Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Viner från Rioja man inte får missa - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Viner från Rioja man inte får missa

Spanien och Rioja. Dessa går två liksom hand i hand. På 80-talet drack vi Rioja som aldrig förr i Sverige. Sen kom andra moderna Nya Världenviner att ta över. Kanske är det dags att bli lite mossiga igen och ta tillbaka 80-talet? Åtminstone våga prova riktigt bra Rioja!

Prado Enea 2005, nr 81810. 349 kr

Mugas toppvin, en klassisk firma som ligger mitt i Haro; en trevlig liten ort i Rioja Alavesa. Här ligger flera av de stora kända firmorna i Rioja, som Ramon Bilbao, Cune och Roda som Magnus skrivit en fin artikel om. Muga tillhör den klassiska skolan och gör t.om sina egna fat på plats. 2005 var en mycket bra årgång i Rioja. Druvorna till detta vin har lagrats på 70 % amerikanska fat och 30 % på franska i 36 månader. Därefter har det lagrats ytterligare tre år på flaska. Resultatet blir ett elegant och silkigt vin, med kryddiga toner av torkad frukt, ceder, sandelträ, lite dill och fat. Underbar tidlös Rioja. Innehåll: övervägande tempranillo som spetsats med lite garnacha, mazuela och graciano. 

9434601

Olagosa Gran Reserva 2004, nr 81473. 165 kr

Denna gran reserva kommer från Bodegas Perica, som ligger i Rioja Alta. Vinfirman kombinerar det ”nya Rioja” och det ”gamla, traditionella”. Vinet har legat 26 månader på fat, därefter i tre år på flaska. En ren och frisk Rioja, med smaker av körsbär, plommon, örter och lite torkad frukt. Här finns också en fin mineralitet och bra längd med inslag av röda bär och lite fat. Innehåll: 90 % tempranillo och resterande garnacha och mazuelo.

gran-reserva-nueva-e1347877259495

Castillo Ygay Red Gran Reserva 2005, nr 70527. 539 kr

Detta är toppvinet från Marques de Murrieta, som bara görs under riktigt bra förhållanden. Druvorna till detta vin kommer från en Single Vineyard, som planterades för över 80 år sedan. Gården ligger nästan 500 möh. Vinet är friskt och har en liten smygande mognad. Här finns en läcker parfym av bergamott, lakrits och torkade örter. Frukten går år det röda syrliga hållet, som körsbär, granatäpplen och lingon. Ett supersnyggt vin med fin struktur och otrolig längd. Innehåll: 89 % tempranillo och 11 % mazuelo. 

9917901_ygay_2

Orben 2010, nr 74279. 215 kr

Båda vinerna Orben och Malpuesto ingår i ett större vinföretag; Grupo Artevino. Dessa två är firmans bästa viner från Rioja Alavesa. Frukten till Orben kommer från gamla vingårdar, son nästan är 50 år gamla. Stilen är modern, ren och tillgänglig. Ett fint exempel på det nya Rioja, som dock är återhållsamma med faten. Läs gärna min artikel om firman här. Innehåll: 97 % tempranillo och 3 % graciano. Finns även på magnum…

orben-175x450

Malpuesto 2012, nr 74434. 315 kr

Undertiden som ni njuter av Orben, får Malpuesto ligga i källaren och mogna till sig. Ett vin som behöver tid och som är alldeles för ungt och stramt idag. Frisk syra och koncentrerade toner av svarta körsbär, anis och örter. Druvorna kommer från en vingård på 0,3 hektar som är över 80 år gammal.

malpuesto-175x450

Unnum 2009, nr 72158. 299 kr

Detta vin kommer från vinfirman Miguel Merino, som ligger i Rioja Alta. Medan pappa Miguel gör mer klassiska viner, gör sonen aningen mer moderna. Som denna. Han heter också Miguel Merino, för enkelhetens skull. Elegant och fräsch, med massor av mineraler, skögsbär och liten smygande mognad. Innehåll: 100 % tempranillo

León Dormido 2007, nr 79631. 335 kr

För 335 kronor för du inte bara en flaska; du får två. En magnum alltså! Något vi borde investera mer av och plocka fram till större middagar. León börjar få vissa mognadstoner och smakar både örter och torkad frukt. Här finns också smak av hallon och körsbär. León dormido, är spanska för ”det sovande lejonet” och är även namnet på ett häftigt berg i Rioja. Innehåll: I huvudsak tempranillo samt några droppar mazuelo, graciano och garnacha. 

LeonDormido_2

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer