Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Äppelvin från Sverige
Skriven av Anders Levander

Äppelvin från Sverige

Jag provade häromdagen ett Äppelvin från Skånes Österlen. Det var en kul och inspirerande upplevelse. Vinet är torrt och har en behagligt låg alkoholhalt utan att vara mjäkigt. Sverige kan!

Äppelvin från Sverige

Jag hade förmånen att få prova ett nytt vin gjort på svenska äpplen från Österlen i Skåne. Det är från förra årets skörd och släpps nu under sommaren till marknaden. Det är en liten produktion och det första försöket som producenten gör. Detta äppelvin är gjort på fyra olika äppelsorter som vuxit på Österlen. För den pomologiskt intresserade är de olika sorterna; Aroma, Ingrid-Marie, Discovery och Katja. Det var en ny upplevelse för mig som vanligtvis provar viner gjorda på druvor att smaka ett äppelvin. Färgen är vackert gyllengul och ser inbjudande ut. Doften är mycket aromatisk och har en trevlig kryddighet. Jag kände de intensiva aromerna från äpplen, men även fattoner från eken, kanel, citrus samt päron och honungsmelon. Smaken är en stor överraskning. Tanken är inställd på en söt smaksensation men vinet är torrt och välbalanserat. Eftersmaken är syrligt frisk och relativt lång utan för starka äppelaromer som kan störa maten på tallriken. Smaken är långt ifrån en söt äppelmust vilket man kanske kan inbilla sig efter att ha doftat på vinet. Denna torra sensation och friska syra gör vinet användbart även gastronomiskt. Jag provade nu vinet som aperitif men det lämpar sig exempelvis väl till både fisk, skaldjur och fågel.

En annan intressant sak med detta Äppelvin är den låga alkoholhalten som endast uppgår till 5,5 procent. Det är med andra ord inte starkare än en vanlig starköl. Den relativt låga alkoholhalten påverkar inte smaken negativt. Ibland kan lägre alkoholhalt i viner upplevas som att de gör vinerna lite mjäkiga i smaken, men så är inte fallet här. Vi möter ju många gånger viner med alkoholhalter som överstiger 14 procent vilket inte alltid är så bra för våra kroppar.

Vinet har inga tillsatser enligt producenten. Äpplena har jäst på sin egen naturliga jäst och utan tillsats av socker. Ingen pastörisering har genomförts. Vinet har lagrats i en månad på ekfat som använts till Äppelbrandy.  Sockerhalten understiger 10 gram per liter. Det kan finnas lite sediment från frukten i flaskan men det är bara äppelfibrer säger producenten Kim Paulin.

Vinet produceras av Skånska Spritfabriken som är ett ungt bolag. Denna entreprenör har även Äppelbrandy, Pommeau och Wiskey på programmet. Under julen förra året hade man stor framgång med en Äppelglögg. Nu lanseras Äppelvinet för första gången på marknaden. Produktionen är liten och ett första försök. Jag känner inte till om Systembolaget har accepterat vinet ännu men det går enligt uppgift att beställa hos producenten. Skicka ett email till jan@xosprit.se. och leveransen sker genom privatimport på Systembolaget. Priset är 59 kronor per flaska och minsta parti är sex buteljer.

Det är med skammens rodnad på kinden jag tänker på vår enfaldiga byråkrati i Sverige. Varför skall man inte kunna gå in till producenten och köpa en flaska svenskt Äppelvin? Det är en naturlig produkt utan tillsatser med 5,5 procent alkohol och produktionen sker i landet och råvarorna kommer från Skåne. Trist är det att vi är i händerna på byråkraterna.

Vi skall värna om våra svenska skatter som är unika. (Staten värnar om sina skatter). Jag lever som bekant i Italien stora delar av året. Italien har en stor produktion av äpplen som exporteras runtom i världen. Det är absolut inget fel på italienska äpplen från Trentino eller Alto Adige men smaken går inte upp mot våra svenska äpplen. Vi är tyvärr dåliga att se vad vi har utanför den egna dörren därför vill jag slå ett slag för svenskt Äppelvin och även andra inhemska drycker.

Det skall bli spännande att följa producenten Skånska Spritfabriken som även har en Whiskey som ligger och lagras. Nu vilar denna Whiskey på äldre ekfat som använts till Äppelbrandy. Jag fick prova en treårig sprit som var mycket spännande. Det smakade och doftade som ingenting jag tidigare mött under mina år som vinprovare. Jag tror att detta kan bli en kul sak som Sverige kan visa upp för omvärlden när spriten är färdiglagrad.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer