Svenska flaggan
Bourgogne - världens mest exklusiva vita viner
Skriven av Anders Levander

Bourgogne – världens mest exklusiva vita vin.

Visst finns det en viss nimbus bara i namnet Bourgogne. De flesta vinintresserade har någon relation och uppfattning om vinerna från Bourgogne. Vissa anser att de är världens mest exklusiva viner medan andra menar att de är alltför dyra. Få är oberörda.

Vita viner från Bourgogne

De flesta av våra trogna läsare vet att det är vita viner som är juni månads tema på DinVinguide.se. Jag har ju under de senaste två åren skrivit en hel del om ett av mina favoritviner Chablis. Bland annat i vår Chablisskola. I denna artikel tänker jag fokusera på de mest kända vita vinerna från Côte de Beaune. De mest prestigefyllda vita vinerna i Bourgogne finns i orterna Meursault, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. Chablis är som bekant även det ett vin från Bourgogne, men är nog mest känt på egen hand som en Chablis. Förutom ovan nämnda finns det flera andra vita viner från Bourgogne, som exempelvis viner från distrikten Chalon och Macon i södra delen av Bourgogne. I denna artikel fokuserar jag på gräddan av världens vita viner. Det är dock få av dessa viner som vi finner på svenska Systembolaget då de rent ut sagt kostar skjortan. Ibland kan man dock finna vinerna på krogar som har en välutvecklad vinlista.

Varför heter det Côte de Beaune då? Jo fransmännen går tillbaka i tiden för sin sin benämning. Det vi idag kallar Bourgogne var ett stort hav för miljontals år sedan. Stranden/kusten eller Côte är de områden där man idag odlar vin i Bourgogne. För den som reser söderut från Dijon ser vinodlingarna på höger sida. Vinodlingarna har framförallt östliga och sydöstliga lägen med morgonsolen flödande över vinmarkerna. Vissa lägen har även rent sydlig position. De bästa lägena, Grand och Premier Cru, ligger mellan “kustens” topp och dalens flacka land. Erosion från isälvar har frilagt den kalkrika jordmånen i Côte de Beaune som är den unika grunden till områdets viner.

Det kan även noteras att Bourgognes vinareal är inte alls är stor jämfört med exempelvis Bordeauxs. Bourgogne är med andra ord litet och exklusivt vilket renderar höga priser. Många kanske höjer på ögonbrynen när jag nämner detta. Stora delar av Bordeauxs enorma vinareal har svårt att få betalt för sina viner. Det är endast de mest kända slotten i Bordeaux som får ut sina fantasipriser ivrigt påhejade av de nya vinälskarna i Kina och österut.

Gemensamt för vit Bourgogne är Chardonnay, som är den dominerande druvan i området. Det intressanta med Chardonnay är att druvan inte har någon utpräglad och typisk egen smak eller doft. Chardonnay har den egenheten att druvan tar upp en hel del från växtplatsens terroir, vilket är anledningen att den är så rikligt förekommande just bland annat i Bourgogne. Jordmånen och klimatet passar perfekt för druvan Chardonnay vilket man känt till i många hundratals år. Det finns uppgifter om att redan Kelterna ägnade sig åt vinodling och det till och med innan Romarna invaderade cirka femtio år före Kristus. Men det var Romarna som utvecklade vinodlingen i Bourgogne i större skala. Det finns med andra ord en lång tradition att falla tillbaka på. Det var dock de kristna munkarna som var pionjärer till vad vi idag uppfattar som Bourgogne. Munkarna tävlade sinsemellan om att göra det bästa vinet till guds ära. Munkarna var oerhört skickliga på jordbruk och förstod väl att utnyttja de speciella växtplatsernas företräden och gav embryot till vad vi vinälskare uppskattar så mycket idag. Det var under munkarnas regim som druvsorten Pinot Noir visade sina företräden. Chardonnay som används till de vita vinerna blev central senare i tiden. Nedan en bild på en chardonnayvinstock som snart är färdig att skördas för pressning.

 

Bild från DinVinGuide

Meursault

Denna världsberömda ort för vita viner har ingen Grand Cru växtplats utan har “bara” ett antal mycket berömda Premier Crus. Detta förargar de 1 500 invånarna och de menar att de förbisetts när man kategoriserade vinmarkerna i Côte de Beaune. Jag är personligen dock inte så säker på att de blivit styvmoderligt behandlade vid dessa kategoriseringar. Vinerna är givetvis fantastiska men har de verkligen Grand Cru status? Jo, vissa lägen har det om en skicklig och seriös vinmakare är i farten men här finns andra, lite mer mediokra viner också. Den mindre orten Meursault ligger söderut, nära vinhuvudstaden Beaune och på en höjd som ofta har ett bättre väder än orterna runtomkring. De tre världsberömda orterna som kommer att beskrivas i denna artikel ligger som ett pärlband nära varandra. När man kommer körande i bil och ser vägskyltarna med ortsnamnen och vingårdslägena är det som att läsa Systembolagets katalog över de dyraste vita vinerna på bolaget.

Vad är det som utmärker en Meursault i smak och doft? Generellt kan man säga att i en jämförelse med exempelvis ett chablisvin är en Meursault mer fet, krämig och har en oljigare struktur. Doften och smaken är något intensivare och har oftast en betydligt mer påtaglig ekfatskaraktär. Många menar att det är först under senare år som vinerna från Meursault blivit mer subtila och mindre ekfatsdoftande. När jag blint serveras en vit Bourgogne och känner aromer av mandel, lätt rostad Brioche och får gula äpplen i tanken med en avslutande krämig och oljig struktur i smaken, ja då är det en Meursault. Vinerna är ofta lite mer robusta och tydliga i ekfatskaraktären med tydlig krämighet som Chardonnay får från jordarna i Meursault. Avslutet i vinets aromer är ofta intensivt och långt. Många tänker på smörighet när ett vin från Meursault skall beskrivas vilket även jag skriver under på. De mest kända och kanske bästa Premier Cru lägena är Genevriéres, Charmes, Perriéres och även Les Caillerets. Totalt finns det knappt 400 hektar av vinmark för vitt vin och en liten del rött vin produceras, cirka 2 procent.

 

 

Bild från DinVinGuide

Montrachet med orterna Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet

De två orterna Puligny och Chassagne tillhör definitivt vitvinsadeln. Detta är två små världsberömda orter för världens mest uppskattade och dyra vita viner, vilket man absolut inte har någon känsla av när man besöker området. Det ser ganska stillsamt och mediokert ut. Inget modernt eller något som sticker ut här inte. Det råder en tyst och stilla atmosfär i byarna men det räcker med att se på bilparken så förstår man att det finns rikedom. Montrachet, bara namnet ger ofta ett sus i en provningssal där vinälskare väntar på sitt  vin. Världens dyraste vin kommer från en liten vingård, Montrachet,  som ligger mellan de två orterna. Arealen är endast 8 hektar och det produceras totalt knappt 50 000 buteljer per år. Den mest kända producenten är Domaine de la Romanée-Conti vars viner når astronomiska belopp på vinauktioner. Många har säkert hört talas om producenten men få har faktiskt provat dess fåtal viner som kommer ut på marknaden.

Vinerna från Puligny och Chassagne skiljer sig visst åt i viss utsträckning. Jag finner ändå det svårt att distinkt skilja dem åt vid blindprovningar. Fetare stil i Chassagne och mer mineralitet i Puligny menar vissa men jag har ibland svårt att känna den stora och exakta skillnaden. Generellt kan man säga att vinerna skiljer sig från Meursaults viner genom sin tydligare mineralitet och karghet framförallt i ungdomen. Efterhand när vinerna utvecklas uppnår de en härlig komplexitet. Vid mognad utvecklas förutom en vacker och finstämd mineralitet även tropiska frukter som är återhållna, även mandel och nötter och vita blommor förekommer i doften. Vinet fyller hela munnen med nya och komplexa aromer efterhand och är ofta långt i avslutet. Balans och syra med citrusfrukt är andra kännetecken för ett välgjort vin från dessa orter.

De olika Grand Cru områderna är; Montrachet som ligger mitt i detta kluster med 8 hektar. Öster om Montrachet ligger Bâtard-Montrachet med 11 hektar i väster finner man Chevalier-Montrachet med 7 hektar. I norr finns det mindre Bienvenues-Bâtard-Montrachet med knappt 4 hektar och i söder det lilla Criots-Bâtard-Montrachet som inte är större än 1,6 hektar. Med andra ord är det ett mycket litet område som producerar dessa världskända viner. Det finns även ett antal mycket kända Premier Cru lägen som även de har ett stort rykte.

Mitt råd är om ni känner att ni har råd. Prova en flaska från antingen Puligny-Montrachet eller Chassagne-Montrachet, kanske både och. Se om ni känner skillnad på byarnas olika viner. Ett viktigt råd är att välja rätt producent. Producent är faktiskt viktigare än kvaliteten på läget. Tro mig jag har gjort många misstag genom mina trettio år i Bourgogne när jag köpt Grand Cru viner som inte alls håller måttet. -Först val av producent sedan val av läge är en god minnesregel.

 

Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer