Blomkål i salladen- grönt, skönt, nyttigt!

Jag blev bjuden på denna sallad härförleden och var såld. Så gott, så enkelt, så nyttigt!

Blomkål i salladen- grönt, skönt, nyttigt!

Denna underbara sallad på blomkål kan varieras i det oändliga och är otroligt god som tillbehör till det mesta!

Det går ju fint att ersätta potatis, ris, eller pasta med denna eller att servera den som grönsak och komplement.

Salladen innehåller en massa goa vitaminer, fibrer, mineraler och inte minst texturer och smaker. Mums!

Receptet finner ni nedan, och efter receptet ett par inspirerande vintips.

Blomkålssallad- grönt, skönt, nyttigt!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/olivolja.jpg*section**row*

RECEPT SALLAD PÅ BLOMKÅL

4 portioner

 

Blomkål från 1 blomkålshuvud, rivet

100 gram soltorkade tomater, skivade

2 tsk extra virgin italiensk olivolja

2 matskedar balsamvinäger eller hallonbalsamico

1 matsked grön pesto, gärna hemlagad
(se recept här: https://dryckeslistan.se/recept/klassisk-pesto-alla-genovese/)

300 gram mozzarella, skivad

150 gram körsbärstomater, delade i kvarter

2 matskedar hackade färska basilikablad

40 g färsk ruccolasallad, lätt hackad

1 tesked pressad citron eller lime

1 msk citron- eller limeskal finrivet (tänk på att rengöra väl innan eller köpa ekologiskt)

Salt och svartpeppar efter smak

 

GÖR SÅ HÄR:

-Riv blomkålen på rivjärnets grova sida.

-Blanda i olivolja samt alla andra ingredienser i en stor skål.

-Smaka av med salt, svartpeppar eller citronpeppar.

-Garnera med basilikablad (och kanske några pinjenötter om det finns)

-Njut som den är eller tillsammans med andra vegetariska godsaker, till kyckling, korv, fläsk, kalv eller lamm.

-Alternera precis som du vill, lägg till, dra bort!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/soltorkad-tomat.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/pesto.jpg*section**row*

VINTIPS

Vi håller oss i Italien tänker jag eftersom vi gör en italieninspirerad sallad med pesto och mozzarella.

Vita italienska viner är lite underskattade eller kanske helt enkelt okända så jag har valt ut ett sådant. Ska man ha salladen till fläsk, kyckling eller lamm vill man kanske ha ett mysigt rött vin, även här har jag botaniserat på den Italienska hyllan.

 


2016 Selvabianca Fiano, 65:-

Bild från DinVinGuide

Artikelnummer 2396
Apulien, Salice Salentino

Salice Salentino ligger i den italienska regionen Apulien. Området ligger i de södra delarna av “den italienska klacken,” cirka en mil sydväst om staden Brindisi. Här njuter man mycket grönsaker, vegetariskt och soppor och vinerna från Apulien är mycket lämpade för just denna typ av mat.

Detta vita vin framställs av ett kooperativ- Cantine Due Palme. Detta bildades 1989 i byn Cellio San Marco. Kooperativet har numera 1 000 medlemmar som förfogar över 2 200 hektar vingårdar. Man gör företrädelsevis röda viner  och 90 procent av druvsorterna som odlas är blå, och 10 procent gröna. Vinmakare är Angelo Maci som har lyckats väldigt väl och han själv liksom vinerna har flerfaldigt hyllats. Inte minst för sin enträgna satsning på de lokala ursprungen, framförallt Salice Salentino i en tid och område där trenden har styrt hårt mot druvangivna viner, exempelvis Primitivo.

Ett mycket druvigt, gott och spännande vin på lokala fiano med en liten skvätt chardonnay i. Vi bjuds ett medelfylligt, torrt vin med fräsch syra. Generös fruktighet i form av nektarin och papaya samsas med citrustoner, konserverade päron, honung och keylime. Servera kall som aperitif eller matcha till det mesta-vegetariskt, blomkål, sallad, fisk eller kyckling.

 

 

 

 

 

 

2017 Villa Valentina Sangiovese  89:-

Bild från DinVinGuide

Artikelnummer 76598
Italien, Apulien
EKO

Vi håller oss vid Italiens klack och här har vi ett generöst och bärigt vin från Apulien.
Apulien har en vinhistoria som sträcker sig ända tillbaka till antiken då grekerna började odla vin. Det tillverkas mycket vin i området och produktionen är än idag bland den största i världen. Apulien har både slättland och kullar och det varma och torra klimatet ger utmärkta förutsättningar för druvorna då den nattliga brisen från havet ger välbehövlig svalka. Här odlas många uråldriga druvsorter som Primitivo, Nero d’Avola och Negroamaro.

Villa Valentina grundades 2015 och har sedan start producerat egna viner i samarbete med ett fåtal utvalda kvalitetsproducenter i Italien. Precis som flera odlare bakom vinerna är också Villa Valentina ekologiskt certifierade.

Ett riktigt roligt vin på en druva som vi annars företrädelsevis finner i Toscana- sangiovese. Druvan gör att vinet blir medelfylligt, har hög syra och en balanserad strävhet. Strävheten ska man inte vara rädd för i matchning med mat- den rundas av med hjälp av fett och salt! Vinet har en saftig bärsötma av moreller och mörka plommon tillsammans med kryddiga toner av lakritsrot, rostat kaffe och vaniljstång. Serveras runt 16° till rostade grönsaker, broccoligratäng, fläsksida eller lammkotletter. Gärna mycket grönsaker som tillbehör, varför inte blomkålssallad?

*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*