Svenska flaggan
Vin, mat, resor och mycket passion från Lancel Vin - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vin, mat, resor och mycket passion från Lancel Vin

De flesta, stora som små, vinimportörer ligger i Stockholm. En och annan hittar vi i Göteborg och faktiskt två stycken i lilla Karlstad. En av dem heter Lancel vars fokus är Spanien.

 

Lancel grundades 2005 av paret Ana Gresa och Hans Bergström. Man importerar inte bara vin från Spanien, utan även matprodukter. Sen några år tillbaka arrangerar de också vin- och kulturresor till olika regioner i Spanien. Under resorna får man chansen att besöka de firmor och producenter som Lancel samarbetar med. Allt nedsköljt med goda viner och en och annan tapasrunda så klart.

DinVinguide tog kontakt med Ana för att få veta lite mer om företaget, dess filosofi och vilka viner hon själv dricker.

Ana är född och uppvuxen i Bilbao i Baskien, så vinet har alltid funnits i hennes närhet.

– När jag var ung, hade jag egentligen inget stort intresse för vin. Men när jag var ute med mina vänner på helgerna, blev det alltid vin. Man gick från bar till bar, tog några tapas och ett litet glas vin till.

– Då jag alltid rest mycket och varit nyfiken av mig, började jag provade vin från andra länder. När jag flyttade till Sverige, fokuserade jag mest på att lära mig språket och även att anpassa mig till ett nytt land.

Men vinet finns kvar i bakhuvudet. När en bekant till Ana, som äger en vingård i Rioja, frågade om hon ville hjälpa till att introducera deras viner i Sverige. Ana som hade jobbat en del med både export och import i Spanien, bestämde sig för att ge det ett försök.

2005 startade Ana, tillsammans med sin sambo Hans, Lancel. I början var det bara ett litet projekt, där man skulle rikta in sig på kvalitetsviner från Spanien. Idag har Lancel utvecklats stort och Ana med. Idag jobbar de med delikatesser från Spanien, som ostar, skinka, konserver, oliver, oljor, kryddor mm. Allt med samma grundidé; kvalité.

– Det är mycket jobb, så vi kommer inte dra igång några jättestora projekt framöver, men jag vill lära mig mer om vin. Därför kommer jag att gå WSET utbildningen, för att utöka mina kunskaper. 

– Vad har du själv för vinfavoriter från ert sortiment då?

– Jag har många! Favoritplatser, restauranger och listor på viner som hela tiden växer. En vin som jag gärna njuter av är José Pariente Verdejo. Det är ett stort vitt vin, säger Ana.

bot-verdejo-2012-e1369503121109

– Ett annat vin, som vi precis ska börja jobba med är Finca Rio Negro. Det är ett rött från Guadalajara i Castilien, gjort på tempranillo, merlot, cabernet sauvignon och syrah som växt på hög höjd. Det kommer in i beställningssortimentet den första september. 

– När Lancel grundades, arbetade vi med en vinfirma. Idag har vi snart 15. De flesta är D.O och småskaliga. Det är vår idé. Vi kommer aldrig ha en stor lista med viner, utan en lista med intressanta produkter som är väl värda sina pengar. 

Samtliga viner från Lancel ligger i beställningssortimentet. Man jobbar b.la med en klassisk Riojaproducent, en modern vinfirma som gör Txakoli, kraftfull Toro och numera flera producenter som gör mousserande vin.

Astobiza-epd_edited

I höst kommer Ana och Hans göra tre resor till Spanien, där man besöker b.la Rioja, Rueda, Toro och Cava-distriktet. Mer info finns på deras hemsida, där ni också hittar deras viner.

Hemsida: http://www.lancel.se

Bild från DinVinGuide
Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer