Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Egen vinkällare
Skriven av Anders Levander

Egen vinkällare

De flesta vinintresserade vill nog ha en egen vinkällare i sitt hus eller i sin lägenhet. DinVinguide.se har träffat Göran Merus som bygger exklusiva vinkällare och skräddarsydda vinrum. Läs om ekonomen och juristen som helt ändrade sitt liv och numera bygger vinkällare. Hur stort utrymme krävs för en egen vinkällare?

Egen vinkällare.

Historiskt har egen vinkällare varit en statusmarkör. Läser man mäklarannonser för bostäder så är detta fortfarande ett plus för en bostad. Annars hade mäklarna väl inte varit så måna att framhålla att en vinkällare finns. Hursomhelst är det inte bara en statussymbol, utan även mycket praktiskt för oss vinsamlare.

Jag har själv varit vinsamlare mer eller mindre under trettio år. Samlandet har gått upp och ned med möjligheten att lagra och givetvis privatekonomin. Idag är jag glad att jag haft möjligheten att lagra mitt eget vin i mina olika bostäder. Jag har företrädesvis bott i villa, vilket givetvis underlättat det hela.

Har jag haft häftiga vinrum för mitt vinlagrande? Nej, svaret är faktiskt nej. Jag har haft olika utrymmen som fungerat bra med både mörker och kylning under varmare dagar under sommaren.

 

Med det har alls inte varit så vackra vinrum som Göran Merus bygger. Jag träffade Göran för några månader sedan och han visade på en ny dimension över hur man kan lagra sitt vin.

Göran är utbildad jurist och civilekonom. Han tröttnade på sitt arbete och började bygga vinkällare, eller vinrum som Göran själv kallar det. Det började med hans stora vinintresse och ett nytt hus där Göran och hans fru ville ha en vinkällare. Då det inte fanns några bra alternativ på marknaden så byggde han det själv. Det fanns ingen som kunde leverera en vinkällare som familjen ville ha, med hög kvalitet och vackert utförande. Sagt och gjort – själv är bästa dräng – Göran byggde själv. Bilden nedan är tagen i Göran Merus snickarverkstad i Svinninge, Åkersberga utanför Stockholm. Allt är handgjort och av bästa kvalité.

 

Vilket utrymme krävs för en vinkällare?

Göran menar att det faktiskt räcker med bara 3 till 4 kvadratmeter som kan undvaras. Vilka andra krav har utrymmet?

  • En plats utan direkt solljus
  • En plats som inte ligger nära en kraftfull värmekälla
  • Vibrationsfritt utrymme
  • Ett utrymme som inte påverkas av kraftiga dofter

Annars passar de flesta utrymmen. Kylning och ljussättning ordnas i samband med byggandet. Det är inte bara viktigt med de fysiska förutsättningarna för Göran utan det är minst lika viktigt med det estetiska. Synintrycket är av stor vikt och man jobbar ofta med glasväggar så att vinrummet även blir en dekorativ miljö.

Vilka är Görans favoritträslag? Ek och amerikansk valnöt, som är lite mörkare än eken, är Görans favoriter. Dessa träslag tillsammans med väggar av glas är det som gör vinkällarutrymmet vackert, menar han. Furu och andra mer aromatiska träslag, som exempelvis cederträ, avråder Göran ifrån.

 

Vad kostar en vinkällare?

Vi talar här om ett på-plats byggt vinrum, där allt är handgjort och där Göran står för designen. Totalt uppgår kostnaden för ett vinrum på cirka 4 kvadratmeter till 250 – 300 tusen kronor. Då får man en vinkällare för 400-500 buteljer. Givetvis påverkas priset av materialval och eventuella svårigheter i det specifika utrymmet.

Göran bedömer att en seriös vinsamlare har behov av 400 till 600 platser i en vinförvaring. Hmm… tänkte jag själv tyst. Jag har ju vin lite överallt i min källare och jag vet inte ens hur många buteljer jag har. Men det är i alla fall betydligt fler än så.

Jag frågar Göran om det verkligen räcker med ett så litet utrymme som 4 kvadratmeter. Vill folk inte sitta i vinkällaren och prova? Nej, vem vill sitta och frysa i ett rum som håller 10-12 grader? Ja, jag är benägen att hålla med. Vem vill det? Inte jag i alla fall.

Vill du komma i kontakt med Göran finns hans kontaktuppgifter nedan.

Göran Merus

Presence Design AB

+46 70 404 85 76

goran@presencedesign.se

www.rumforvin.se

www.presencedesign.se

För tydlighetens skull vill vi informera om att Göran och DinVinguide.se inte har några ekonomiska samarbeten. Vi får ingen provision eller annan kompensation för denna artikel.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer