Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vulkanviner och maten - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vulkanviner och maten

Från förra månadens tema Piemonte till raka motsatsen; nu till den solvarma ön Sicilien i södra Italien. Finns det ens några likheter? Ja vinerna, som likt Piemontes nebbiolo längtar efter mat. 

Jag syftar framför allt på de röda vinerna från Etna. Vid första anblicken ser vinerna ”lätta” ut, men luras inte av utseendet. Det är innehållet som räknas. De är fyllda av lavarök, frasiga tanniner, mineral, stenig sälta och stram, röd sprittande frukt. Inte helt olikt andra vinstorheter som sangiovese, nebbiolo och aglianico. Druvor som vi hittar i flera regioner i Italien och även utanför landets gränser.

Etna har dock sin egen druva. Nerello mascalese, som ibland får sällskap av mjukare nerello cappuccio för att runda av mascaleses tanniner och struktur.

Nerello mascalese finns troligen bara på Sicilien och växer på Etnas lavaberikade jordar. Här finns omkring 10.000 hektar odlingar, varav många är gamla – mellan 60 och 80 år.

Producenter att lägga på minnet är bland annat Tenuta delle Terre Nere, Girolamo Russo, Graci, Benanti, Calabretta och Tenuta di Fessina. Samt nedan tips så klart. 

 

Precis som många andra tanninrika och friska italienska viner, vill nerello mascalese ha sällskap av mat. Fisk är faktiskt inte alls omöjligt. Grillad svärdfisk, tonfisk eller någon annan typ av fast fiskfilé är en god matchning.

De inte alltför kraftfulla varianterna, kan nöja sig med en välfylld charkbricka där både sälta och fett kan tämja tanninerna.

Kött, naturligtvis, men inte den blodigaste steken. Jag tänker tagliata – tunt skuret kött toppat med ruccola, citron och parmesan. Eller porchetta. Även fågel, som ugnsstekt kyckling och kalkon med smakrika tillbehör. Pasta så klart. Gärna Pasta a la Norma, en siciliansk rätt där tomater, aubergine och kapris har fått puttra ihop med vitlök. Ös på med riven pecorino. Pizza och Etna? Ja tack.

Välfyllda korvar med vildsvin och fläskkött är också en bra kombo till nerello mascalese. Servera gärna med den sicilianska grönsaksgrytan caponata. Recept finner ni nedan.

Fler recept om mer inspiration hittar ni så klart i vår digra receptbank.

Vinerna då? Ja tipsen finner ni nedan.

 

Carusu Terrzze dell’Etna 2013, nr 92178. 180 kr. Litet släpp i februari om 1 800 flaskor.

Så här skrev jag om lanseringen:

”Gott från Etna som smakar klassiskt – ja Etna har faktiskt kommit dit. Tänk lavarök, våta stenar. Torkade örter, rödsyrlig frukt och ett snyggt tanninbett i slutet. Klarar lagring.”

Det finns några flaskor kvar av Carusu, skynda fynda alltså!

Producenten Terrazze dell’Etna är ugn, men många av vingårdarna har en ålder upp emot 100 år. De gör även spännande vitt på de röda druvorna (!).

carusu

Archineri Etna Rosso Pietradolce 2013, nr 71674. 335 kr. BS, säljes i kolli om sex flaskor.

Jag älskar Pietradolce. Det är vin-amore på riktigt. Allt är bra. Från deras lavaberikade rosé, till det krispiga vita till deras mineralmättade röda viner. Det är så mycket Etna det kan bli. Vinerna finns på många restauranger och även via beställningssortimentet. Slå till på ett sexpack!

Archineri

 

Alta Mora Etna Rosso 2015, nr 2374. 150 kr. Fast sortiment 1/3

Jag hoppas svensken är redo för ett Etna-vin i det fasta sortimentet. Säljer det inte tillräckligt mycket och ofta, kickar Systembolaget ut flaskorna. Så funkar det. Passa på alltså, för detta är en finfin Rosso till ett fyndpris.

Producenten bakom är duktiga firman Cusumano, ett stort familjeägt företag som äger vingårdar utspridda över Sicilien. Vinerna från Etna är ett nytt projekt för dem. Starten kunde inte vara bättre.

100 % nerello mascalese och bara en kort tid på stora ekfat = läskande röda syrliga bär, mogna jordgubbar, stenig sälta, mineraler i mängder, medelhavsörter och en uppfriskande eftersmak. En av de mer intressanta vinerna i fast sortiment – i sin prisklass – just nu.

altamora

O’Scuru O’Scuru 2012, nr 76959. 302 kr. BS

Det här njöt jag av i somras, när sommarkrogen Svinet (Djuret i Gamla Stan, Sthlm) körde tema Italien. Goda korvar, grillad karré, porchetta och hemgjord chark – på svin så klart – slank ner med lätthet tack vare denna snygging. Svin och Etna-vin är en match made in heaven.

Producenten bakom vinet heter Al-Cantára, som grundades i början på 2000-talet. De fokuserar främst på de lokala Etna-druvorna, som nerello mascalese, cappuccio och den gröna carricante.

oscuru-oscuru

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer