- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Blomkål i salladen- grönt, skönt, nyttigt!
Blomkål i salladen- grönt, skönt, nyttigt!
Blomkål i salladen- grönt, skönt, nyttigt!
Denna underbara sallad på blomkål kan varieras i det oändliga och är otroligt god som tillbehör till det mesta!
Det går ju fint att ersätta potatis, ris, eller pasta med denna eller att servera den som grönsak och komplement.
Salladen innehåller en massa goa vitaminer, fibrer, mineraler och inte minst texturer och smaker. Mums!
Receptet finner ni nedan, och efter receptet ett par inspirerande vintips.
Blomkålssallad- grönt, skönt, nyttigt!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/olivolja.jpg*section**row*
RECEPT SALLAD PÅ BLOMKÅL
4 portioner
Blomkål från 1 blomkålshuvud, rivet
100 gram soltorkade tomater, skivade
2 tsk extra virgin italiensk olivolja
2 matskedar balsamvinäger eller hallonbalsamico
1 matsked grön pesto, gärna hemlagad
(se recept här: https://dryckeslistan.se/recept/klassisk-pesto-alla-genovese/)
300 gram mozzarella, skivad
150 gram körsbärstomater, delade i kvarter
2 matskedar hackade färska basilikablad
40 g färsk ruccolasallad, lätt hackad
1 tesked pressad citron eller lime
1 msk citron- eller limeskal finrivet (tänk på att rengöra väl innan eller köpa ekologiskt)
Salt och svartpeppar efter smak
GÖR SÅ HÄR:
-Riv blomkålen på rivjärnets grova sida.
-Blanda i olivolja samt alla andra ingredienser i en stor skål.
-Smaka av med salt, svartpeppar eller citronpeppar.
-Garnera med basilikablad (och kanske några pinjenötter om det finns)
-Njut som den är eller tillsammans med andra vegetariska godsaker, till kyckling, korv, fläsk, kalv eller lamm.
-Alternera precis som du vill, lägg till, dra bort!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/soltorkad-tomat.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/pesto.jpg*section**row*
VINTIPS
Vi håller oss i Italien tänker jag eftersom vi gör en italieninspirerad sallad med pesto och mozzarella.
Vita italienska viner är lite underskattade eller kanske helt enkelt okända så jag har valt ut ett sådant. Ska man ha salladen till fläsk, kyckling eller lamm vill man kanske ha ett mysigt rött vin, även här har jag botaniserat på den Italienska hyllan.
Detta vita vin framställs av ett kooperativ- Cantine Due Palme. Detta bildades 1989 i byn Cellio San Marco. Kooperativet har numera 1 000 medlemmar som förfogar över 2 200 hektar vingårdar. Man gör företrädelsevis röda viner och 90 procent av druvsorterna som odlas är blå, och 10 procent gröna. Vinmakare är Angelo Maci som har lyckats väldigt väl och han själv liksom vinerna har flerfaldigt hyllats. Inte minst för sin enträgna satsning på de lokala ursprungen, framförallt Salice Salentino i en tid och område där trenden har styrt hårt mot druvangivna viner, exempelvis Primitivo.
Ett mycket druvigt, gott och spännande vin på lokala fiano med en liten skvätt chardonnay i. Vi bjuds ett medelfylligt, torrt vin med fräsch syra. Generös fruktighet i form av nektarin och papaya samsas med citrustoner, konserverade päron, honung och keylime. Servera kall som aperitif eller matcha till det mesta-vegetariskt, blomkål, sallad, fisk eller kyckling.
2017 Villa Valentina Sangiovese 89:-
Artikelnummer 76598
Italien, Apulien
EKO
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*