Till påsklammet – fyra viner från Chianti Classico årgång 2018

Nu börjar den anlända. Årgång 2018 från Chianti Classico. Flera viner finns redan på hyllorna, en del ligger som ordervaror. Vi har kikat närmare på en kvartett av dem. Viner som är perfekta till påskmaten och våren, särskilt om det står lamm på menyn. Påsklamm och Chianti Classico är en härlig kombination.

Till påsklammet – fyra viner från Chianti Classico årgång 2018

Sommaren 2018 var ovanligt varm och vacker i Sverige. Så mycket sol, varma bad och sådan lycka. Det grillades, solades och vi kunde sitta ute hela kvällarna, kanske bara med en liten tunn tröja. En sommar att minnas. Ungefär som vilken vanlig sommar i Italien då.

Fast där ville vädret något annat. Det blir alltid en resa till det avlånga landet under sommaren för min del. Resorna kombineras med en hel del jobb men också sol, pasta och gärna lite bad så klart. Det blev inte så mycket bad i starten. Vi befann oss förvisso på anda sidan kusten från Toscana. Med start regionen Abruzzo mot Adriatiska Havet. Detta var i mitten på augusti och trots det var vädret rätt svalt och mindre regnskurar avlöste varandra. Tack och lov skulle vi resa längre vidare. Semestern och vädret tuffade på, i takt med milen under bilen. Ju längre söderut vi kom, desto varmare blev det. Snabba växlingar och hopp mellan temperaturerna var något som dominerade många delar av Italien denna sommar.

 

 

Precis så sammanfattar många producenter i Chianti Classico årgång 2018. Våren började försiktigt med både kyla och regn. Detta fortsatte en bit in under försommaren, vilket krävdes extra mycket arbete i vingårdarna.

Till påsklammet – fyra viner från Chianti Classico årgång 2018

Hos svenskägda Terreno har man aldrig lagt så mycket energi och arbete ute i vingårdarna förut. För att undvika mögelangrepp bland vinrankorna spenderade man tre gånger så mycket tid ute i vinfälten som ett ”vanligt” år.

Fast vad är ett vanligt år? 2017 var minst lika utmanande. Istället för snabba temperaturväxlingar och tvära kast mellan regn och gassande sol, var 2017 istället varmt. Alldeles för varmt. Raka motsatsen. Det är inte heller optimalt. Många producenter i Classico-området lyckades bra ändå, fast med något mindre skördar.

Under 2018 präglades även hösten av lite svalare temperaturer än normalt. Det påverkade mognadstiden något. Det gav i sin tur viner med fin, jämn och lång mognad. Viner med fräschör och balans. Den röda vintråden, kan man se i samtliga viner som vi har provat. Alla har en sprakade känsla, spänst, tydliga toner av sötsyrliga bär. Örterna och friskheten. Mycket Toscana.

Samma vädervisa var det även hos Mazzei, i närheten av Castellina in Chianti. De vittnar också om de många växlingarna i vädret, som till viss mån var till en bra hjälp strax innan skörden. September bestod av många soliga och varma dagar. Tack vare att temperaturen på nätterna droppade så markant fick druvorna en perfekt fenolisk mognad, fin frukt och även tid för återhämtning.

 

Chianti Classico sträcker sig från Florens i norr och till ner Siena i söder och delas upp mellan dessa två större områden. Classio delas upp i ytterligare nio kommuner; Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti och Radda in Chianti. Delar av San Casciano, Tavernelle, Barberino and Poggibonsi ingår även i zonerna.

Annons:

Till påsklammet – fyra viner från Chianti Classico årgång 2018

Mazzei Fonterutoli 2018, nr 32229. 145 kr. Fast sortiment, finns i över 90 butiker.

Gjort på 90 procent sangiovese och resten merlot, colorino och malvasia nera. Snyggt med fina tanniner och en lätt kärvhet. Ceder, eneträ, salvia, surkörsbär, muskot och varma örterna flödet ut glaset. Här finns både ett härligt grepp och djup. Gott nu och många år framöver.

Istine Chianti Classico 2018, nr 2309. 159 kr. Fast sortiment, finns i 330 butiker.

Istines vingårdar ligger på höga höjder, cirka 500 meter över havet. Redan där förstår man var vinets fräschör kommer ifrån. De äger totalt 20 hektar vingårdar i Radda och Gaiole. Samtliga gårdar är ekologiskt certifierade sedan 2016.

Denna nyhet på hyllan vibrerar av röda syrliga bär, söta tanniner och en omedelbar skir känsla. Lingon, tranbär och syliga körsbär står för smakerna. En Classico gjord på 100 procent pur och sirlig sangiovese.

Fyra viner från Chianti Classico årgång 2018      Sofias tips - nyheter i fast sortiment 1 mars 2021

 

Till påsklammet – fyra viner från Chianti Classico årgång 2018

Quercia al Poggio 2018, nr 2376. 145 kr. Fast sortiment, finns i 40 butiker.

Ekologiskt certifierad familjeägd egendom som ligger i deldistriktet Barberino Val d’Elsa. Tack vare höjden om 400 meter över havet finns här ständigt en naturlig svalka. Jag har alltid gillat detta vin, från den första årgången som lanserades. Nya 2018 är ingen undantag. Producenten sammanfattar året med balans, där varma dagar varvades med kalla nätter.

Ännu lite ungt, med lätt mörka drag. Ceder växlar till körsbär och dess kärnor. Sandelträ, varvas med lite nypon, torkad salvia och varma solmogna örter. Tidlöst och lockande.

Terreno Chianti Classico 2018, nr 50966. 165 kr. Ordervara.

Svenskägda Terreno är ekologiskt certifierade sedan 2014. Gården ligger i Greve in Chianti, den största kommunen i Chianti Classico. Ett område som också drar nytta av de uppfriskande vindarna, tack vare sina höga höjder. Detta känns alltid i vinerna. Sofia Ruhnes, säkra vinhänder spelar också sin roll så klart. Hon är VD på familjegården sedan något år tillbaka och djupt involverad i vinerna. Nyligen lanserade 18 avslöjar sitt ursprung på direkten. Timjan, rosmarin och pinje i doften. Vid första sippen får örterna sällskap av röda körsbär och körsbärskärnor, en nyans av ceder och finlemmade tanniner. Allt det hårda arbetet i vingårdarna har onekligen gett resultat. Årgången är redan så sprakande, så vibrerande och så full av liv. Bravissimo!

Fyra viner från Chianti Classico årgång 2018    Till påsklammet - fyra viner från Chianti Classico årgång 2018

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar