

Finvin från Chianti

Ett spanskt vinfynd från Toro som inte kostar en arm och ett ben.

Annons:

Gago 2016

Nr 90005
Pris 189 kr

Mörkt som synden men gott som sammet. Underbart balanserat vin utan vare sig syltig koncentration eller överdriven sötma. Ett mycket personligt vin med aromer av mörka bär och fina ekfat. Spanska Toro levererar ett härligt höst- och vintervin. Både syra och tanniner finns närvarande utan att ta över. Oväntat moget och harmoniskt trots sina bara fyra år på nacken. Långt varmt avslut som en spansk sommarnatt. Vinskaparen Telmo Rodriguez har skapat något stort som inte kostar skjortan.

Ett spanskt fynd för under en tvåhundring

En av mina favoriter från Sydafrika. Massor med vin för liten peng.

21 Gables Cabernet Sauvignon 2016

Nr 2064
Pris 199 kr

Jag har återupptäckt Sydafrika igen efter mitt första besök för femton år sedan. Idag väljer jag ofta ett vin från Sydafrika. Mitt val faller på 21 Gables. Det är ett kvalitetsvin som inte gör bort sig i en ”fine wine” jämförelse med betydligt större namn. Det här är ett fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, plommon, körsbär, vanilj, kakao, mynta och tobak. Namnet 21 Gables syftar på Cape Dutch arkitekturen med rötter från 1600-talet med sina vackra trappstegsgavlar.

Sydafrika Grand Cru

Finvin till helgen

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar