När ska jag dricka min Barolo?

Barolo är tuffa viner när de är unga. Men hur länge ska jag spara mina viner i vinkällaren? Det är fråga jag ofta får. Mogna baroloviner tillhör något av det bästa du kan dricka.
När ska jag dricka min Barolo?
Bild från DinVinGuide

När ska jag dricka min Barolo?

Jag måste erkänna direkt att jag är en stor beundrare av viner från Langhe i Piemonte. Barolo är ett av min favoritviner i världen. Det finns inga viner som har så många fasetter och härlig komplexitet som en mogen, vällagrad Barolo. När det är som bäst har en Barolo både frukt och den silkeslena komplexiteten som ett stort bourgognevin kan ha, parat med kraft och mogna tanniner som ett stort bordeauxvin ibland uppvisar. Ja, det är sant att min vinkällare är fylld med Barolo men jag har tålamod att vänta på mina baroloviner för jag vet hur bra de kan bli med några år på nacken.

Bild från DinVinGuide

Ett bra barolovin är nästan odödligt. Barolo från de bästa årgångarna klarar lätt en lagring på tio till tjugo år i din vinkällare. Det märkliga är att de bästa årgångarna för Barolo är de lite kallare åren, vilket ger de mer balanserade årgångarna. De flesta tror kanske att det är de varma soldränkta somrarna som skapar bästa barolovinerna. Nej, det är faktiskt nästan tvärtom. Druvan nebbiolo, som skapar de fantastiska vinerna, behöver en särdeles lång växtperiod för att bli riktigt bra. Nebbiolo är en delikat, tunnskalig druva som kräver stor omvårdnad och sin speciella terroir. Få platser i världen lämpar sig så väl som Langhe i Piemonte. En karg jordmån vid foten av Alperna tillsammans med ett speciellt klimat med dimma på hösten. Nebbia betyder dimma på svenska och har sannolikt givit namnet på druvan. Lång växtperiod på ler- och kalkrika jordar i ett relativt svalt men skyddat klimat är nyckeln till dessa utsökta viner. Många har försökt kopiera Barolo men ingen har hittills lyckats någonstans i världen. Jämför detta med exempelvis cabernet sauvignon som odlas med framgång på de flesta kontinenterna på vårt jordklot. En av hemligheterna är varma dagar med solsken och kalla nätter som ger vinerna fin balans mellan frukt, mogna tanniner och balanserande syra. Vintertid är det vanligt med snö i vingårdarna, vilket är bra för vinstockarna. Ohyra och svampar som påverkar plantan negativt dör i det kalla vädret.

Bild från DinVinGuide

Årgångar för Barolo.

Det här med årgångar är ett gammal intressefokus för vinintresserade. Idag är inte årgången lika viktig för kvaliteten som förr i tiden. Vinproducenter är idag skickligare på att hjälpa en sämre årgångs förutsättningar. Bättre tekniker i vinkällaren och framförallt utvecklingen i hanteringen av vingårdarna, har gått framåt stort. Trots dessa förbättringar i vinproduktionen är årgången ändå relativt viktig för just Barolo. Skillnaden mellan ett bra vin och ett utsökt vin beror idag oftast på årgången. Nedan visar vi en tabell över min bedömning av de senaste årgångarna i Langhe för Baroloviner. Obeservera att den visar mina personliga bedömningar. Har du en uppfattning som skiljer sig från min så behåll din egen uppfattning, då detta ingalunda är någon vetenskap. Det skiljer även ofta mycket mellan olika producenter för varje år beroende på deras lokala växtlägen och givetvis hanteringen i vinkällaren. Bedömningen är mellan 1-5, där 5 är bäst.

2014: 3. Lite tidigt att exakt bedöma kvaliteten idag. Ett oerhört regnigt och kallt år i norra Italien generellt där en solig och varmare höst hjälpte nebbiolodruvan att mogna. Alla som skördade sent var vinnare. De bästa vinerna tål sannolikt relativt lång lagring på upp till tio år.

2013: 3-4. Svåra förutsättningar under året. Trots detta så lyckades de som skördade sent och hade noggrann selektering av frukten inför pressningen. Solsken och värme i september och oktober räddade det hela. Lagra vinerna fem till åtta år till, de bästa ännu längre.

2012: 3-4. Den kalla vintern och våren gav ojämn blomning och en därefter relativt liten skörd. Se upp med druvor som blev brända i solskenet under försommaren och även vissa övermogna viner. Bästa vinerna kommer från högre och svalare lägen. Lagra vinerna ytterligare sex till tio år. En något obalanserad årgång för vissa producenter.

2011: 3. En varm årgång som inte gav de mest balanserade vinerna. Se upp med lite klumpigare, obalanserade viner som saknar harmoni. De flesta tål kanske inte riktig långlagring i vinkällaren. Vinerna visar upp en tidig mognad, perfekt för restauranger som slipper ligga på vinerna för länge. Relativt kort lagring.

2010: 5. En klassisk och härlig årgång för Barolo. År 2010 var en “kall” årgång med lång mognadsprocess för nebbiolodruvan. Dessa viner är långliggare för er tålmodiga. Redan idag är detta utpekat som ett av de bästa årgångarna i Langhe för just Barolo. Hög syra och fina mogna tanniner utmärker årgången och ger utmärkt balans och komplexitet. Lagra länge, de bästa klarar lugnt tjugo år i källaren. Vinerna har redan blivit åtråvärda samlarobjekt.

Bild från DinVinGuide

2009: 3. En varm årgång med tidig skörd gav inte viner med optimal balans. Lite syltig stil framförallt viner från det varmare La Morra. Lagra inte vinerna för länge och man kan börja dricka dem redan nu. Givetvis klarar de bästa vinmakarnas viner ytterligare minst 4 till 6 år till i källaren.

2008: 4-5. En härligt klassisk årgång. Ett kallt år som gav balanserade och lite kargare viner och en av mina favoritår tillsammans med 2010 under de senaste tio åren. Lång växtperiod gav nebbiolodruvan de bästa förutsättningarna. Vinerna från Monforte och Serralunga gav mycket goda resultat och kan lagras ytterligare några år för att uppnå full komplexitet.

2007: 3. Ett år som plågades av hagelstormar, vilket reducerade skörden för många producenter. En varm årgång som givit tidigt mognande viner. Vinerna har en varm, mogen karaktär som inte är typisk eller klassisk för baroloälskaren. Viner från kallare växtlägen är bäst. Börja dricka vinerna nu men de bästa producenternas viner klarar längre lagring.

2006: 4. Ett klassiskt och relativt svalt år i Langhe. Solsken under hösten samt två välkomna regn på hösten skapade viner med hög kvalitet. Klassiska viner som snart börjar visa upp sig men som tål ytterligare lagring några år. Castiglione Falletto skapade några riktiga pärlor.

2005: 2-3. En årgång som tidigt visade upp sig med brådmogen mognad utan riktig balans från detta varma år. Vinerna är ok men inte stora. Börja dricka nu och spara inte alltför länge.

2004: 4-5. Återigen en klassisk årgång från en relativt sval årgång som givit stora baroloviner. Sen blomning var initialt lite skrämmande men den långa växtsäsongen räddade det hela. Slanka, balanserade och komplexa viner när de är som bäst. De flesta kommunerna i Langhe gjorde stora viner för lång lagring. Öppna och se vad ni har under korken i era buteljer från 2004, det kan vara spännande att utforska. Dock klarar vinerna mer tid i källaren. Stort år för Barolo.