Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Trotjänarna på hyllan
Skriven av Sofia Ander

Trotjänarna på hyllan

Nyheterna kommer och går, men vissa viner de består. Har du några favoriter bland trotjänarna på hyllan? 

Trotjänarna på hyllan

Tiderna förändras. Din smak också. Favoritvinet du alltid köpte för låt säga 10 eller 20 år sedan finns kanske inte kvar på hyllan längre. Nya sortimentsmodeller, trender och en svagare efterfrågan har ”rensat” och rört om i utbudet. På gott och på ont. En del viner har helt enkelt gjort sitt. 

Så finns det trotjänarna. De som har hängt med i ur och i skur. I vått och torrt. Klassikerna som alltid funnits där. Och de finns kvar en av anledning. Att de är just klassiker. Pålitliga, välgjorda, hederliga och helt enkelt väldigt smarriga. 

Titta på Systembolagets hemsida och texten under varje dryck. Där finns info om allt från alkoholhalt till importör och även datumet för dryckens lansering.

De allra första dryckerna lanserades 1955, samma år som Systembolaget formades efter att motboken lades ner. Längre bak än så kommer vi alltså inte, men 65 år på hyllan - det är inte fy skam!

Att dessa viner finns kvar efter så lång tid ger en känsla av hopp. Och en förnimmelse om att allt inte måste förändras och göras om. Under denna upp och ner vända-vår och sommar har, åtminstone jag, behövt hålla fast i det beständiga. Allt annat har ju ändrats och kastats omkull. Och det sker så fortfarande. Då har det trygga och trofasta varit en form av tröst och komfort.

Jag kommer att fortsätta prova nytt och annorlunda. Eget och udda. Jag kommer att testa och spana in trenderna. Men klassikerna, de kommer jag alltid gå tillbaka till. Utan dem skulle det inte heller finnas nyheter och nya smaker. Och en trotjänare kan man alltid lita på.

Tillit är vad vi behöver mer än någonsin nu. Tillit och klassiska viner i glaset.

Trotjänarna på hyllan

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba 2015, nr 2305. 289 kr. Finns i ett 15-tal butiker.

Denna hederliga Barolo har funnits på hyllorna sedan 1 september 1955. Sedan starten alltså. Jag vet inte hur stilen var då. Men idag med fina årgång 2015 får vi ett rödrosigt och friskt vin med syrorna och de sandiga tanninerna på plats. Nypon, lite tjära, varma örter, några lagerblad och florala toner möter oss i glaset. Snyggt! Det är inte ett bombastisk vin med typisk Serralunga-kraft. Istället en välkomnande intro till den ljuva druvan nebbiolo.

Fonatanafredda har också varit trogen sin importör, Enjoy Wine, som de har samarbetat med sedan 1982.

Copertino Riserva 2010, nr 2077. 89 kr. Stadig position med över 350 butiker. Finns även på halvflaska.

Copertino intog Systembolaget redan 1992 och var då det första vinet från Apulien i sortimentet. Those were the days! Numera får man istället leta efter ett vin som INTE kommer från Apulien. Copertino söker jag dock gärna upp. Det helt torrt (under tre gram socker), ärligt, rustikt och härligt ruffigt. Dofterna av läder, pinje, lite stall, torkade körsbär, korinter och salvia gör mig bara glad. Det kostar inte mycket att bli glad!

Innehåll: 100 procent negramaro från det gamla kooperativet Cantina Sociale Copertino i Apulien, som startade 1935.

Trotjänarna på hyllan  Trotjänarna på hyllan

Faustino I Gran Reserva 2009, nr 2678. 189 kr. Finns i över 170 butiker.

Den frostade flaskan med guldtråden har nog ingen missat. Den har funnits på hyllorna sedan september 1992. Vinfirman Faustino Martínez grundades redan år 1861, har alltså varit igång ett tag. Och de har nog inte gjort många förändringar. Titta bara på flaskan. Snygg, ful? Alle beide. Men visst sticker den ut. Och varför ändra ett vinnande koncept?

Gran Reserva har hängt med på vinmarknaden sedan 1968. Den nya årgången, 2009, anses vara ett riktigt bra år i Rioja. Jag har haft chansen att prova både 2008 och 2009 bredvid varandra. 2009 glimrar till med sin fina balans och friska rena toner av plommon, röda sprittande körsbär, valnötter och ett fång rosor. En ytterst pigg 11-åring som legat på både franska och amerikanska fat i 28 månader. Men överfatat? Inte alls. Bara klassisk och hederligt. 2008 är något mer mörk och mullig i frukten och uppvisar inte samma energi som den nu aktuella 2009.

Louis Roederer Brut Premier, nr 7602, 459 kr. Fast sortiment, finns i över 100 butiker.

Vi avslutar med en champagne. Stabila Louis Roederer, som ärvde champagnehuset 1833. Det är än idag ägt av familjen och har förgyllt våra middagar och fester i Sverige sedan 1955.

Brut Premier kombinerar gul frukt, stor elegans och nybakad paj med drag av gröna äpplen, rök och lätt rostade nötter. Blend: 40 procent chardonnay, 40 procent pinot noir och resten pinot meunier. Finns i flertalet storlekar, halvflaska, magnum och 6000 ml för den riktigt törstige bland annat.

Trotjänarna på hyllan 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer