Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinerna från öarna
Skriven av Sofia Ander

Vinerna från öarna 

Sprungna ur vulkaner. Formade av tiden. Omringade av kraftfulla vågor och vatten, ständigt präglade och påhälsade av kraftfulla vindar och regn - ja alla typer av väder. Öar har fått utstå mycket och ändå ger de så mycket tillbaka. 

Vinerna från öarna 

Jag tänker på vin så klart. Men inte enbart. Öar har alltid fascinerat mig. Kanske för att jag är uppvuxen i Mellan-Sverige där öar var avlägsna, förutom en och annan holme i Vänern. Där kunde man kan naturligtvis inte odla vin, men det fanns ändå något lite vilt och ruffigt över dem. 

Det vilda och ruffiga blir ännu tydligare ju längre söderut man kommer. Ner mot Sydeuropa som i viss mån är uppbyggt på öar, som egna små kontinenter, sammanlänkande och präglade av flera hundra års förändringar i klimat och geografi, erövringar och turism. 

I det Tyrrenska Havet tornar Sardinen upp sig. Stolt, eget och format av sin historia. Spanjorerna härjade där (också) och lämnade kvar både språk och druvor, särskilt cannonau som är en dialektal form och en klon av garnacha. Men den smakar inte som på det spanska fastlandet. Cannonau är och förblir Sardinien. 

Längre norrut, precis i utkanten av Napoli ligger ett liten skara öar som tillhör regionen Kampanien. Ischia och Procida har egen lokal druva i form av biancolella, som troligtvis kommer från Korsika, eller Grekland. Vem vet, egentligen?

Tar vi oss istället söderut anländer vi till de Eoliska öarna. Ett pärlband av små, utspridda öar. Stromboli är en av dem, där Ingrid Bergman spelade in filmen med samma namn samt träffade kärleken. En ännu aktiv vulkanö med grannar som Lipari, känd för sin kapris, och Salina där en del av Il Postino spelades än. Båda ligger något närmare Sicilien, Medelhavets största ö. Även den med en aktiv vulkan, Etna, vilken lagt grunden för några av Italiens mest häftiga och personliga viner. Vinvärlden sulle inte vara densamma utan nerello mascalese och nerello capuccio. 

 

 

Kanske svaret ligger i vulkanerna. Eller åtminstone i den vulkaniska jordmånen, sprängfylld med aska, mineraler och magma som formar jorden, som i sin tur formar vinerna. 

Vinerna från öarna 

Men allt har inte sin grund i vulkaner. Österut, mitt i Medelhavet hittar vi ögruppen Balearerna. En grupp som inte är sprungen ur vulkaner, utan istället vuxit fram genom fortsättningen av en bergskedja från det spanska fastlandet. Mallorca som är den största ön, är onekligen den mest utvecklade även vinmässigt. Druvorna prensal blanc, manto negro och callet är bara några av de lokala förmågorna. Även Ibiza, Formentera och Menorca har sin vinproduktion, om än i liten skala.

 

 

Om det inte enbart är vulkaner som sätter sin signatur på vinerna, är det onekligen klimatet, vindarna och läget. Terroir med andra ord.

Vinerna från öarna

Kanske är det just den biten som attraherar mig, öarnas unika terroir. De är och kommer alltid vara mer utsatta. Kanske inte för plundring och erövring i dagsläget men än mer för snabba skiftningar i vårt klimat. För yttre faktorer som oväder och naturkatastrofer, vilket vi människor inte kan styra.

Det är nog inte heller meningen att vi ska styra allt. Ibland måste naturen få råda, få ta över. Och forma de där vinerna från öarna. Det vindpinade, vilda, lite ruffiga och ack så personliga.

Följ med till mina favoritöar. Karga som frodiga. Blommande och rika på dofter av havet och garrigue. Smaka på dem och dröm dig bort en stund.

 

Vinerna från öarna

Tenuta di Castellaro Bianco Porticello 2018, nr 95024. 199 kr. 3200 flaskor seglade hit i början på juli. Än finns det chans att smaka på Lipari.

Ön ligger Lipari en timmes båtresa norr om Sicilien. Hä frodas utöver den kända kaprisen – i alla dess storlekar – vin på vulkaniska jordar. Bianco Porticello görs på 60 procent carricante och resten moscato bianco och för mig smakar det sommar. Och ö. Puffar av lava, mineralisk sälta, vilda örter, anis och solmogen, söt citrus.

Finca Es Fangar Sa Fita 2018, nr 71465. 278 kr. Beställning.

Mallorca är tveklöst en vin-ö att räkna med. Särskilt när de värnar om sina egna lokala druvor. Ekologiska Sa Fita är en blend på chardonnay, lokala druvan prensal blanc och en skvätt muscat. Det är blommigt, läskande och rent, fyllt med aprikos, apelsinblom, pomerans och fin energi. Den krämiga eftersmaken kallar på grillade skaldjur, en välfylld paella eller spanska hårdostar.

Vinerna från öarnaVinerna från öarna

 

Vinerna från öarna

Planeta Nocera 2017, nr 75878. 195 kr. Beställning.

Planeta har gått från klarhet till klarhet. Från att jobba lite mer internationellt till lite mer småskaligt och framför allt lokalt. De äger idag flera vingårdar utspridda på Sicilien. Druvan nocera, som är en inhemsk förmåga, kommer från La Baronia, Planetas minsta vineri. Det ligger i Capo Milazzo, en halvö omringat av havet.

Detta går jag igång på! 100 procent nocera som för mig smakar helt eget med slånbär, kråkbär, exotiska skogsbär, massvis med garrigue och havssalt. Vinet biter till i eftersmaken och inbjuder till nya, stora klunkar.

Abbazzia San Giorgio Lustro 2019. 349 kr. Privatimport.

Det här är coolt. Och hippt, men det är inte därför jag gillar det. Jag gillar det för strukturen som kommer från några dagars jäsning med skalen, för de blommiga tonerna, men också den förtiga frukten. Torkad aprikos, persika, gula plommon och gula russin finns där, utan att lämna en söt eftersmak.  Energi är ledordet och jag blir bara sugen på mer.

Lustro görs på 100 procent catarattao med adress Pantelleria. En liten och något svåråtkomlig ö söder om Sicilien. En resa dit står på önskelistan och helt klart den ekologiska firman Abbazzia San Giorgio.

Vinerna från öarnaVinerna från öarna

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer