Tid för rött – sangiovese för en 100-lapp

Denna sommar har, åtminstone mina, vinglas fyllts på med övervägande vitt vin och bubbel. Och vatten så klart. Nu när augusti närmar sig sitt slut börjar det bli läge att kika på de röda vinerna igen. Men jag är inte riktigt redo att gå på de alltför värmande och fylliga vinerna än. Den tiden kommer. 

Istället håller vi oss kvar i sommarkänslan, med rödbäriga och friska röda som gärna får serveras källarsvala. Det finns gott om hippa viner och druvor som hamnar i den kategorin, men jag är inte särskilt hipp. Hellre något klassiskt och elegant med substans och gärna en tannin eller två. 

Druvan sangiovese lyckas med konststycket att kombinera fräsch och syrlig frukt, slanka syror och ändå bjuda på djup och strävhet som törstar efter mat. 

Håll tillgodo – här kommer fem typer av sangiovese, från norr till mellersta Italien.  Allt du behöver göra är att investera en 100-lapp, ibland lite till och fundera ut en lämplig middag. Frasig pizza, pasta rossa, pasta bolognese, grillad salsicca, lasagne eller bara en välfylld charkbricka är solida tips. 

 

Annons:

Altesino Rosso 2016, nr 74446. 139 kr

Nyhet i beställningssortimentet från erkända Altesino i Montalcino. Gjort på sangiovese som spetsats med några droppar cabernet sauvignon och merlot. Vinifiering har skett på ståltank och därefter har vinet lagrats i tre månader på ekfat.

Det här är ett mycket charmigt vin, med tillgänglig frukt och läskande örter. Körsbär, plommon, rosmarin, salvia och ceder hittar vi i glaset.

Utmärkt till allt från pizzan till grillade köttet.

Montefalco Rosso Arnaldo Caprai 2016, nr 99341. 125 kr. 6000 flaskor lanserades den 3 augusti. Se till att knipa åtminstone någon procent.

Det är kanske svårt att förknippa Montefalco i Umbrien och producenten Caprai med svalt och läskande. Men detta är en Rosso, som måste innehålla minst 60 procent och upp till 80 procent sangiovese. Det är alltså inget sagrantino-fullblod. Resterande delar kan vara 10-25 procent sagrantino samt 0-30 procent andra druvor.

Caprai har valt denna fördelning: sangiovese 70 %, merlot 15 % och sagrantino 15 %.

Visst finns här tanniner och elegant kraft, men också söta kryddor, körsbär, skogsbär och friska örter. Drick eller lagra i något år om du hinner.

 

Lungarotti Rubesco 2015, nr 2942. 99 kr

Vi fortsätter vinresan i Umbrien och besöker en annan gedigen producent; Lungarotti. De har två anläggningar i regionen. En i Montefalco där man fokuserar på sagrantino och en i Torgiano, som utgör hjärtat av familjen och deras vinproduktion.  Rubesco lanserades för 50 år sedan och har blivit en av landets stora vinklassiker. Innehållet består av sangiovese och en liten del colorino. Som vilken toscanare som helst alltså.  Rubesco möter oss med alerta syror, körsbär, plommon, lagerblad och cedertoner. Fasligt gott.

Brancaia Chianti Classico 2016, nr 70725. 149 kr

Här får vi 100 procent sangiovese, inget annat. Brancaia i Toscana låter frukten komma till sin rätt. Vinifiering och lagring på ståltankar och cement har fått göra jobbet. Resultatet blir ett mycket rent och precist vin. Ett virrvarr av röd syrlig frukt, körsbärskärnor, vildhallon, mineraler och vässade syror. In med det i kylen och korka upp till en caprese och charkbricka med prosciutto och salami.

Prugneto Sangiovese Superiore 2015, 2313. 89 kr

Vi beger oss till Emilia-Romagna, där Bologna är huvudstad. Bologna = bolognese, så då har vi middagen klar. Vinet är en ren sangiovese från producenten Poderi dal Nespoli, som ligger i den lilla byn med samma namn; Nespoli. Här har de producerat vin sedan början på 1920-talet med fokus på just sangiovese.

Prugento är en charmör med direkt frukt – körsbär, vildhallon, plommon, en näve örter och färska örter. Pang på, för ynka 89 kronor.

Utöver vin är regionen känd för sin gastronomi. Visste du att parmaskinkan, parmesanosten och balsamvinägern kommer från Emilia-Romagna? Ytterligare anledningar att ta sig dit alltså.

Läs mer


Fler artiklar