Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Toppviner från Portugal - DinVinguide Toppviner från Portugal
Skriven av Sofia Ander

Toppviner från Portugal

Alla viner måste inte drickas på direkten. Merparten av allt vin, som svensken köper på Systembolaget, konsumeras samma dag eller under (vanligtvis) samma helg. Här gör vi tvärtom. Investerar och köper för framtiden. Viner för tålamodet och själen. 

 

Quinta do Vallado Touriga Nacional 2012, nr 99070. 299 kr. Tillfälligt släpp 20/3. Finns kvar i utvalda butiker.

Familjen Ferreira, som ligger bakom Duoros mytomspunna vin Barca Velha, äger även vingården Quinta do Vallado. Den har funnits hos familjen sedan början på 1800-talet och har sakta men säkert omplanterats. Med de klassiska portvinsdruvorna så klart. Denna innehåller däremot endast touriga nacional och bör sparas i många år. Tätt, djupt och koncentrerat idag med smak och doft av fat, skogbär, plommon, körsbär, anis och fin mineralitet. 

vallado

Ramos Ex Animo 2007, nr 71620. 339 kr. Beställning. 

I Portugal går detta vin under namnet Marques de Borba. I Sverige har den fått namnet ”Ex Animo”, vilket är latin ”från hjärtat”. Ett vin som vinmakaren Joao Ramos lagt mycket kärlek och tid på. Joao står också bakom storsäljarna Ramos och Vila Santa. Ex Animo består övervägande portugisiska druvor; trincadeira, alicante bouschet, aragones och en skvätt cabernet sauvignon. Druvorna är handskördade. Jäsningen har skett på franska ekfat. Vinet har sedan lagrats i 12 månader på barriquer. Elegant och fokuserat, med drag av kryddor, mineral, röda och mörka bär. Bra tanniner och syra. Går att dricka nu, men lagring är inte fel.

71620_ramos

J Tinto 2011, nr 72269. 359 kr. Beställning

J Tinto är en hyllning till en av Portugals stora vinmakare; José de Sousa. Vinfirman bakom J är däremot José Marie da Fonseca. Låter det bekant? De producerar b.la Periquita, Ripanco och läckra söta Setúbalviner. J är ett rejält kliv upp, både i pris och kvalité. Och ett rejält kliv ned i produktion; endast 5000 flaskor. Innehåll: 60 % Grand Noir, 28 % touriga francesa och 12 % touriga nacional. Intensivt och maffigt, med smak av choklad, viol, kryddor och mörk frukt. 

J

 

Malhadinha Nova 2008, nr 73721. 329 kr. Beställning

Personerna bakom vingården/hotellet/restaurangen Malhadinha Nova är bröderna Soares, som startade vinkarriären med en vinhandel. När det var dags att göra något annat, flyttade de med sina respektive familjer till Alentejo. Här tog man över Malhadinha i början på 2000-talet och producerar idag moderna viner, fast med både tradtionella och nya metoder. Druvorna alicante bouschet (35%), touriga nacional (25%), syrah (20%) och cabernet sauvignon (20%), till detta vin, har alltså fottrampats. Resulatet blir ett friskt och elegant vin, med massor av mineraler, röda frukter och bär samt inslag av ceder, tobak och lite fat. 

malhadinha

Passadouro Reserva 2007, nr 79793. 369 kr. Beställning

Vingården Quinta do Passaduoro är egentligen en gård för de traditionella portvinsdruvorna. Självfallet innehåller då Reservan några av de klassiska Duorodruvorna. Vinet är faktiskt gjort på 20 olika lokala druvor! Vinmakare är Jorge Borges, som b.la jobbar med Sandra Tavares på Wine & Soul och Dirk Nieeport. Maffigt och rejält vin, packat med fat, frukt och koncentration. Massor med likörig frukt, choklad, sötlakrits och kryddor. Lite eldig i stilen, men detta är ett vin som kommer falla många i smaken. Kräver dock något rejält grillat, helst vilt. Eller spara till höstens gryta med mycket sidfläsk och inkokt vin. Hade gärna sett en liten sänkning av priset dock. 

passadourores-07-175x0

Conceito Tinto 2011, nr 98100. 250 kr. Tillfälligt släpp 20/3. Finns kvar i utvalda butiker.

Conceito är ännu ett fint lagringsvin från Douro, som kommer från en ny firma med samma namn. Familjen bakom Conceito äger även vingårdar på Nya Zeeland och i Sydafrika. Fokus är en modern stil av Douro-viner, gjorda på regionens fina druvor. Denna innehåller sousao, tinta amarela, tinta roriz, touriga nacional och touriga franca, som lagrats på franska ekfat. Vinet är mustigt, dovt och koncentrerat.  Packat med mörk frukt, tanniner, syra, viol, kryddor och ceder.

909615

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer