Svenska flaggan
Vardagsvinet i januari
Skriven av Sofia Ander

Vardagsvinet i januari 

Tiden går fort, förhoppningsvis för att vi har haft så roligt under december. Nu är vi redan i mitten på januari, och vardagen är raskt tillbaka. Kanske även ditt vardagsvin?

Vardagsvinet i januari

Det är snart tjugondag Knut, och då ska julen som bekant ut. Varför firar vi egentligen den dagen? Google får hjälpa till. Vi frågade Wikipedia som svarar så här:

”Tjugondedag jul eller tjugondag Knut är i Sverige, Finland samt Norge en dag som infaller den 13 januari, tjugo dagar efter julafton, och firas som slutet på julhögtiden. Dagen fick Knuts namn till minne av helgonförklarade Knut Lavard, och kallas också Knutdagen. Knut har därför namnsdag denna dag.”

Idag förknippas Knut med att julen är slut, pynten ska packas ner i lådorna igen och att granen har gjort sitt. Det är alltså dags att återgå till vardagen, utan det fina julpyntet som lyser upp. Jag behåller det alltid ett tag till. Särskilt julbelysningen för ljusets skull. Det behövs ännu mer i januari än i december. 

 

Bild från DinVinGuide

En del av oss kanske både pustar och andas ut efter ett hektiskt och jäktigt december. Andra längtar redan tillbaka till advent och julstök. I vilket fall som helst – det är vardag igen. En vardag som präglas av en viss osäkerhet och instabilitet. Ord, som tillsammans med inflation, kommer att utmärka, åtminstone, början av året. Det är nu vi behöver trygghet och inse att vissa saker består.

Som vardagsvinet på hyllan. Det som har funnits där länge. Som förgyllt middagar, helger och även en dag mitt i veckan. En del har hängt med länge, i snart 40 år. Andra i cirka 20. Det är pålitliga och trogna favoriter som fortfarande håller sig inom en anständig prisnivå, trots allt. Vardagshjältar med andra ord.

 

Fyra trygga vardagsviner som funnit där, år efter år.

Château Bouscassé 2018, nr 2204. 171 kr. Finns i över 200 butiker.Tannat - tuffa tanniner som behöver tålamod

Ett vin som inte behöver så mycket närmare presentation, skapat av kungen av tannat – och tanniner: Alain Brumont i Madiran, sydvästra Frankrike.

En stadig och stabil klassiker på bolagshyllan, som har stått där troget sedan 2007.  Huvudrollen innehas av druvan tannat som tillsammans med cabernet sauvignon och cabernet franc bjuder på skogsbär, vilda örter, hallon, ceder och syror som friskar upp det lätt sträva avslutet. Utmärkt årgång som vi kan njuta av redan idag.

Till en pytt i panna, Biff Rydberg eller viltfärsbiffar med gräddsås.

 

Navajas Crianza 2017, nr 22652. 97 kr. Finns i alla butiker.

Här kan vi verkligen snacka trotjänare. Navajas anlände redan 1997.                                                       Vardagsvinet i januari

Den hänger kvar än. Stilen är helt klart Rioja med alla klassiska attribut. Fat, aningen dill och samtidigt rejält med mogen frukt, svarta fikon och ett skönt tanninrasp. Görs på tempranillo, garnacha och mazuelo. Ett plus för att den tappas på lättviktsflaska – det är i all fall modernt och i tiden!

Ett trevligt val till hemgjorda hamburgare på nöt- eller lammfärs. Prova också en vegetariskt variant med halloumi, grillade grönsaker och myntayoghurt.

 

Château Bonnet Blanc, 2021, nr 4151. 101 kr. Finns i över 280 butiker.  Är även tillgänglig på halvflaska för 65 kr.

Ännu en trogen favorit. Som nu är bättre än någonsin, tack vare att Jaques Lurton (ägaren och bossen) har ökat mängden

sauvignon blanc sedan årgång 2020. Detta för att ge vinet ännu mer fräschör.                                                                       Entre-Deux-Mers Bordeaux

Idag består blenden av 85 procent sauvignon blanc och resten semillon. I smakerna hittas knapriga krusbär, vita vinbär, syrlig citrus och livliga syror. Utmärkt till en värmande tomatbaserad fisksoppa. Och även vardagshjälten – fiskpinnar med mos. Bäste Bonnet har funnits i det fasta sortimentet sedan 1990.

 

A Christmann Riesling 2021, nr 5882. 152 kr. Finns i cirka 100 butiker.                             Vardagsvinet i januari

Stålig och tålig – särskilt för lagring. Krispig värre med spjutlik fräschör, syrlig grön citrus, gröna äpplen och örtkvist. Christmanns eko-riesling har vi kunnat plocka direkt från hyllan sedan 2007. Nu är den dessutom klassad som ett Hållbart Val enligt Systembolagets certifiering.

Om man vill lätta på skruvkapsylen idag, så rekommenderas en skål med rökta räkor och vitlöksmajonnäs.

Eller hel laxsida i ugnen med chilisås och ris.

 

För mer tips och recept vill jag också tipsa om vår andra sajt Dryckeslistan.se. Den fylls på varje vecka, med rött, vitt, sött, hållbara val och även vin i andra format som petflaskor, burkar med mera. Recept ingår alltid.

För mer Exklusiva viner, kolla in vår kategori Exklusiva Dryckestips. Där hittar ni bland annat vin i beställningssortimentet och även via vissa nätbutiker.

Bild från DinVinGuide

Vardagsvinet i januari

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer