- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Chablisskolan – Chablis Chablis
Chablisskolan – Chablis Chablis
Chablisskolan – Chablis Chablis
Vad är det som gör vinet chablis så unikt? Är det druvan chardonnay? Är det inlandsklimatet i regionen? Är det geologin och jordmånen? Det historiska arvet hos odlarna? Är det lanskapets utformning? Svaret är att det är alla dessa olika faktorer tillsammans som gör vinerna från Chablis unika. Begreppet brukar beskrivas som terroir. Tyvärr har detta viktiga ord används sönder av många och fått en lite snedvriden betydelse. Många tror att det bara gäller den geologiska jordmånen. Men terroir betyder så mycket mer än bara jordmånen.
Men Chablis jordmån är en viktig beståndsdel för att skapa det unika och härliga. Den porösa lerblandade kalrika jordmånen har en beteckning, Kimmeridge. Som jag beskrev i förra artikeln om Petit Chablis har jordmånen fått sitt namn från en liten by i Dorset i England. Ett stort sammanhängande landområde med sedimenterade ostronskal som täcker stora delar av dagens Frankrike och som även sträcker sig in i England. Dovers vita klippor, Champagnes krithaltiga jord och Chablis Kimmeridge härrör från samma varma innanhav som täckte detta område för 180 miljoner år sedan.
Den porösa kalstenen med sin lera är perfekt för chardonnaydruvan som ger bra dränering för rotsystemet. Rötterna kan arbeta sig djupt ned i marken och hämta näring, vatten, mineraler och inte minst aromer till druvorna. Det är lite av en paradox att vinstocken kan skapa unika kvalitetsviner i en jord där få andra växter trivs då jorden är mycket mager.
Det som ibland kan försvåra för många är att Chablis är en region, det är ett samhälle och även ett vin. Samtidigt är det också en kvalitetskategori. Jag brukar därför benämna en Chablis Village som en Chablis Chablis för att klargöra kvalitetskategorin. Termen Chablis Village används sällan för att beteckna kvalitetskategorin.
Chablisskolan – Chablis Chablis
Den odlade arealen uppgår till omkring 3 700 hektar vilket ska ställas i relation till hela Chablis areal av vinstockar som uppgår till drygt 5 600 hektar. Chablis Chablis är med andra ord en substantiell del med sina 65 procent av arealen. I vår förra artikel beskrev vi att Petit Chablis odlas på höjderna över vanlig Chablis. Dess jordmån benämns Portlandian och är ett yngre lager som ligger ovanpå lagret av Kimmeridge. Dock är båda dessa typer av jord mycket gamla rester från det stora varma innanhavet. I Chablis odlas bara druvan chardonnay. Historiskt har även andra druvor odlats här men idag är det bara fokus på druvan chardonnay.
Men vad skiljer en Petit Chablis och en Chablis Chablis då? Det är en knepig fråga att ge ett solklart svar på då det är skillnad i både aromer och i struktur på vinet. Mycket tyckande och ingen vetenskap med andra ord. Det kan till och med vara så att vissa viner kan vara gjorda på en blandning av druvor från respektive jordmån vilket inte gör det lättare att särskilja. Detta är dock inte vanligt skall det dock påpekas. Områden med båda typerna av jordmån kan vara klassificerade som Chablis Chablis vilket inte gör det lättare för oss konsumenter.
Generellt tycker jag att en Petit Chablis är mer fruktig och öppnar upp tidigare med sina aromer än en Chablis. Många gånger får jag mer känsla av citrus i en Petit Chablis medan en Chablis vuxen på Kimmeridge har mer av ostronskal och salta mineraler i doften. Även komplexiteten är djupare och större i ett chablisvin och har större lagringspotential än en Petit Chablis. Att lagra en Chablis gör underverk. Tyvärr konsumeras de flesta viner som kommer till marknaden alltför tidigt. Jag minns ett uttalande från en amerikansk kollega för många år sedan. “Många chablisviner får sin lagring i bilens bagageutrymme på väg hem från vinhandlaren inan korken dras”. Detta säger väl kanske det mesta. Men ett råd från mig till er konsumenter är, ha lite tålamod med era buteljer, det kommer ni inte ångra.
Hur länge ska jag lagra mitt vin då? Jag tycker att det inte finns några regler, pekpinnar eller gränser här, men jag brukar spara mina Chablis Chablis minst ett par år före jag lyfter korken. Vissa producenters viner lagrar jag upp till tio år. Men som alltid i Bourgogne är det viktigt att välja rätt producent före kvalitetskategori. En Chablis Chablis kan många gånger vara överlägsen en Premier Cru om vinet kommer från en skicklig och seriös producent.
Årgångar under senare år i Chablis
2019
Det var varmt i Chablis år 2019. Det var många som var rädda för en jobbig årgång igen. Men det blev inte så. Det varma vädret och framförallt torkan skapade vattenstress hos vissa vinstockar. Det innebar att plantan helt enkelt stängde av sin tillväxt. Druvklasarnas mognad blev därför något ojämn. Samma druvklase kunde både ha mogna druvor vid sidan av lite grönare druvor. Men detta visade sig fungera bra och har givit årgången bra balans och stadga. Både fenoliskt mogna druvor som blandades med mindre mogna med mer markerad syra och fruktighet.
Många producenter blev både glada och lite förvånade över årgångens kvalitet generellt. Många jag talat med påpekar balansen och den fina syran. Men så mycket kan man säga att det är en bra balanserad årgång med fin klassisk syra. Den salta känslan av mineraler finns även med för denna årgång vilket kommer ge årgången en klassisk stil i framtiden tror jag. En Chablis ska ju vara frisk, syrlig och ha salta mineraler i sin ungdom, eller hur. En nackdel är att det är en relativt liten skörd som påverkades av, först frosten under våren och sedan bristen på vatten till vinstockarna. Liten men god årgång för längre lagring i källaren.
2018
Efter att ha haft tio år av mindre skördar kommer äntligen ett normalt år tillbaka i Chablis. Vissa säger att det är en stor volym denna årgång men det beror på att de föregående har varit så små. Det var bra för alla vinodlare att de fick en normal årgång och att de kunde fylla på sina tankar som sinat betänkligt under senare år. Årgången är normal på många sätt med bra väder under hela tiden och väldigt få problem för de flesta. Ren frukt som ger öppna viner i en välkomnande och generös stil. Det som kan vara en nackdel är årgången har något lägre syra men frukten är ren och omedelbar. Vinerna från 2018 har en omedelbar charm i sin öppenhet. Kanske inte en årgång för den riktigt långa lagringen i din vinkällare. Jag har tidigare bedömt kvaliteten till 3 av 5 men vill nu höja den till 3,5 – 4 av 5. Generösa och charmiga viner för oss alla som älskar chablis.
2017
År 2017 var ett prövningens år för odlarna i Chablis. Det var ett tufft år med frost under hela tio dagar på våren. Det har väl aldrig hänt historiskt att man hade frost i tio dagar i sträck i maj, men tyvärr hände detta. Skörden reducerades markant och vissa vinodlare förlorade 50 till 60 procent av hela skörden. Det är en ren katastrof för en jordbrukare att förlora så mycket av sin skörd. Först kom frosten och sedan hagelskurarna. Att vara vinproducent i Chablis är inte alltid lätt när man har vädrets makter emot sig.
Det goda med dessa svårigheter är att de få druvor som skördades hade en mycket hög kvalitet. Små kompakta druvor men riktigt fina. Årgång 2017 är mycket bra trots den mindre mängden vin som producerades. Vinerna präglas av harmoni och balans mellan frukt och syra. Årgången har givit intensiva, smakrika och uttrycksfulla viner som kommer klara många år i vinkällaren. Det är inte vetenskapligt men jag uppfattar att färgen har en något djupare nyans i sin färg. Komplexiteten är hög och kommer utvecklas med ytterligare lagring. Så prova er fram och öppna någon butelj med lite mellanrum i tiden. Årgångens viner är koncentrerade och linjära mycket tack vare det minimala skördeuttaget. Vissa lägen hade så låga skördeuttag som 12-15 hl per ha mot normala 40-50 hl per ha. Som ni förstår, producenterna åkte på en ekonomisk smäll. Det är en riktigt bra årgång vi har för 2017 och jag ger det 5 av 5 möjliga.
2019 Chablis Le Finage, La Chablisienne
La Chablisienne är Chablis ankare och största producent. Kooperativet har verkat i nästan 100 år med stor framgång för dess delägande vinbönder. Jag har nästan aldrig blivit besviken på ett vin från La Chablisienne. Denna Chablis Finage är vinhusets instegsvin i denna kvalitetskategori. Ett stabilt och habilt vin som presenterar området på ett förträffligt sätt. Bra balans med både mineralisk sälta som frisk syra. Du blir aldrig besviken på detta vinhus viner och inte heller denna årgång av Finage. Riktigt bra till din vårsallad. La Chablisienne brukas omnämnas som världens bästa kooperativa vinhus.
2019 Chablis, Clotilde Davenne
I utkanten av Chablis regerar Drottning Clotilde sedan något årtionde sedan. Clotilde var tidigare firad vinmakare på det stora vinhuset Domaine Brocard innan hon köpte egen vinmark och började göra vin under egen etikett. Jag har följt hennes viner under många år och hon blir bara skickligare och skickligare. Detta är en Chablis med en tydlig chabliskänsla. Personligt och raffinerat med härlig frukt och den sedvanliga friska syran i behåll. De avslutande komplexa aromerna med mineraler och ostronskal gör det hela inte sämre. Ett mycket bra val om du gillar äkta Chablis.
Chablis William Fèvre 2018
Domaine William Fèvre är en av de bästa producenterna i Chablis tycker jag. Adelsmärket är rena och balanserade viner oberoende årgång. Man är mästare att plocka fram det sanna och linjära i en Chablis. Vinmakaren Didier Séguier har nästan ikonisk status i Chablis för vad han har åstadkommit med vinhuset William Fèvre under sina 23 år på plats. Detta chablisvin visar tydligt på områdets typiska terroir med en ren frukt av chardonnaydruvan och inte minst vacker mineralisk sälta. En typisk Chablis Chablis när det är som bäst. Passar utmärkt till den lite finare fiskrätten som till vårens gula sparris. Du kan gott lagra dina buteljer några år för att få mer valuta för pengen.
Druva
Chardonnay
2018 Chablis, Domaine Thierry Mothe
På vänstra stranden har familjen Mothe producerat vin i 5 generationer sedan 1880-talet i den lilla byn Fontenay. Domaine Thierry Mothe tillhör inte det kändaste vinhuset i Chablis men har 17 hektar vinmark så det får anses medelstort. Detta vin kommer från den trevliga årgången 2018 och visar sedvanlig charmig öppenhet i både doft och smak. Ett vin som inte gör bort sig till vårens primörer. Vinet är drickmoget redan nu.
2019 Chablis, Le Beaunois Labouré-Roi
Ett av Systembolagets mer sålda viner. Producenten är en sk. négociant och köper upp viner och druvor på marknaden för denna produktion. Vinet har kanske inte den typiska personligheten som en mindre privat chablisbondes viner har men är ändå ett ok val. Generisk Chablis som passar till vår- eller sommarbuffeer. Vinet vinner inte nämnvärt på att lagras ytterligare.
Chablisskolan – Chablis Chablis
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!