Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chablisskolan - Chablis Premier Cru
Skriven av Anders Levander

Chablisskolan – Chablis Premier Cru

Vi har i vår serie Chablisskolan skrivit om Petit Chablis och Chablis Chablis i tidigare artiklar. Nu har turen kommit till kvalitetsklassen Premier Cru. Av all Chablis som produceras är endast cirka 15 procent premier cruviner. Många av Chablis vingårdslägen har mycket kända namn som exempelvis Fourchaume, Vaillons och Montée de Tonerre. Men det finns många fler.

Chablisskolan – Chablis Premier Cru

Smakar all Chablis Premier Cru lika? Nej absolut inte! Vad är det som gör skillnad då? Den främsta orsaken till att premier cruviner smakar olika är till största delen dess växtplats med sin unika terroir. Jordmånen är den berömda kalkrika leran Kimmeridge, som vi skrivit om i tidigare artiklar. En annan aspekt är även vem som odlat druvorna och hur vinet har skapats i vinkällaren.

I denna artikel fokuserar vi på Chablis Premier Cru och dess olika viner. Generellt delar man ofta upp vinerna i högra och vänstra stranden. Vad menas med detta då? Chablis har väl ingen kustlinje? Nej beteckningen kommer från hur floden Serein har delat upp Chablis i två olika delar – den högra och den vänstra delen. Liknande benämningar om kust finns även söderöver i Bourgogne med sin Côte d’Or.

Jag vill betona att mina följande ord inte är någon vetenskap utan är min personliga uppfattning som bygger på vad jag erfarit under mina mer än fyrtio år med Chablis. Jag har jag levt med, provat och inte minst besökt mitt älskade Chablis otaliga gånger genom åren. Generellt kan man säga att vinerna på högra stranden, samma sida som Grand Cru, är lite mer fylliga, rika och kanske mer komplexa i sin stil. I sin ungdom kan de vara lite mer slutna som exempelvis vinerna från Montée de Tonnerre. Med en mer utpräglad mineralisk sälta i aromerna. Vidare tar det något längre tid att utveckla full mognad för viner från den högra stranden.

Den vänstra strandens viner är ofta lite mer linjära och utmejslade. Jag skulle till och med drista mig att säga lite mjukare och mer feminina i sin stil. Aromerna har oftare en mer utpräglad arom av citrus och något mer blommigt över sig. Vinerna tenderar att öppna upp tidigare med en lättare och charmig sida. Vinerna har heller kanske inte samma lagringspotential som sina kusiner på höger sida.

En annan indelning för Chablis Premier Cru kan även vara norr och söder. Vinerna i norr är oftare lite mjukare och öppnar upp sig tidigare. Jordmånen är mer rik på lera här. Medan vinerna från södra delen med sin mer kalkrika jordmån får en något mer stram stil.

Men det absolut viktigaste till sist. Det är valet av producent som mest avgör, oberoende av om det är vänstra eller högra stranden. I Chablis är alltid den viktigaste parametern – vem har odlat och producerat vinet.

Men som sagt, mitt resonemang om högra eller vänstra stranden är ingen vetenskap. Det viktigaste är att välja rätt producent.

Idag är arealen för Premier Cru odlad mark 777 hektar, 2018 års siffror. Detta ska jämföras med hela Chablis odlade areal om 5 641 hektar. Avkastningen var 44 964 hl i förhållande till totala avkastningen 335 462 hl, även detta 2018 års siffror. Avkastningen varierar år från år beroende på lokala omständigheter , såsom vårfrost, hagel eller torka. Men generellt uppgår Premier Cru vinerna till knappt 15 procent av hela produktionen i Chablis.

Ni som kan vinodlingens siffror förstår att Chablis är betydligt mer känt och omhuldat än vad ovan nämnda siffror visar, eller dess avkastning i hl. Chablis kändisskap bygger betydligt mer på kvalitet och sitt unika vin än kvantiteten vin en världsmarknad får tillgång till.

Vinerna i Chablis brukar delas upp i två kategorier, högra och vänstra stranden

Chablisskolan – Chablis Premier Cru

Chablis ligger som bekant i Frankrike med en härligt fängslande och gammal historia. Komplicerade landindelningar och inte minst stavningen av franska språket. Historiskt var man inte så noga med exakt rätt stavning utan mycket gick på hur det lät. Detta visar sig i vissa fall även i nutid. Samma vingårdsläge kan ha olika stavningar. Detta gör det ju inte lättare för oss konsumenter när vi ska välja vilket vin vi ska ta på hyllan. Men Frankrike är Frankrike och det är därför vi älskar detta land och dess viner och inte minst hennes kultur. Vive la France!

Totalt finns det 17 olika Chablis Premier Cru. Dessa kan sedan delas upp i olika underavdelningar med sina egna namn. Enligt min goda vän Rosemary George, som är Master of Wine och en god vän sedan 30 år tillbaka, finns det 79 olika namn – lägen för Chablis Premier Cru. När jag skrev min bok om Chablis viner kom jag fram till att det var färre men utvecklingen går framåt. Nedan listas några av de mer kända Chablis Premier Cru och deras underindelningar. Observera att listan bara är ett axplock och inte komplett. Det skulle bli alltför tröttsamt att namnge alla för er läsare. Jag har bara tagit upp de mer kända Chablis Premier Cru.

Högra stranden

Fourchaume har underindelningar som Fourchaume, Vaupolent, Côte de Fontenay, L’Homme Mort och Vaulorent

Mont de Milieu som bara har Mont de Milieu

Montée de Tonnerre som har fyra olika, Montée de Tonerre, Chapelot, Pied d’Aloue och Côte de Brechain

 

Vänstra stranden

Montmains  har tre olika, Montmains, Les Fôrets och Butteaux

Vaillons   har många olika undernamn Vaillons, Chatains, Sécher, Beugnons, Les Lys, Mélinots, Roncièrs och Les Epinottes

Vinerna från högra stranden är lite mer slutna i ungdomen medan vänstra strandens viner öppnar upp tidigare med citrus och viss blommighet

Chablisskolan – Chablis Premier Cru

Vinprovning är ingen vetenskap. Det är mycket av en personlig uppfattning och ibland bara allmänt tyckande. Så om ni har en annan uppfattning än undertecknad så följ er egen åsikt. Det finns inte rätt eller fel. Detta som förord till mina tankar kring några olika Chablis Premier Cru lägen.

Fourchaume

Fourchaume är ett av de största lägena med sina 115 ha och kanske det mest kända. Fourchaume med underindelningen Vaulorent, gränsar till Grand Cru läget Preuss och utgör fortsättningen på Grand Crus kimmeridgesluttning. Vingården är långsträckt och mycket vacker och du möts av denna fina vingårdssluttning på vänster hand när du kommer norrifrån till staden Chablis. Vinstockarna får sin sol från syd och sydväst. Vinerna brukar vara berömda för sin blommighet och elegans. Jag får ofta en känsla av finstämd elegans och flinta i aromerna. Dock varierar stilen mycket då området är både stort och långsträckt. Varmare årgångar kan ibland bli väldigt fullmatade så jag föredrar kallare årgångar från Fourchaume. Vid blindprovningar har jag försökt att särskilja vad exakt Fourchaume stil står för, men det är svårt då vinerna trots allt skilde sig åt i större utsträckning än vad jag trodde innan provning. Även om Fourchaume ligger på den högra stranden så tycker jag vinerna är mer lika sina grannar på den vänstra stranden. En producent som jag alltid har haft stora upplevelser av är Domaine des Malandes med sin Fourchaume, nr 72849.

 

Montée de Tonnerre

Montée de Tonnerre är kanske min favorit bland Chablis Premier Cru. Området är medelstort med
sina 43 ha och ligger i södra förlängningen av Grand Cru och gränsar till det kanske mer berömda Grand Cru, Blanchot. Montée de Tonerre har såväl sydöst som sydvästlägen med ett tunt jordlager över Kimmeridgekalkstenen. Vinerna är ofta mineralrika, kraftfulla, maskulina och kompromisslösa med sin frukt och sälta. Stålhård syra och mineralitet som unga. Det tar rätt lång tid för vinerna att öppna upp men då får du mer av komplexa aromer av nötter och honung med flinta i karaktären. Jag tycker att vinerna mest påminner om Grand Cru, Les Clos i sin stil och läget gränsar ju nästan till denna berömda vingård. Många håller Montée de Tonnerre som det främsta Chablis Premier Cru. Den stora stjärnan i Montée de Tonerre är utan tvekan Domaine Raveneau. Men jag har mer och mer blivit förtjust i Domaine Brocard Montée de Tonnerre under senare årgångar, nr 5587.

 

Vaillons

Vaillons ligger på den vänstra stranden söder om byn Milly. Vaillons täcker ett stort område med sina 116 ha och har en mängd olika vinodlare. De flesta delar har ett sydvästligt läge med dags och kvällssol. Jorden har ett visst inslag av Portlandisk lera men merparten är Kimmeridge dock men är mindre stenig än högra sidans jordmån. Vinerna från Vaillons har en typisk karaktär som ett chablisvin har. En kombination av frukt, syra och salt mineralitet. Ofta finner jag en doft av vita blommor, kryddiga frukter och en förnimmelse av mynta. Vid mognad kommer aromer av honung, mandel och nötter. En stor favorit här är Domaine William Fèvre med sin Vaillons, nr 72206. Vinmakaren Didier Séguier gör underbar Vaillons med finess och elegans. Jag drack en underbar Les Lys, franska kungens vin med sin lilja, från det stora vinhuset La Chablisienne i veckan. Årgången var 2017 och det var en riktig fullträff även det.

 

Montmains

Även Montmains ligger på vänstra stranden av floden Serein med sina knappt hundra ha. Montmains ligger längs en rundad sluttning som vetter mot olika väderstreck men mestadels har vinstockarna ett sydligt läge. Tyvärr är Montmains ganska frostkänsligt. Detta aktualiseras även i år, 2021 med en förödande vårfrost. Vinerna är lite mer rustika i stilen och något slutna i sin ungdom. Men förtvivla inte utan när de öppnar upp så får du komplexa aromer och fin krispighet med dofter av jordmånens fossiler av små skaldjur som sedimenterats under miljontals år. Vinerna kan lagras och utvecklas med grace och välbehag men kräver lite längre tid för att öppna upp sig, tycker jag. Prova gärna Domaine Louis Michel med sina knastrande viner utan fatlagring, nr 95101. Jag har ett underbart minne av en av de stora stjärnorna i Chablis, Domaine Vincent Dauvissat. En magnumflaska Forest Premier Cru från 1990, det var både elegans och kraft parat med komplexitet.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer