Svenska flaggan
copyright : BIVB / A. Ibanez
Skriven av Anders Levander

Chablisskolan – svåra frostproblem i stora delar av Frankrike

Det är inte bara Chablis som drabbats av svår vårfrost. Under många nätter har vädret gäckat vinodlarna dessvärre. Stora värden har frusit bort. Den varma och tidiga våren skyndade på vegetationen. Detta varma väder förbyttes i isande kalla vindar från norr. De sköra knopparna på vinrankan frös.

Chablisskolan – svåra frostproblem i stora delar av Frankrike

Rent klimatmässigt delar framförallt två franska vinområden risken för vårfrost. Det är Chablis och Champagne. Det relativt nordliga läget och till viss del ett inlandsklimat gör det problematiskt vissa år. I år har stora delar av Frankrike drabbats av Kung Bores kalla vindar från norr. Enligt uppgifter från franska vinmyndigheter har 80 procent av Frankrikes vinareal drabbats. Dock är det ännu för tidigt att uttala sig om hur själva skörden har påverkats för hela landet. Det är dock klart att stora värden har frusit bort. President Macron har redan lovat vinbönder och andra jordbrukare kompensation för förlorade skördar.

Ett annat år i närtid som drabbats hårt av vårfrost i Chablis var 2016 samt även 2017 som var förödande för många vinodlare tyvärr. Detta upprepar sig igen för årets skörd, 2021. Den trånga Sereindalen där Chablis ligger är historiskt utsatt för vårfrost om oturen är framme. Så är fallet i år. Den relativa tidiga värmen under mars månad startade naturen lite tidigare än vanligt. Men även klimatförändringen har rubbat det normala i växtlivet i Frankrike. Chardonnaydruvan sätter knopp relativt tidigt. Dessa knoppar som sedan ska blomma och ge frukt är nu väldigt känsliga. Minusgrader kan lätt frysa sönder knoppar och blommor. Detta har skett i år. Vissa lägen har förlorat upp till 80 procent av sin potentiella skörd i Chablis. Det är dock för tidigt att vara tvärsäker hur det hela blir till slut vid skörden i september/oktober i år. Men en sak är säker, skörden kommer bli starkt påverkad. Detta vet vi redan idag.

Copyright för samtliga bilder i denna artikel: BIVB / A. Ibanez

Men en sak är säker skörden kommer bli starkt påverkad, det vet vi redan idag
Bild från DinVinGuide
Chablis och Champagne har drabbats hårt av vårfrosten 2021

Chablisskolan – svåra frostproblem i stora delar av Frankrike

I Chablis har man valt ett lite annorlunda sätt att skydda sig mot frosten. Det har visat sig att man kan skydda knopparna mot frosten om man vattenbegjuter vinrankorna under köldgraderna så att en tunn ishinna täcker knoppen. Detta ger ett visst skydd. Tänk på en liten igloo för fruktknoppen. Men temperaturen får inte krypa för långt under noll för att det ska fungera och inte för länge heller. I år var det för kallt så isen kunde inte skydda många vinmarker. På vissa ställen var det upp till 7 till 8 grader minus. Det är kallt för en liten fruktkropp på vinrankan, brrrr.

Tyvärr kommer frosten drabba oss konsumenter med stigande priser för chablisviner. Vidare kommer vinodlaren drabbas och vissa kanske till och med går i konkurs. Timingen är inte bra för odlarna i Frankrike generellt. Först en Corona epidemi som lamslår restauranger, barer och hotell med minskad vinförsäljning. Därpå amerikanska höga tullar för franskt vin på grund av Trumps syn på flygplansindustrin. Boeing versus Airbus och statliga subventioner. Vinodlarna har ju inget som helst med flygplansindustrin att göra… Brexit i Storbritannien har ju heller inte hjälpt vinexporten. Samt nu denna svåra vårfrost. Det kan vara prövande att vara fransk vinbonde vissa år.

Först Trumps vintullar, coronaepidemi på det under senaste året, Brexit och nu svår vårfrost. Det är inte lätt att vara vinodlare i Frankrike.
Bild från DinVinGuide

Chablisskolan – svåra frostproblem i stora delar av Frankrike

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer