Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vita veckan och vegetariskt - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vita veckan och vegetariskt

Efter julens floder av tung mat och söt dryck, är det många som drar åt svångremmen. Mindre mat och bara vatten i glasen står på agendan. Ser rätt trist ut i mina ögon. Kör en vit vecka istället med vegetariskt.

Vita veckan och vegetariskt

Vit som i bara vitt vin alltså. Ska vi ändå försöka äta lite lättare mat och lite mer grönt är vitt vin ofta den bästa matchningen. Nyårslöftet är kanske att äta mer vegetarisk eller vegansk mat i några månader eller hela året? Den vita veckan tycker om grönt. Grönt är ju skönt. 

Det finns inget att vänta på. VI kickar igång vita veckan på direkten – kanske den kan bli en hel månad? Fyra vita underbart goda viner i glasen och bara energi på tallriken i form av smakrika, goda och klorofyllstinna grönsaker. Karnivorer kan sluta läsa. Eller låta sig inspireras. 

 

De Bortoli Estate Chardonnay 2016, nr 78080. 219 kr. Beställningssortimentet.

Nytt och varmt välkommet vin i beställningssortimentet, som sökt sig hit hela vägen från Australien. Men tro inte att det är en fet och fattung chardonnay för det. Den tiden är (nästan) förbi. Denna chardonnay har gått den svala skolan och smakar därefter.

Lite pang pang med pistolen (krut), en sniff på våta stenar och ett bett på grillade citronen. En och annan nöt från nötmixen finns där också i sällskap av lätt rostade fat. Nyanser av nougat i den mineralmättade eftersmaken och fin rondör knyter ihop paketet.

På tallriken: Jag är ett stort fan av Caesarsallad och ett rejält glas chardonnay som har lite extra skjuts i frukten. Vi gör en vegetarisk variant där kycklingen byts ut mot halloumi. Inte veganskt, men det får vara någon måtta. För extra umami, toppa salladen med stekt svamp – skogschampinjoner eller portabello gillar chardonnay. Tryffelsalt skadar inte heller.

Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2017, nr 96337. 169 kr. 1080 flaskor lanseras den 18/1.

”Bergsfrukt och lavajordar – en kombo i världsklass. Här bjuds vi på gröna äpplen, mandarin, vit persika, mandlar, körsbärsblom och rökiga vindar. Kul, kalasgott och coolt. ”

Så tyckte jag när vinet provades på Systembolaget. Har du inte provat vitt från Etna än så kan du först skämmas lite och därefter ta en tur till monopolet imorrn. Fyra druvor ingår i priset: carricante, catarratto, grecanico och minella. Bara lokala förmågor som kämpat sig fram i den svarta lavajorden på Etna.

På tallriken: Italien och pasta; that’s amore! Jag tänker vongole – utan musslor. In med små vita krämiga bönor istället och låt pastasåsen vara fylld med vitlök, lite chili och mängder med persilja. Samt några skvättar vitt vin så klart.

Dönnhoff Riesling Trocken 2017, nr 96132. 163 kr. 3600 flaskor lanserades den 7/12, förra årets sista lansering.

Ett hem utan riesling är som ett hem utan en katt. Eller hund. Djurvännen förstår nog poängen. Riesling är alltså ett måste. Helst av denna kaliber. Dönnhoff i regionen Nahe sopar mattan med många andra producenter. Signalement; energi, livslånga syror, sälta och citrus en masse. Allt detta för endast 163 riksdaler.

På tallriken: riesling passar till så mycket. Frukost, fisk, skaldjur, aperitif, sushi och absolut vegetariskt. Jag tänker mig tempura (japansk lättfriterad mat) på grönsaker och tofu. Goda tillbehör är soja i sin enkelhet och en sås med liiite chili, citron och sesamolja. Lägg gärna till varma edamamebönor som vänds i lite flingsalt.

Birichino Malvasia 2015, nr 96280. 149 kr. 3000 flaskor lanserades den 7/12. Än hinner du slå till på en malvasia eller fyra.

Smakrikt värre från Kalifornien på malvasia. En druva med stora dofter och aromer. Låt dig förföras av earl grey, solvarma stenfrukter, honungsrostade nötter och citronolja. Helt torrt och helt gott.

På tallriken: De många smakerna i vinet kräver många smaker på tallriken. Varför inte meze? Köp färdiga röror eller mixa hemma. Hummus är ett måste och gärna baba ganoush (grillad aubergineröra). Hummus som mixats med rödbeta blir ett härligt och färgglatt inslag. Fortsätt att fylla på mezebordet med grillat pitabröd, tzaztiki och ris- och grönsaksfyllda vinblad.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer