Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Det nya Chianti - Terreno, Cecchi
Skriven av Anders Levander

Det nya Chianti – Terreno, Cecchi

DinVinguide.se har besökt Toscana, närmare bestämt chiantidistriktet. Alla vi svenskar känner väl till chianti classico-viner. Ja, det var dessa viner som hade bastklädda buteljer för länge sedan. Idag händer dock stora saker i Chianti.

Det nya Chianti – Terreno, Cecchi

Ja, det händer idag en hel del i Chianti och det är faktiskt på tiden. Tyvärr stod det stilla länge efter de stora framgångarna. Kvaliteten förbättrades inte utan istället litade man länge på sitt framgångsrika namn. Samtidigt hände det oerhört mycket i resten av vinvärlden. Relativt blev området därför sämre och inte lika framstående som tidigare. Man var helt enkelt inte lika unik. Många andra vinländer knackade på porten till den vintörstande världsmarknaden. Vinvärlden är oerhört konkurrensutsatt. Många vill vara med och snart knackar även Kina på porten med sina viner….

Men det är svårt att kopiera Toscanas sangioveseviner, vilket är tur, eller hur…Chianti Classico-området har en unik terroir som det heter. Vinerna har en särpräglad smak och doft.

Den tappade konkurrenskraften uppmärksammades av vissa producenter, vilka då satte igång ett kvalitetsjobb. Inte alla förstod, men vår ”svenska” vinproducent Terreno i Greve in Chianti förstod var det var på väg. Familjen Ruhne har gjort stora framsteg under senare år och gör idag rena och typiska viner från Chianti. Sofia Ruhne, som är ansvarig och vinmakare, förstod tidigt och har arbetat intensivt med sin kvalitetsförbättring.chianti, Anders Levander

En annan producent som DinVinguide.se besökte i juni i år är Checchi. Ja, jag vet att det kanske inte har varit det historiskt varit mest intressanta vinvalet från Chianti, men jag blev nu positivt överraskad över vinhusets strävanden. Vidare gladde vinhuset och dess familj Cecchi med sin öppenhet om att förbättra och utveckla vinerna. Det lät trovärdigt och vinerna jag provade hade bra kvalité vilket bådar gott för framtiden. Man är ännu ingalunda framme, men en fin bit på väg tycker jag. Det var mycket intressant att lyssna till hur tankarna gick hos familjen. På bilden Miria Bracali chefsvinmakare på Cecchi.

Ett av husets toppviner är det relativt nya Coevo som inte var en bomb a la Parkers ”Super Tuscans”chianti, Anders Levander, utan klart njutbart. Utan onödig extraktion och hög alkoholsötma med vidhängande kladdighet. Det är helt enkelt ett riktigt bra vin. Den begåvade chefsvinmakaren, Miria Bracali, har gjort stora saker i det tysta. Hon har även fått rätt fria händer, uppfattar jag det som. Hennes idé är eleganta viner där sangiovesedruvan inte behöver koncentreras. Hon är också uppmärksam på att tanninerna inte blir för hårda och bittra. En ambition hon lyckats med. Sangiovese är kungen i Chianti och jag tycker inte att man ska blanda in andra druvor. Många producenter vill gärna addera lite merlot eller cabernet sauvignon i sina Gran Selezione viner. Jag tycker detta bara fördärvar ursprungstypiciteten. Men smaken är ju olika. Sangiovese och chiantiviner är suveräna matviner. Vad äter man i Toscana? Jo Bistecca Fiorentina.

 

På tal om röd chianti så provade jag ett riktigt gott vitt vin från San Gimignano. En Cecchi chianti, Anders LevanderVernaccia di San Gimignano, som du hittar för 99 kronor på Bolaget (nr 6047). Jag provade vinet till en härlig lokal fiskgryta med bröd. Det passade även utmärkt till olika antipasti. Ni som besökt Toscana kanske har varit i staden, eller byn, med alla de vackra medeltida tornen. Någon sa att det ser ut som ett medeltida New York…

Ett torrt vin med fruktiga aromer av honungsmelon, krusbär och citrus. Friskt och gott till sommarens mat. Italien har gjort stora framsteg under senare år för de vita vinerna.

 

 

 

Terreno Chianti Classico 2016

Nr 2373
Pris 129:-

Ekologiskt
100% sangiovese

 

Familjen Ruhne kom till Toscana för trettio år sedan. Chianti och Greve in Chianti såg då mycket annorlunda ut och mycket har hänt. Bland annat har kvaliteten för husets viner förbättrats avsevärt. Detta är ett riktigt matvin som passar till mycket. Syra och nätta tanniner är ledordet. Körsbär och röda bär är temat. Ett fint prisvärt vin med fin syrlighet och fina lite sandiga tanniner som inte stör. Sofia Ruhne vet vad hon gör i sin kvalitetsambition.

il Momento 2016

Nr 75163
Pris 109:-

Ekologiskt
100% sangiovese
Vegan

Lite samma som ovan men detta vin är både ekologiskt och veganvänligt. Bra insteg i sangiovese-världen. Lite billigare men ändå en riktig Toscanare. Även här rödfruktighet med körsbär i förarsätet.

Det nya Chianti – Terreno, Cecchi

Glöm alla de snipiga och trista chianti classico-viner ni drucket genom tiderna. Glöm bastflaskorna med billigt plonk. Det har hänt en hel del i Chianti under de senaste åren.

Glad sommar.

Anders Levander

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer