Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Till hösten - Fem röda viner att beställa - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Till hösten – Fem röda viner att beställa

Värmande mat, långkok, massvis med svamp och smakrika rotfrukter. Höstens fina råvaror är en klass för sig. Vilka viner ska vi matcha dem med? Här får ni fem säkra tips som ni enkelt beställer via beställningssortimentet. 

Hösten är inte så pjåkig ändå. Jag har redan förbrukat flera förpackningar med värmeljus, invigt nya pläden och börjat använda grytan lite oftare. Långa middagar med vänner och familj hör hösten till. Och det gör de röda vinerna också. Gärna viner med aromatiska örtkryddor, en och annan tannin och värmande frukt.

 

Här har ni fem överlevnadstips – läs viner – till höstens grytor, mörka kvällar och kyliga väder. 

Nozzole Chianti Classico 2015, nr 79271. 159 kr

En Chianti att korka upp på direkten. Det finns liksom ingen anledning att ha tråkigt tålamod. Nozzole är för god och flörtig redan. Den är modern och samtidigt mustig och fylld med körsbär, plommon, vibrerande syror och mineraler. Klassiskt, läckert och väldigt mycket Chianti. Njut bara njut. 100 procent ren sangiovese och drickglädje.

Klart vi kockar ihop något italiano till Nozzole. En bolognese kanske. Lasagne. En frasig pizza med fänkålssalami. Och givetvis en bistecca fiorentina med en ruccolasallad där parmesanen tar över det gröna. En ossu buco skulle inte heller sitta fel.

 

Villa di Capezzana 2013, nr 71059. 275 kr

Toscana och sangiovese är inte enbart Classico-området eller Montalcino. Vi har ju Carmignano också. Det är ett litet DOCG-område som ligger vid bergskedjan Montalbano, nordväst om Florens.

Här ligger vinfirman Tenuta di Capezzana, som utöver sangiovese även har gamla odlingar av cabernet sauvignon. Det är alltså inga konstigheter med 20 procent cabernet i detta vin, som samsas med sangiovese så klart. Det är en tydlig toscanare med sin röda vibrerande frukt, som körsbär, kärnor och granatäpple. Här finns också en tydlig tanninstruktur, fokuserade syror och en lång, rätt stram eftersmak.

Spara några år eller servera till något vilt. Gärna med en smarrig potatisgratäng som tillbehör. En gryta på älg. Eller renskavsgryta med grädde till exempel.

 

Luigi Voghera Langhe Nebbiolo 2015, nr 73382. 159 kr

Sympatisk introduktion till nebbiolodruvans vackra värld, som inte kostar en halv förmögenhet. Bra bett och fokus – mycket druva och mycket ursprung. Hallonmix med körsbär, nypon, mandel och lite piptobak. Stor valuta och en fröjd att sippa på.

Gillar du producenten? Det finns massvis i beställningssortimentet. Dolcetto, arneis och även en barbera i fast sortiment. Botanisera och beställ. Luigi Voghera står för för kvalité, men inte för överdrivna prisnivåer.

Självskrivet till en pasta med svamp. Eller risotto med samma svamp. Inte dumt till en lasagne heller, med eller utan nämnda svamp.

 

Toni Gelabert Fangos Negre 2014, nr 74291. 224 kr

Toni Gelabert är en liten familjegård på cirka fem hektar, som är ekologiskt certifierade och sköts enligt biodynamiska principer. Produktionen är liten; omkring 25.000 flaskor per år. Fangos Negre är ett underbart Mallis-vin på lokala druvan callet till 50 procent, resten består av cabernet sauvignon, syrah och merlot. Det är Medelhavet på pricken. Fangos både smakar och doftar sol och värme.

Det är varmt, inbjudande och bara så gott. Garrigue i mängder, skogsbär, ceder, sandelträ och uppfriskande syror i eftersmaken. Beställ, njut och dröm dig bort till palmer, playa och semester.

Servera till en paella med extra allt. En böngryta med chorizo eller en flankstek med chimichurri och rostad sötpotatis.

 

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets 2015, nr 70292. 179 kr

Är det någon typ av vin som förknippas med hösten, så borde det väl ändå vara de röda från Rhonedalen. Från norr till söder. Viner med värme och garrigue. Viner med ursprung och fräschör. Viner som vill ha mat, helst något ”höstigt” och ”långkokat”.

Jaboulet är en av många stjärnor i Rhone, som tack och lov inte låtit priserna gå helt åt fanders. Det lämnar vi till andra firmor.

Denna Crozes Hermitage kan inte smaka mycket mer terroir. Nymald vit- och svartpeppar, färska kryddor som salvia och lagerblad, salami, skogsbär och tillgängliga tanniner. Snyggt jobbat.

Tänk coq au vin. Bouef Bourguignon. Långkok helt enkelt. Allt som värmer.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer