Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinprovning med The Wine Company - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vinprovning med The Wine Company

Ni har säkert fått dem i tidningar. En broschyr från vinhandlaren The Wine Company. Blivit nyfikna på vinerna, beställt en låda. Smakat, njutit och kanske beställt några till. 

Vi på DinVinguide är också nyfikna på näthandlarna. Numera är utbudet stort i den digitala världen. The Wine Company som startades i Hamburg för sex år sedan, är också nyfikna. På oss. På våra läsare. På de svenska vinkonsumenterna och vår marknad som fortfarande till stor del styrs av ett monopol.

Därför tog de med sig ett gäng av sina favoritviner till Stockholm och bjöd in några vinskribenter och tillika vinälskare för en provning.

Citat från The Wine Companys hemsida:

”Europadomstolen har genom domslut från den 5 juni 2007 i rättssak C-170/04

(Rosengren / Riksåklagaren) även behandlat frågan, om den svenska alkohollagen är förenlig med den europarättsliga handelsfriheten.

Europadomstolen har fastställt, att en bestämmelse som finns i alkohollagen, kapitel 4 § 2 stycke 1, som förbjuder privatpersoner att importera alkoholhaltiga drycker, ”inte kan anses rättfärdigad på grund av skydd för människors liv och hälsa enligt artikel 30 EG; ty den är olämplig för att nå ändamålet att inskränka alkoholkonsumtionen och duger inte heller som proportionerlig åtgärd för att skydda ungdomen mot alkoholkonsumtionens skadliga verkan”.

På grund av detta domslut är du som privatperson i Sverige berättigad, att direkt importera alkohol för eget bruk eller som present.”

Texten lästes av Nikolas von Haugwitz, VD på The Wine Company.

– Det var bara en liten notis i en dagstidning, men det räckte för att väcka en tanke hos mig; att starta en näthandel som jobbar mot Sverige.

Nicholas har en bakrund hos Hawesko Group, det största vinhandelsföretaget i Europa. Han såg möjligheterna med den svenska marknaden och besökte Stockholm i slutet på 2000-talet för att göra research. Kort därefter var arbetet med den svenska hemsidan igång.

Idag är de flesta medvetna om att det går att handla vin och sprit lagligt från ett annan EU-land och sedan få de levererat hem till dörren. Jag är själv en trogen kund hos flera näthandlare och vet hur praktiskt och bekvämt det är. Lika enkelt som att köpa en tågbiljett eller beställa en matkasse.

The Wine Company har på bara några år byggt upp en fin vinportfölj och blivit väl mottagna här i Sverige. Vad de gör rätt, som många andra nätbutiker, är att ta hand om alkoholskatten. Ett steg mindre för oss konsumenter. Allt vi behöver göra är att klicka, betala, ta emot leveransen och givetvis korka upp.

Linda Sorby, från Sverige, jobbar sedan ett drygt ett år tillbaka hos The Wine Company. –

– Jag har hand om all PR och marknadsföring. Jag läser mycket svensk media för att hänga med i trender och den svenska smaken. I Sverige är det fortfarande Amarone och viner från södra Italien som gäller. Rött säljer alltid mer än vitt. 

– Vi har ett stort team av köpare och sommelierer som hela tiden provar nya viner för att fylla på i vår butik. Vi har också bra relationer med många vingårdar och kan köpa vin direkt från dem. Vi vill gärna hitta viner som inte redan finns på den svenska marknaden. Än så länge säljer vi mest i storstäderna, men vi växer sakta men säkert i mindre städer också. 

PROVADE VINER

Champagne Barons de Rothschild Brut Blanc de Blancs

Läckra bubblor skapade av den stora vinfamiljen Rothschild, som sedan länge varit i fejd med varandra. Denna champagne förde dem samman igen. Vi tackar för det! Detta är urgott med sin krämiga mousse och lätt rökiga ton av flinta, mineral, brynt smör och gula plommon. Elegant och fluffigt på samma gång.

Rupert & Rothschild Baroness Nadine Chardonnay 2015 

Chardonnay från Nya världen med finess! Sydafrika när det är som bäst; de kan sina vita viner. Här får vi elegant kraft, snygga fat och djupa, fylliga smaker av vita persikor, rostade nötter, mineraler och frisk skalbeska.

Nik Wies St. Urbans-Hof Laurentiuslay Riesling GG 2014 

Torr riesling från Mosel, där vi möts av klassiska smaker som stenig och rökig skiffer, några vita persikor, aprikoser och grapefrukt. Lång, rund eftersmak med ihållande syra och en hint av petroleum.

Marqués de Sandoval Gran Reserva 2010 

Jag började skriva ”klassisk Rioja” i mina anteckningar. Sedan såg jag ursprunget; Valencia DO Vinos de la Viña. Druvblenden är förvisso 90 % tempranillo och 10 % syrah, så likheterna med Rioja finns där. Åren på både fat och flaska har gett vinet en fin mognad, samtidigt som fräschören behållits. Det är friskt, kryddigt och fullproppat av plommon, körsbär, torkade tranbär och mogna jordgubbar som blivit överösta av tobak och höstlöv.

Dieter Meier – Puro Corte d’Oro 2013 

Puro är spanska för pur/ren, ett passande namn till denna läckra malbec från Mendoza med sin saftiga och öppna frukt. Plommon, björnbär och kråkbär varvas med sötlakrits, uppfriskande sälta och de söta med stadiga tanniner.

Réserve de Roumiguières Châteauneuf-du-Pape 2012 

Öppet och direkt njutbart påve-vin med söta tanniner och massvis med frukter. Här får vi syrliga körsbär, moreller, tranbär, röda äpplen och örtiga drag av lavendel, viol och ett gäng vita mandlar på det. Ett vin att möta upp med ett ordentlig långkok.

Monte Vecchio Brunello Riserva 2007 

Monte Vecchio är The Wine Companys egna vinmärke och också ett av de som säljer mest. Här får vi en sangiovese från Montalcino med fin utveckling, silkiga tanniner och balsamiska inslag av fikon, torkade örter och plommon.

Detta var The Wine Companys premiärprovning i Sverige. Jag hoppas så klart att de vill komma tillbaka igen, på vinmässor och i andra provningssammanhang. Vinvärlden har plats för fler aktörer och fler viner. Särskilt i Sverige. För här har vi gott om vinälskare. Eller hur?

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer