Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chablis och riesling
Skriven av Anders Levander

Chablis och riesling till sparrisen

En av mina favoriter under april månad är gul sparris. Vad passar bättre än Chablis eller riesling till denna delikata vårrätt.

Chablis

William Fevre winemaker Didier Seguier, Levander Anders

Chablis i glaset och gul sparris på tallriken är en fröjd för gommen. Sverige har haft besök av en av Frankrikes ledande vinmakare Didier Seguier från Chablis. Didier har basat för vinmakaren William Fevre sedan 1998. Han är redan kultförklarad i detta mycket konservativa vinområde. Chablisborna är inte kända för att hissa någon i onödan men Didier har allas respekt för kvalitetsvändningen av producenten William Fevre. Idag tillhör man en av Frankrikes bästa vinfirmor. Tidigare var vinerna extraherade och alltför ekfatslagrade. Idag är stilen helt annorlunda – lätta och eleganta och där eken endast hjälper upp den utsökta frukten i chablisvinet. Det hela blir ju inte sämre av att all hantering och odling sker genom ekologiska metoder. Grand cru vinerna är till och med biodynamiskt odlade vilket skall bemärkas i ett så relativt kallt och regnigt område som Chablis de facto är.

 

 

Årgången 2014 kommer nu till marknaden i olika skepnader. Allt från den utsökta men enklare 2014 Petit Chablis #85011 för 149 kronor. Detta vin får anses som ett fynd. Ja, det är dyrare än andra Petit Chablis men det är så bra så varför spara några tior.

 

En annan kärlek är vinhuset William Fevres 2014 Domaine Chablis, #87642 för 179 kronor. Återigen varför spara några tior när man kan få elegant och renrasig Chablis för högst rimliga pengar.

Chablis Premier Cru William Fevre, Levander Anders

Namnet Domaine innebär att all frukt till vinet kommer från egna vingårdar som vårdas som en engelsk bättre parkanläggning. Vidare föll jag pladask för vinhusets fantastiska 2014 Premier Cru Montée de Tonnerre, #900030 för 379 kronor. Med stålhård vacker mineralisk sälta och utsökt finlemmad frukt. Men denna premier cru får vi vänta på till hösten då den lanseras exklusivt.

Importör är Bibendum.

Riesling

Philipp Kuhn, Levander Anders

Även den talangfulle vinmakaren Philipp Kuhn från Pfalz i Tyskland har visat upp sina trevliga viner i Sverige nyligen. Philipp har trots sin relativa ungdom verkat i firman i många år. Han har genomfört inte mindre än 18 årgångar. Jag har följt Philipp Kuhn under ett tiotal år och sett en fin utveckling till mer eleganta och harmoniska viner idag. Borta är den alltför tuffa ekfatslagringen i de röda vinerna. Vidare känner jag heller inte den tidigare extraheringen och den lite onödiga koncentrationen i rieslingvinerna. De senaste årgångarna, 2014 och 2015, visar mer elegans och sofistikering. Vingårdarna ligger i norra delen av Pfalz, som gränsar till Rheinhessen. Jag tycker att Kuhns viner har mer likhet med de stora vinerna från exempelvis Wittmann än med sina regionalkollegor söderut. Kalkstenen ger vinet en trevlig karaktär av renhet och mineralisk sälta.

Philipp Kuhn är skicklig på att göra både röda och vita viner, vilket är lite ovanligt. Denna utpräglade familjefirma med sina välskötta och älskade vingårdar skapar riktigt bra saker. När man även jämför vad man får för pengarna utmärker sig Philipp Kuhns viner än mer. Philipp Kuhn har under många år flugit under radarn men jag tycker det är dags nu att upptäcka honom och hans goda viner.

Riesling tradition Philipp Kuhn, Levander Anders

Riesling Tradition, #75591 för 126 kronor är spännande men kan endast köpas i sexpack. Bra och tydlig syra men finstämd mineralitet kännetecknar Kuhns viner. Den kalkstenrika jordmånen är perfekt för skapande av elegant riesling. Även 2014 Riesling

Kirschgarten Grosses Gewächs, #71267 för 295 kronor får anses som ett bra köp. Den högsta kvaliteten på torr tysk riesling benämns Grosses Gewächs. Det mesta dricks upp av tyskarna själva men det kommer en mindre del till Sverige. Det är inte vanligt att kunna finna ett tyskt grand cru vin för under 300 kronor.

Pinot Noir Philipp Kuhn, Levander Anders

Philipp Kuhn är inte bara skicklig på de vita vinerna utan en riktig elegant för de röda pinot noir vinerna. Jag provade igenom ett antal olika årgångar av Kuhns pinot noir viner. Det är alldeles uppenbart att vinerna har vunnit i elegans och ett finlemmat uttryck när ekfatlagringen dragits ned. Den årgång som vi kan hitta på bolaget är 2012 Pinot Noir Kirschgarten Grosses Gewächs, #70841 för 379 kronor. Nuförtiden behöver inte tyskarna ha dåligt självförtroende när man jämför sina pinot noir viner med sina franska grannars röda viner från Bourgogne. Framförallt om pris och prestanda skall jämföras. Tyskarna är inte bara skickliga på vitt vin utan idag även mycket skickliga rödvinsmakare.

Importör är BraVin Sverige.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer