Svenska flaggan
Swartland Independent - oberoende, beroendeframkallande viner från Sydafrika
Skriven av Sofia Ander

Swartland Independent – oberoende, beroendeframkallande viner från Sydafrika

Har du ännu inte provat några viner från regionen Swartland i Sydafrika, är det hög tid. Regionen ligger bara några mil norr om Kapstaden och den kända regionen Stellenbosch. Men det är i Swartland det rör på sig, särskilt de senaste 10 år. Mycket tack vare gruppen Swartland Independent.

Smaka på Swartland

Två producenter har nyligen varit på besök i Sverige för att prata vin och visa upp nya årgångar.

A.A Badenhorst
Grundat av Adi Badenhorst, som tidigare arbetade på vinfirman Rustenberg. En kul kille, som gör vin på sitt sätt. – Jag jäser vinerna i allt som inte läcker, skämtar (?) han. Cement verkar dock vara det vanligaste och gärna hela klasar, för lite extra struktur i vinerna. Adi äger idag 60 ha mark, där 38 ha är uppodlade med druvor. Han har faktiskt de äldsta grenachestockarna i regionen, planterade för över 60 år sedan. Jordmånen består av enbart granit. – Folk pratar om terroir, men jag vette sjutton. Vi har bra frukt och gör bra vin, det är allt jag bryr mig om. Vi gör vin som vi själva vill dricka, men helst från magnumflaskor!

Secateurs Chenin Blanc 2014, nr 70933. 119 kr. BS
Chenin från 35 år gamla stockar. Rent och fräscht, med fin krämighet och smaker av pomelo, mandarin, grapefrukt och aningen ingefära.

Badenhorst Family White Blend 2013, nr 98108. 199 kr. Tillfälligt släpp 8 maj. 199 kr
Skojig blend på 10 druvor, fast samtidigt ett riktigt smarrigt och seriöst vin. Friskt och mineraldrivet med smaker av allt från mandel, till vita blommor, pomelo och mineral. Snyggt!

Secateurs Red Blend 2012, nr 81702. 129 kr. BS
Blend på mestadels shiraz och cinsault, som fortfarande är lite ung. Dricka bums ändå? Lufta isåfall. Vinet är gott hursomhelst, gjort i en saftig och pigg stil med strama tanniner, örter och fylld med smaker av röda bär och lakrits. Cinsault är en druva som växer i popularitet i Sydafrika, berättade Adi.

Badenhorst Family Red Blend 2012, nr 94012. 199 kr. Tillfälligt släpp 8 maj.
Inte lika många druvor som den vita blenden; här hittar vi bara 5 druvor! Övervägande shiraz och grenache. På etiketten står det mer cinsault, men man ska aldrig lita på en bakside-etikett enligt Adi. – Åtminstone inte mina!
Läckert och rödfruktigt, med stadiga tanniner, stenkross, rökig mineral, frisk syra och massor med vildhallon, granatäpplen och körsbär.

Importör är Vinovativa

Mullineux
Familjefirman Mullineux har vi skrivit om och tipsat om förut, för de tål att upprepas. Läs gärna min artikel här. Nu finns det fler viner från firman, samt nya årgångar. Ägare är äkta paret Andrea och Chris Mullineux, som producerar chenin blanc och syrah, bl.a. från jordmånsspecifika gårdar.

Mullineux

Mullineux White 2013, nr 73486. 179 kr. BS
Ett chenin-baserat vin, med fin rondör, bra syra och eleganta toner av vit persika, mineral, stenkross och lite nötter. 2013 landar snart i BS och känns ung i början, så lufta gärna vinet innan uppdrickning.

Mullineux Chist Chenin 2013, nr 74872. 475 kr. BS
Häftigt, smarrigt men dyrt… Innehåll är 100 % elegant chenin blanc, från 32 år gamla stockar, som fått jäsa på gamla fat. Krämigt, runt med finfin mineralsälta och djupa smaker av rostade hasselnötter och aningen nougat och gul frukt.

Mullineux Syrah 2013, nr 95054. 199 kr. Tilllfälligt släpp 4 april.
2013 var ett något kallare år än vanligt i Sydafrika, vilket gav vinodlarna mer tid att skörda på. Mullineux upplevs också lite svalare, lite friskare, med saftiga inslag av vit- och svartpeppar, mineralsälta, plommon och varma julkryddor.

Mullineux Schist Syrah 2012, nr 78274. 629 kr. BS
Den röda motsvarigheten, som växt på skifferjordar. Ungt och stramt, med massor av mineral, syra, peppar och Rhone-vibbar. Ett vin som behöver både tid och pengar.

Mullineux Iron Syrah 2012, nr 71063. 699 kr. BS
Iron är faktiskt den mest tillgängliga av alla, med djupare och mer mörk frukt som plommon, körsbär och kryddiga toner av lakrits och varma örter.

Mullineux Granite Syrah 2012, nr 95080. 625 kr. Liten webblansering 4 april. Årgång 2011 ligger i BS, med nr 78273, 629 kr.
Syrah från granitjordar, som öppnar sig efter en tids luftning. Lite köttig i stilen, med drag av plommon, björnbär, vitpeppar och mineral.

Importör är Terrific Wines

Swartland Independent består av ett 20-tal vingårdar, med samma visioner och drömmar.

Man måste också hålla sig till samma regler. Vinerna ska odlas, vinifieras, lagras och buteljeras  inom regionen och bära ”Wine of Origin Swartland” på etiketten.

Inga tillsatser, som tanniner, syra, jäst m.m.

Vinerna ska innehålla minst 90 % av vissa druvor. Fokus ligger framför allt på syrah, cinsault, carignan och grenache för de röda vinerna. På den vita sidan hittar vi chenin blanc, grenache blanc, marsanne, rousanne och viognier.

Ekhanteringen ska vara minimal och alla viner måste buteljeras på bourgogneformade flaskor.

Mer info finns på: http://www.swartlandindependent.co.za

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer