- Sofia Ander
Sydafrika och syndigt god cinsault
Sydafrika och syndigt god cinsault
Cinsault är sydfransosen som rotat sig i Sydafrika, korsat sig med pinot noir, hamnat lite i skymundan av mer kända druvor och nu gör revansch.
Sydafrika och syndigt god cinsault
Jag är hyfsat nylandad efter en inspirerande vinresa i Sydafrika. Försöker samla ihop intrycken, smakerna, dofterna och minnena. De är många. Vad fastnade, vad tog jag med hem? Ett av de mest tydliga intrycken är kvalitén. Nästan allt som provades höll hög kvalitet. Vare sig prisbild, exakt ursprung eller stil. Sydafrika är på gång – på riktigt.
En av druvorna och vinsmakerna jag tar med mig hem är cinsault.
Visste ni att cinsault är en av föräldrarna till Sydafrikas egen druva, pinotage? Den skapades av en professor, A I Perold, år 1925. Han korsade pinot noir med cinsault och vips – så föddes pinotage. Pinotage är förresten den fjärde mest odlade druvan i landet idag.
Den bilden av cinsault lever kvar. Som förälder till pinotage, punkt slut. Men inte så mycket mer. Druvan fick dock en tidig start i Sydafrika, introducerades där redan under 1880-talet.
Den blev snabbt populär och var bara några decennier senare den mest planterade blå druvan. Cinsault blev allt, och inget. Sött vin, brandy och rött enkelt vin.
Men nu ser det ut att finnas en revansch för druvan. För att citera Madeleine Stenwreth, som under en föreläsning sa:
– Det är en trenddruva, säger Madeleine. Man har länge sett cinsault som en praktisk blandningsdruva, som gav stora skördar. Nu har odlarna lärt sig att hålla skördarna nere och fokusera på stockar med lite ålder. Då får vi se viner med både energi och lyster.
Ett tankesätt som odlarna och vinmakarna uppenbarligen jobbar efter. Den cinsault jag provade på plats hade precis den där energin, lystern och nerven. Frukten är röd, nästan knaprig, syran letar sig uppåt och vinerna pulserar av återhållsam kraft.
Hur ser det ut för cinsault idag då? Var odlas den främst, och bäst? Och hur många är hektaren i landet?
Enligt färska siffror odlas det idag omkring 1 700 hektar cinsault i Sydafrika. Den store ledaren är cabernet sauvignon, följd av shiraz, pinotage och merlot. Cinsault kammar i alla fall hem femteplatsen bland de blå druvorna.
I Paarl är den som mest utspridd. Där hittar vi över 30 procent av hektaren, som följs upp av nästan lika stor del i Breedekloof. På tredje plats hittar vi Swartland.
Paarl är både en stad och ett vindistrikt som ligger cirka sex mil nordost om Kapstaden. Det är en del av den stora regionen Coastal Region, där vi också hittar Stellenbosch, Franschhoek och Swartland. I Paarl hittar vi många namnkunniga vingårdar som Nederburg, Avondale, Fairview och kooperativet KWV bland annat.
Området i sig är relativt varmt, beläget i en stor krater omringad av bergskedjor. På grund av sin terroir och klimat lämpar sig Paarl främst för blå druvor. En bit upp i bergen präglas jordmånen av granit, och längre ner i dalen är jorden framför allt sandig.
Högre altitud och kombinationen av näringsfattiga och karga jordarna gör att rankorna måste kämpa sig djupt ner för att hitta näring och fukt. Det stärker rankorna och håller också nere uttaget. Samt höjer kvalitén på frukten.
Breedekloof är ett av tre deldistrikt som ingår i regionen Breede River Valley, en del av Western Cape. Det ligger mittimellan Paarl och Worchester och mellan två bergskedjor, som ger ett speciellt mikroklimat. Bergen ger välkommen skugga på dagtid och skänker svalka om natten. Jordmånen är varierad och rik – från sand, till gamla flodbäddar och mörka svarta jordar.
Vingårdar att lägga på minnet är bland annat Slanghoek, Du Toitskloof Estate, Carl Everson och Bergsig.
Swartland är det hippa området i Western Cape, drygt sex mil norr om Kapstaden. Urgamla vinstockar, unga dynamiska vinmakare, field blends och bush vines är utmärkande. Hem till bland annat Swartland Independent Producers – en grupp ni kan ni läsa om längre ned. Här dominerar framför allt sydfranska druvor som syrah, grenache och mourvedre. På den vita sidan ser vi främst chenin blanc, viognier och även verdehlo och clairette bland annat.
Tunga namn som Badenhorst, Mullineux, Rall Wines, Sadie Families och David & Nadia har gjort mycket för att sätta Swartland på vinvärldens vinkarta.
Sydafrika är onekligen på gång. På riktigt!
Fyra fina exempel på cinsault från Sydafrika
Rooted Cinsault 2021, nr 93169. 99 kr. Fast sortiment
En utmärkt start. Rakt in i världen av cinsault med tydligt ursprung och smaken av Sydafrika. Stilen är saftigt, svalkande och direkt välkomnande. Solvarma jordgubbar, hallon, riven muskotnöt och silkiga tanniner blir en fin matchning till veckans pytt i panna, vegetarisk gryta på rotfrukter och kycklingfärsbiffar med krämigt mos.
Roodekrantz Old Wines Cinsault Single Vineyard 2021, nr 90600. 169 kr. 3000 flaskor lanserades 12/8. Finns kvar i fåtalet butiker.
Coolt och sprakande vin på lika coola druvan cinsault som gör succé i Sydafrika. Här får den kryddan, strukturen och smaken. Smaken av röda vinbär, lingon, tranbär, röda körsbär och tobak. Lysande läckert! In i kylen, rakt ner i bred kupa och drick till vegetariska biffar, glad pippi med rotfrukter och smörstekt svamp på toast.
Duncan Savage Follow the Line Cinsault 2020, nr 50781. 299 kr. Ordervara
Precis så där vibrerande och pulserande av både frukt och aromatiska örter. Här finns toner av lavendel, en gnutta röda körsbär, stråk av nypon och skogshallon, syrorna som kittlar och eftersmaken som har med sig aromer av varma jordar och torkad lavendel. Duncan kan han. Drick i stadiga klunkar till en lika stadig och fullmatad club sandwich.
Craven Cinsaut 2020, nr 51221. 225 kr. Ordervara
Cinsault stavas ibland cinsaut – som synes. Samma druva, bara en enkel synonym. Vinet är slankt och inbjudande. Njut av röda vinbär, röda körsbär, blodapelsin och druvans silkiga textur. Sensuellt och syndigt gott, inte minst till rårakor på rödbetor med knaprigt sidfläsk eller gräddig renskav med lingon och potatispuré.
Sydafrika och syndigt god cinsault
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia