Chablisskolan – Petit Chablis

De flesta känner nog till vinet chablis och har säkert provat det många gånger. Men hur många av er läsare känner till de fyra olika kategorierna i Chablis? Som ett första steg kommer vi på DinVinguide.se beskriva kategorin Petit Chablis och ge några tips på trevliga viner.
Chablisskolan – Petit Chablis

Chablisskolan – Petit Chablis

Chablis är nog efter Champagne det mest kända varumärket i vinvärlden. Det är lite märkligt då Chablis som region inte är stort. Exempelvis är Champagnes odlingsområde nästan sju gånger så stort och Bordeaux är mer än 25 gånger större. Trots sin litenhet är vinerna från Chablis världskändisar idag.

I denna artikel koncentrerar jag mig på kategorin Petit Chablis. Tro nu inte att det är ett sämre vin bara för att det benämns Petit som betyder liten på franska. För det är det inte alls. Det är helt enkelt växtplatsen som givit denna kategoris vin sitt namn. I Bourgogne är det växtplatsen som avgör vilken kategori som vinet får. Det är var druvorna växer som är det centrala i Chablis. I Bordeaux är det till skillnad mot i Chablis egendomen som avgör kategorin för vinet. Detta faktum är viktigt att komma ihåg.

 

Chablisskolan – Petit Chablis

Den berömda jordmånen som givit chablisvinerna sitt världsrykte är Kimmeridge, en kalkrik lerblandad jord som har sitt ursprung 180 miljoner år tillbaka. Denna jordmån är namngivet efter en lite ort i Dorset i Storbritannien. Men vad kallar man vinet som växer på den andra jordmånen Portlandian i Chablis? Det har historiskt varit en knepig fråga för odlare och lagstiftare.

Portlandian är en snarlik jordmån som är lite hårdare och har en något annan blandning av kalk och lera. Portlandian har en något yngre ålder och ligger över lagret av Kimmeridge. Båda jordmånerna har sitt ursprung i den stora parisbassängen som täckte stora delar av det vi idag kallar Frankrike och som även sträckte sig in i Storbritannien. Kimmeridge är en kalkrik porös sedimentsten som kommer från små ostronskal, vilken har sedimenterats under miljontals år. Denna kalkrika jord är grunden till vinerna i Champagne, Loire och många fler ställen. Även Dovers vita klippor är delar av parisbassängens sedimenterade jord. Det är bla därför britterna idag kan göra sin tolkning av “champagne” då jordmånen påminner lite om den i Champagne.

Lösningen blev namnet Petit Chablis. Ett vin som alls inte är underlägset sin storebror Chablis, men dricks yngre och har inte samma komplexitet som en Chablis som vuxit på Kimmeridge jordmån. De flesta producenter tar sin Petit Chablis på fullt allvar och gör härliga viner. Petit Chablis är för många vardagsvinet men givetvis beroende på maträtten.

Chablisskolan – Petit Chablis

Det som kanske överraskar många är att man hittar Petit Chablis som granne med Grand Cru vinernas växtplats. På toppen av Grand Cru sluttningen är jordmånen den lite annorlunda Portlandian. När ni blickar upp mot det 100 hektar stora, eller ska vi säga lilla, området, för Grand Cru viner så ser man vingårdar på toppen innan skogen tar vid. Det är här man bland annat finner Petit Chablis. Så det mytomspunna Grand Cru ligger granne med Petit Chablis. Så man ska ta sin Petit Chablis på fullt allvar.

Området för Petit Chablis är omkring 1 000 hektar stort vilket skall jämföras med hela Chablis som uppgår till knappt 6 000 hektar. All Portlandianmark ligger på högre platåer över Kimmeridge lagren som mestadels utgör sluttningarna. Jämför detta med att de bästa vinmarkerna i Bourgogne, Côte d’Or, som ligger på sluttningarnas mitt. Inte på toppen med mer utsatt läge eller på den platta lerjorden.

Chablisskolan – Petit Chablis

Vad har man på tallriken till ett glas Petit Chablis då? Det självklara valet för mig är ostron. Petit Chablis och ostron är en perfekt kombination. Doften av ostronskal är påtaglig i en Petit Chablis. Tänk på detta nästa gång ni sätter näsan i ett glas. Även en antipasto med charketurier är en trevlig kompis till din Petit Chablis. Eller varför inte bara ett stilla glas Petit Chablis före måltiden som aperitif. Dessa viner ska kanske inte lagras lika länge som en Chablis som vuxit på Kimmeridge. Men de klarar betydligt längre lagring än vad många kanske tror. Jag har druckit Petit Chablis med mer än trettio år på nacken som smakar förträffligt. Men generellt brukar jag dricka mina Petit Chablisviner inom tre till fyra år efter buteljeringen. Men som sagt de klarar längre lagring för er som vill prova på.

Doften av ostronskal är påtaglig i en Petit Chablis

Petit Chablis La Chablisienne 2019

Bild från DinVinGuide
Nr 5585. Pris 139 kr
En klassiker från kanske världens bästa kooperativa vinföretag. Husets Petit Chablis tillhör bland det bästa du kan finna på svenska marknaden för denna kvalitetskategori. Ett vin som passar till de flesta primörerna. Ett måste till ostron.

Petit Chablis är sparrisens bästa vän

Petit Chablis Domaine de l’enclos 2017

Bild från DinVinGuide
Nr 73561. Pris 179 kr

Jag minns Romain Bouchard när han var en liten lintott och sprang runt i vingårdarna. Idag håller han fanan högt med eget vinmakande. Notera årgången 2017 som är mycket bra i Chablis med täta och koncentrerade viner. Det är inget undantag för detta vin som har överraskande tyngd och koncentration extraktion för en Petit Chablis. En trevligt vin gjord med säker hand med hög kvalitet. Prova vinet till charketurrier du blir inte besviken.

Petit Chablis William Fèvre 2018

Bild från DinVinGuide
Nr 72294. Pris 199 kr

Domaine William Fèvre tillhör vineliten i Chablis. Vinmakaren Didier Séguier lämnar inget åt slumpen. Han är en sann perfektionist. Inget undermåligt släpps över bron…Årgången 2018 var en räddning för hela Chablis med sin normala skörd efter många år av tråkigt väder och små skördar. Detta vin visar vad en Petit Chablis kan ge när det är som bäst. Ett rent och vackert vin med Portlandian känsla. En underbar kamrat till en räkmacka med dill. Eller till dina gratinerade ostron.

Bild från DinVinGuide

Chablisskolan – Petit Chablis

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!