Svenska flaggan
Chablisskolan - Vitt vin och ost är bästa kombinationen - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Chablisskolan – Vitt vin och ost är bästa kombinationen

När man traditionellt tänker på ost och vin så tror jag de flesta väljer ett rött vin till osten. Men sanningen är att vitt vin är bättre, tycker jag. Jag har provat två av mina favoriter tillsammans -chablis och pecorinoost från Italien.

Chablisskolan – Vitt vin och ost är bästa kombinationen

Många kanske blir överraskade av rubriken i denna artikel. Men jag menar att vitt vin är bättre till ost. Slentrianmässigt har ost och vin nästan alltid förknippats med ett rött vin till osten. Det är nu inte så att rött vin och ost är en dålig kombination men jag tycker att vitt vin är godare. Men smaken är som baken – delad.

Vad är då utmärkande för ost smakmässigt? Jo, framförallt sälta och fett. Det salta i en maträtt mår bäst tillsammans med ett vin med markerad syra och även det feta behöver något friskt som spjälkar upp det tunga. Ett vitt vin fyller många gånger denna funktion. Givetvis fungerar även ett rött vin som har dessa egenskaper. Men…vitt är bättre tycker jag. Vidare ska man akta sig för alltför tanninrika viner. Garvsyran är inte alltid ostens bästa vän utan kan ge ett lite bittert intryck.

Till blåmögelostar tycker jag att ett rött vin inte alls fungerar. Då är ett vitt vin med lite eller mycket sötma bäst. Aromerna från en blåmögelost som är gjord på ko eller fårmjölk kan lätt få en metallisk smak när det kombineras med ett rött vin. Framförallt ett lite äldre lagrat och tanninrikt rött vin. Så prova ett sötare vitt vin nästa gång.

Vitt vin är bäst tillsammans med ost

Chablisskolan – Vitt vin och ost är bästa kombinationen

Bild från DinvinguideEn av mina första riktigt monumentala upplevelser av vitt vin tillsammans med ost var i Chablis för många år sedan, faktiskt i det förra årtusendet. Jag var slentrianmässigt, som de flesta, inriktad på rött vin tillsammans med ost. När den magnifika ostvagnen, med tre olika våningar, rullades fram på den enstjärniga krogen Hostellerie des Clos flackade min blick i den stora vinlistan eller ska vi kalla det i den tunga vinkatalogen. Hostellerie des Clos som ligger mitt i staden Chablis centrum och var ”the place” förr tiden för oss chablisälskare. Idag har tyvärr tiden stått stilla och ingen nämnvärd utveckling skett och restaurangen är inte lika spännande längre.

Men åter till mitt vinval. Sommeliern harklade sig lätt och undrade om inte jag ville prova ett vitt vin till mina ostar? Han trodde att det var ett bättre val än de röda vinerna jag hade slagit upp i restaurangens vinbibel. Jag var inte helt övertygad men gav upp och sa – Varför inte. Jag beställde in en lagrad butelj Chablis Grand Cru. Billigt var det inte men jag slog på stort. Vinkyparen hade helt rätt i sin synpunkt. De burgundiska lagrade ostarna gifte sig perfekt tillsammans med min Chablis Grand Cru och jag var en stor upplevelse rikare.

Idag väljer jag nästan alltid ett vitt vin till osten efter denna fina upplevelse. Chablis är även det min favorit till ost än idag.

Chablis och lagrade hårdostar är det bästa valet

Chablisskolan – Vitt vin och ost är bästa kombinationen

Då jag numera sedan sexton år har ett andra hem i Italien så klappar mitt hjärta för den italienska gastronomin. Så detta gäller även valet av ostar. Givetvis är de franska ostarna världens bästa men ombyte förnöjer. Jag är mycket förtjust i den italienska osten pecorino som är gjord på fårmjölk. Det är faktiskt en av världens äldsta osttyper. Jag fick chansen att prova ett stort antal ostar från den kända italienska ostproducenten Granarolo. Det var ostar gjorda på både ko-, får- och getmjölk som jag provade tillsammans med vin. Ja, ni gissar rätt. Jag provade osten tillsammans med viner från Chablis.

Det var en riktig höjdare att prova parmesan och pecorino tillsammans med både lagrad och yngre chablis. Jag valde viner med lite mer tyngd och kraft så det fick bli premier cru och grand cru viner. Vinet från 2002 en premier cru Montée de Tonnerre från Domaine Louis Michel var mest uttrycksfullt och gifte sig bäst med de mer lagrade ostarna.

Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer