Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sydafrika kan sin chenin  - DinVinguide Sydafrika kan sin chenin 
Skriven av Sofia Ander

Sydafrika kan sin chenin 

Det har gått några månader sedan en av mina höjdpunkter förra året - en vinresa till Sydafrika. Äntligen kunde den viktiga vinmässan Cape Wine arrangeras igen, efter pandemin som flyttade fram den ett år. 

Sydafrika kan sin chenin

Man får med sig mycket hem efter en vinmässa. Smaker, intryck, dofter och minnen. En druva som fanns med i smaksinnet långt innan min resa är chenin blanc. En av de främsta druvorna i Sydafrika enligt mig. Den mest odlade i landet också, med drygt 100.000 hektar. Nästan dubbelt så stort som Frankrike har, där druvan kommer ifrån.  

Sydafrika har satt sin prägel på chenin blanc. Och vice versa. Den var en av mina första vin-upptäcker från Sydafrika. Jag minns inte vilket vin det var. Men jag vet att det var gyllene, med gul och djup frukt och aromatiskt med söta kryddor Hur kan man inte fastna för det? 

Så har stilen varit ett tag på många vita viner från Sydafrika. Aningen fet, något baktung, kryddig och stundtals lätt överekad. En del landade även med viss restsötma. Old school helt enkelt. 

Old school verkar inte alls lika cool längre. School’s out kan man säga. Nu är det nya friska vindar – bokstavligen – som viner i gårdarna. Nästan alla vita viner – vare sig de görs på enbart chenin eller med sällskap – utmärkte sig med sin fräschör, sin krispiga frukt, höga energi och knivskaparna syra. Frukten har fått ett ordentligt lyft, samtidigt som det fortfarande smakade både Sydafrika och chenin blanc. 

 

Hur smakar chenin blanc från Sydafrika då?

Ibland lätt rostade nötter och bivax. Ofta gul frukt som gula plommon och gula äpplen. Ibland går tonerna mer åt grön frukt och citrus, som lime, granny smith och grapefrukt. Apelsin kan också finnas med i bilden och även pomerans, med lite ålder. Kryddor i form av kardemumma och muskotnöt är också vanliga inslag. Även de enklare och billigare varianterna utan ekfat har en direkt och tilldragande grönfrisk frukt. Ekfat och lagring ger några lager till, mer av smakaromerna som nämnts. Aningen mer djup och tyngd.

Men framför allt: balansen finns där numera.

I Sverige har vi tyvärr blivit bortskämda och allt för vana med att Sydafrikas viner ska vara billiga och helst komma i Big pack – läs box. Det är inget fel på boxen som sådan, men det har också sänkt ribban för landets vinet. Och även vår vilja att betala lite mer. Vi gör det utan att blinka om det står Bourgogne eller Chablis på flaskan. Medan Sydafrika får stå kvar och damma på hyllan.

Utbudet på hyllan är dessvärre en resa tillbaka till början 2000-talet när Sydafrika dominerade som mest. Det är nästan uteslutande stora format och pet-flaskor. Samt ihärdigt prispressade viner som Systembolaget ständigt efterfrågar. De riktiga pärlorna hittar vi i det pålitliga beställningssortimentet. Pärlor med identitet och en schysst prislapp. Sydafrika ÄR fortfarande ett land med vänliga prisnivåer. Vare sig vinet kommer från den lilla egendomen eller bjässen – kvalitet finns överallt.

Produkter som gjorde stark intryck på mig med sin chenin blanc är framför allt Holden Manz, Brookdale, Filia, Stellenrust, Raats, Beaumont och Alheit Vineyards. Som en liten början. Några av namnen finns tillgängliga här i Sverige, tack vare alla våra ambitiösa importörer.

 

Det är dags att att damma av hyllan. Lyfta fram de vinfirmor som gör ett sådant fint arbete. Och inte minst de importörer, stora som små, som kämpar på med landets viner. Hatten av och skål för er!

Kleine Zalze Vineyard Selection Chenin Blanc 2021, nr 74931. 139 kr. Ordervara 

Starten till chenin blanc? Det är friskt, läskande och lockande. Gula och gröna plommon, krossade nötter och söta kryddor – detta är strålande till sitt pris och strålande till höns i curry! Bra jobbat av stora firman Kleine Zalze, som gör allt från etiketten Foot of Africa till ambitiösa projekt med fokus på små och äldre vingårdar.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc 2021, nr 76659. 189 kr. Ordervara

Detta ankrar sig fast! Med hjälp av djup frukt, ett stadigt fokus, skön textur från faten och dofter och smaker som går åt apelsin, pomerans, gröna fikon och söta kryddor.

Tjusigt vinbygge från Nederberg där man har valt ut frukt från både Paarl och Swartland. Gamla vinstockar och lagring på både på stora ekfat, ståltank och amforor har adderat komplexitet och intensitet.

Sydafrika kan sin chenin   Sydafrika kan sin chenin

 

Brookdale Estate Chenin Blanc 2019, nr 53731. 279 kr. Ordervara 

Vi tar oss till Paarl där Brookdale har sin bas. Brookdale är unga, grundade 2015 av Tim Rudd som förvärvade platsen där gamla vinstockar av chenin blanc rotat sig.

Ett vin som bjuder in till en strålande smaksensation. Citronskal, gyllene och solmogna stenfrukter, riven muskotnöt och elektriska syror. Stort, balanserat, kryddigt och ojoj så gott.

Mullineux Old Vines White 2021, nr 96135. 199 kr. 4200 flaskor lanserades 25/11. Finns kvar i flertalet butiker.

Kristallklara droppar formade av lyster och energi. Alltid chenin-dominerat med viognier och en skvätt clairette. Frukten är gul och rund, kantad av rökig mineral, citronolja och fin skalbeska. Mullineux Old Vines White kan vi nog börja kalla för en nutida klassiker vid det här laget. Bakom etiketten hittar vi vinmakarparet Andrea och Chris Mullineux som är baserade i Swartland. Närheten till gamla vingårdar och knotiga gamla vinstockar är firmans signum.

Sydafrika kan sin chenin     Sofias tips - tillfälligt sortiment 25 november 2022

Sydafrika kan sin chenin

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer