Svenska flaggan
Skriven av Sofia Ander

Topplista: vegan!

Som ni kanske har sett har vi en ny topplista på vår förstasida. Den är helt dedikerad till veganska viner. 

Vi har varit inne och nosat och smakat lite på de veganska vinerna tidigare. Läs gärna min artikel nedan, om skillnaderna mellan ekologiskt, biodynamiskt och veganskt vin bland annat. 

Allt eftersom vi provar nya viner kommer listan fyllas på. Numera går det nämligen att se på Systembolagets hemsida vilka viner som är veganska. 

Här är de drycker som anses vara veganvänliga på Systembolaget i dagsläget: 

https://www.systembolaget.se/sok-dryck/?searchquery=vegan&

Till skillnad mot ekologiska och biodynamiska viner, finns det än så länge ingen övergripande instans för veganska viner. Eko- och bioviner har till exempel KRAV och Demeter, som följer vissa krav och parametrar. 

Det finns dock ett flertal mindre organisationer som ser över vinerna, alla med olika krav och regler för vad som ses som ett veganvin. 

Detta är de vanligaste loggorna som man ser på vinflaskorna. 

Topplista: vegan!

Vad är då ett veganvin? 

Kort och gott ett vin som inte innehåller några animaliska produkter. Animaliska produkter som äggvita, mjölkprotein, kitin och isinglass (ett ämne från fiskarnas simblåsor) har länge använts inom vinproduktion. Under själva jäsningsprocessen bildas nämligen proteiner i vinet, som visar sig som slöjor eller grumliga partiklar. 

För att få bort proteinet, använder man sig traditionellt av just till exempel äggvita, som samlar ihop det grumliga. Partiklarna sjunker sedan till ner till bottensatsen och kan därefter lätt avlägsnas. 

När det kommer till veganska alternativ i vinvärlden, finns det flertalet alternativ. En del använder sig helt enkelt av ett finmaskigt filter. Ärtprotein är också ett vanligt alternativ, tillsammans med bentonit som är en slags lera bestående av vulkanisk aska bland annat. Bentonit har en förmåga att absorbera olika ämnen, som protein i vin till exempel. Enzymer eller syntetiska preparat används också i viss utsträckning. 

Visst är vinets värld en stor och spännande vetenskap? Tack och lov är det gott också! Nedan ser ni några av vår veganska tips. Helt utan animaliska produkter. Topplista: vegan!

Nytt vin från den svenskägda vingården Terreno i Toscana. Fyllt med energi, röda frukter, örter och viol.Topplista: vegan!

Ekologiskt, biodynamiskt och veganskt – allt på en gång. Det är gott också! I glaset finner vi skogsbär, örter, peppar och mineral.Topplista: vegan!

Klassisk cava till tapaskalaset. Runt och fruktigt med drag av mogen citrus, äpplen och nybakat bröd.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer