Svenska flaggan
Etna Premier Cru - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Etna Premier Cru

DinVinguide.se har under juli månad fokuserat på Sicilien och speciellt Etnas viner. I denna artikel fokuserar jag på de främsta vinerna på Etna efter ha redogjort för mina favoriter i förra artikeln Etna Grand Cru. Nu har turen kommit till Etna Premier Cru.

Det har skett en vinrevolution på Sicilien mot kvalitetsviner och då främst på Etna.

Etna Premier Cru

För några veckor sedan beskrev jag min syn på Siciliens viner med ett stort fokus på Etnas fantastiska viner i artikeln Sicilien och EtnaSicilien har utvecklats på ett mycket positivt sätt de senaste tio åren. Från att ha varit en region som producerat framförallt billigare bulkviner så har många nya och även gamla vinproducenter ändrat öns vinutbud. Idag finns det en hel del viner av mycket hög klass med sin egen stil och arom. Den främsta regionen för denna vinrevolution är vinmarkerna kring den stora vulkanen Etna. Etna har idag hela 133 registrerade ursprungliga vingårdar. Denna kamp för att särskilja Etnas kvalitet ger idag frukt. Det finns ett stort internationellt intresse för kvalitetsviner från vulkanregionen, Etna DOC. Detta beskrevs i förra artikeln i denna serie Etna Grand Cru.

Nedan listar jag fyra olika producenter som är värda att se efter på vinhyllorna. Etna Premier Cru.
Bild från DinVinGuide
Några av Systembolagets mest prisvärda viner kommer från den ekologiska producenten Terra Costantino.

Terra Costantino

Etna Premier CruPå sydöstra sluttningen av Etnas vulkan ligger en mycket spännande vinproducent. Vinhuset Terra Costantino var tidigt ute med att producera ekologiska viner. Redan 2002 blev man ekologisk certifierade och enligt uppgift var man först med detta. Idag har flera andra vinproducenter följt i Terra Costantinos fotspår. Det var på 1970-talet som Dino Costantino förstod Etnas storhet. År 1970 köpte han vingården Blandano som idag är en registrerad contrada. Starten för det hela skedde sedan 1978 så Terra Costantino är verkligen en av pionjärerna. Idag ligger den nya vinanläggningen mitt i denna fina och berömda contrada. Hela vineriet är byggt av ekologiskt material. Så det ekologiska ligger nära hjärtat för familjen Costantino. Baldanos vingård ligger på 450 till 550 meters höjd över havet och blickar ut över den spännande storstaden Catania och det vackra Syrakusa. Idag drivs det hela av sonen Fabio Costantino med idog hjälp av pappa Dino som blivit lite till åren. Man odlar endast de ursprungliga druvsorterna carricante och cataratto för de vita vinerna och nerello mascalese och nerello cappuccio för de röda vinerna.

När jag besökte familjen i april 2023 var det en varm och mysig stämning i vinhuset. Fadern Dino satt och plirade underfundigt på mig när jag provade hans viner. Han frågade. Nå, vad tycker vinjournalisten om vinerna? Jag blev lite tagen på sängen av denna direkta och lite utmanande fråga. Men sammanfattade snabbt mina intryck. – Vinerna är personliga och talar en tydlig Etna dialekt. Det är välgjorda viner som har både elegans och struktur, svarade jag. Dino skrockade hjärtligt över mina ord och såg nöjd ut. När jag ånyo provar vinerna som flera finns på många butiker på Systembolaget, förstärks mitt intryck. Det är bra och prisvärda viner man skapar. Det hör till saken att det finns knappt några billiga viner från Etna då naturen är så speciell vilket fördyrar hanteringen.

Bild från DinVinGuide
Donnafugata på västra sidan av Sicilien tillhör vinadeln på ön. Idag har man även Etnas viner på programmet.

Donnafugata

Etna Premier CruEn av mina första kontakter jag fick på Sicilien var familjen Rallo. Denna vänskap består än idag så här en tjugo år efter. Trevligare och varmare personer är svårt att finna. Det är verklig vinadel vi talar om här. Vinhuset Donnafugata har ett gediget rykte om kvalitet och har glatt en hel vinvärld med fantastiska viner under många år. Otaliga är priserna man fått för sina viner trots att vinhuset är relativt ungt. Det var i början på 1980-talet närmare bestämt 1983 som det hela startade. Det ska dock sägas att familjen har mer än 160 års erfarenhet av vinproduktion på Sicilien. Donnafugata var ändå något nytt med sina kvalitetsambitioner för sicilianska viner när man körde igång under 1980-talet. Men det här med Etna är ännu yngre. Det var inte för alltför många år sedan man etablerade vinproduktion på vulkanen.

Idag drivs firman av syskonen José och Antonio Rallo. José är en färgstark kvinna på samma sätt som vinhusets etiketter. Färg och finess i hantverksmässiga ambitioner är Donnafugatas kännetecken. Vingårdarna ligger på Etnas norra sida. Regnmängderna är lägre där vilket gynnar produktionen av kvalitetsviner. Totalt förfogar man över 35 hektar på 7 olika contradas. Till detta producerar man även sin egen olivolja från 3 hektar på Etna. Oljan har hög kvalitet och är mycket speciell. Vingårdarna ligger på 750 meters höjd över havet och är rika på sand och lavamaterial. Den intensiva mineraliska jordmånen ger vinerna sin speciella prägel och som är ett prisvärda alternativ för dig som gillar Etnas skatter.

Bild från DinVinGuide
Angelo Gaja och Alberto Graci har skapat ett kultvin Idda som kommer från på södra sidan av Etna

Idda

Man kan med fog säga att Idda är ett projekt där nord möter syd i dubbel bemärkelse. Angelo Gaja är en av Italiens större vinpersonligheter sedan många år. Det var Angelo som verkligen satta Barbaresco på vinkartan för en större världspublik. Angelo Gaja har gjort mycket för Langhes viner i Piemonte. Denne lite egensinnige man har skapat något stort. Jag minns så väl hur det var när jag träffade honom för första gången för sisådär 25 år sedan. Angelo visste vad han ville, vilket han visade med styrka och rättframhet. Jag gillade hans stil. Idag sköter dottern Gaia Gaja det hela med hjälp av pappa Angelo.

Etna Premier Cru

För knappt tio år sedan, 2016, ville även Angelo vara med och leka på Etna. Han hade haft en dröm om att göra vin på Etna sedan 1990-talet. Nu slog han sig samman med Alberto Graci som var nya stjärnan på vulkanen. Ni kan läsa mer om Alberto Graci i min förra artikel Etna Grand Cru. Dessa två herrar inriktade sig på Etnas mindre exploaterade sida, den södra. Det var på den norra sidan som de flesta hade provat sina vingar på, även så Alberto Graci när han köpte tillbaka vinmarker familjen en gång ägde där. Det ansågs allmänt och av de flesta vinmakarna att den norra sidan var bättre. Detta triggade givetvis de båda entreprenörerna Angelo och Alberto till att varför inte prova den södra sidan Denna sida har lite högre temperaturer och mer nederbörd. Vidare hade få provat att göra kvalitetsviner här. Sagt och gjort de båda herrarna gick åstad och skapade ett litet kultvin för många som gillar elegans och mineraliska salta viner med finess. Nu har vi vinerna på Systembolaget då och då. De säljer snabbt slut då de båda namnen Gaja och Graci har en nimbus som borgar för kvalitet och finess. Idda betyder hon på siciliansk dialekt och används synonymt även för Etna. Moder Etna.

Bild från DinVinGuide

Massimo Lentsch

Massimo Lentsch är ännu en vinmakare i raden som inte ursprungligen kommer från Sicilien. Massimo är från Bergamo i norra Italien. En mindre stad norr om storstaden Milano. Känt för oss svenskar då fotbollspelaren Glenn Strömberg spelade för den lokala fotbollsklubben Atalanta under många år. Massimo Lentsch semestrade på Sicilien i början på 2000-talet och föll pladask för öns viner. Den första kärleken uppstod på vulkanön Lipari strax norr om Sicilien. Aptiten växte för Massimo och han köpte sedermera även vingårdar på norra sidan av Etna. Några av dessa vingårdar har vinstockar som är över 100 år gamla. Vissa delar på ägorna har även vinstockar som är pre phyloxera. Dessaa förutsättningar är spännande för vilka vinner man kan skapa. Ambitionerna är höga vilket visar sig i vinernas komplexitet och finess. Totalt uppgår vingårdsarealen till 10 hektar.

Etna Premier CruVulkanen Etna är faktiskt den högsta och samtidigt också den mest aktiva vulkanen i Europa. Etna kallas lokalt för Idda fritt översatt “den stora modern”. Det fina samspelet mellan lavajordmånen från Etna tillsammans med floden Alcantara som flyter genom egendomen skapar ett speciellt mikroklimat i Massimo Rentsch vingårdar.  Vingårdarna ligger på 700 meters höjd. Jordmånen är vulkanisk med sand och lavastenar vilket ger en rökig och salt mineralitet till vinerna. Vinstockarna har den klassiska beskärningen för Etna, albarello. Små rätt låga buskar som ger sina druvor skydd mot sol och vind. Denna typ av beskärning är vanlig för utsatta vingårdar där värme, sol eller kraftfulla vindar råder men ger samtidigt bra solexponering.  Allt arbete i vingårdarna sker för hand. Vinerna är ekologiska men inte certifierade. Jag gillar elegansen och finessen i stilen. Vidare att vinerna är typiska vulkanviner i stilen. Druvtyperna nerello mascalese och carricante visar klassen i Massimo Lentsch händer.

Etna Premier Cru

Lite fakta om vinodling på Etna

Vinodlingslandskapet på Etna kännetecknas av många och vackra terrasser med torrstensmurar i lavasten. Dessa murar som staplas på varandra utan murbruk mellan stenarna är även ett kulturvärldsarv utsett av UNESCO. Vinstockarna är lågt växande som små buskträd i sin form. Det är en gammal form av odlingssätt för vinrankan kallad albarello.  Denna typ av vinrankor är även vanlig på många andra platser som exempelvis i södra Frankrike i Languedoc. Vingårdarna har ofta hög ålder vissa är över 100 år gamla.

Ur klimatsynpunkt har vulkanens norra sida en lägre genomsnittlig årlig nederbörd än den östra och södra sidan. Friska och blåsiga somrar skapar en lägre produktionen av druvor men det positiva är att druvklasarna är friska och av hög kvalitet. De kraftiga temperaturskillnaderna i augusti och september, mellan dag och natt, gynnar produktionen av druvor med stor aromatisk fräschör och även en unik personlighet i sina dofter och smaker. Bra syra och friskhet i vinerna är en annan egenskap som erhålls här.

Vinodlarna förstod tidigt att samspelet mellan jord, mikroklimat och vinstockar ger unika egenskaper åt druvorna.  Vinerna som skapas på Etna utmärks framförallt av en salt mineralitet och finessrik elegans.

Varje utbrott som Etna har haft skapar en ”sciara”, en gata av lavaströmmens framfart, som bestämmer en specifik sammansättning av jorden. Det blir helt enkelt ett avtryck som skapar ett litet och unikt mikroterritorium. I detta territorium produceras många olika viner i sina respektive contradas. 

Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer