Svenska flaggan
Svenska goda drycker utan alkohol  - DinVinguide Svenska goda drycker
Skriven av Sofia Ander

Svenska goda drycker utan alkohol 

Gör en snabb sökning, hittar snabbt siffror som talar sitt tydliga språk. Försäljningen av alkoholfria drycker ökar, särskilt på öl. Enligt ett pressmeddelande från Carlsberg (hösten 2021) har försäljningen av alkoholfri öl i dagligvaruhandel gått från 5 miljoner liter år 2014, till 20 miljoner liter under 2020. 

Svenska goda drycker utan alkohol

Samma sak ser man hos SBC – Statistiska centralbyrån – vars siffror från slutet på 2019 också visar på en tydlig ökning av alkoholfri öl, men framför allt energidrycker. På restaurangerna ökar också utbudet i takt med efterfrågan. Där vågar man ta ut svängarna lite, med lekfulla och oväntade dryckesval. Ett större hälsomedvetande och pandemin har gjort att många tänker efter innan de beställer. Man vill göra vettiga och hälsosamma val, särskilt under vardagarna. Samtidigt som man ändå får en välsmakande och intressant dryck som passar till måltiden.

På Systembolagets hyllor ser vi också en ökning. Inför varje nyhetslansering i det fasta sortimentet blir det en påfyllning av olika alkoholfria alternativ. Must, cider, alkoholfritt vin, öl och färdig drinkar på burk.

Citat Systembolagets hemsida:

”Enligt svensk lag klassas drycker som innehåller mer än 2,25 procent alkohol som alkoholdryck. Hos Systembolaget går gränsen för det alkoholfria sortimentet redan vid 0,5 procent.”

Visst är det bra att utbudet ökar. Men varför inte satsa på enbart svenska produkter? Vi har redan en imponerande, och inte minst växande, produktion av hantverkscider, must, öl och andra smakrika frukt- och bärdrycker. Det om något borde gå helt i linje med Systembolagets intensiva hållbarhetsarbete, som de är så stolta över. Istället för att importera en fruktdryck eller liknande från andra länder.

Det finns ett fåtal avalkoholiserade viner som håller måttet. Weingut Leitz i Rheingau är en av de främsta som gör välgjorda varianter både på burk och på flaska. Oddbird är också en stark och ambitiös aktör som bara riktar in sig på drycker, av olika slag, utan alkohol.

Men för min egen del, väljer jag alltid en must, cider eller liknande om det ska vara en alkoholfri dryck. Och svenskt. Jag tycker man ska värna hårt arbetande små egenföretagare. En stor alkoholfri skål för dem!

 

Här kommer ett urval av våra svenska favoriter som finns på Systembolagets hylla och även i dagligvaruhandeln.

Färna Odlingar Sparkling Rabarber, pris cirka 90 kronor. 

En smak av svensk sommar. Mjuka bubblor, syrliga rabarber, saftiga hallon, söta små smultron och uppfriskande syra. Till fräscha sallader och som den bästa aperitifen. Finns att beställa via dellback.se och är även tillgänglig via flera återförsäljare och matbutiker.

Sparkling Tea, nr 1901. 115 kr

Gott, om än aningen dyrt. Fast välgjort, vackert och läckert är det!  Bergamott, rött te, grapefrukt, tranbär, lingon och rosor i smakerna. Tillverkas på Gotland. Görs på en bas av ekologiskt Gunpowder-te, som därefter smaksätts med naturliga fruktjuicer.

Alkoholfri Gin & Tonic Gurka & Svartpeppar, nr 1980. 19,90 kr för burk om 250 ml

Från Skåne och Skånska Spritfabriken kommer denna burk utan bus! Stilen är oväntat pigg och fräsch med peppar, svensk gurka, enbär och tallbar. Svalkande en varm sommardag i väntan på att grillkolen ska ta fart.

Sparkling Rabarber  Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2022  Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2022

 

Tosterup Verjus Alkoholfri, nr 11969. 49 kr för 375 ml

Kanelkryddigt, uppiggande och riktigt gott med sin fina syra, peppriga inslag och rena äppliga smaker. Pigg som få! Snygg aperitif som får följa med till räksalladen och rökt fisk.

GodDryck Mousserande Äpplemust Alkoholfri, nr 1381. 49 kr för 375 ml

Knäckig, krämig och frestande. Mjuk och rätt söt äppelmust som vinner på att serveras i ett stort glas, gärna över is och med en skiva apelsin. Väldigt gott helt enkelt. Görs på äpplen av sorten aroma och frida. Fint att veta är att GodDryck i Sverige AB ägs av den svenska stiftelsen GoodCause, där all vinst går till välgörenhet.

Pomologik Hantverkscider Alkoholfri 2021, nr 11970. 96 kr

Cidern från duktiga Pomologik biter till och längtar efter mat. Kanske en galette fylld med skinka och emmentaler, ugnsbakad chevre och rödbetor eller en rotfruktssoppa med sting. Njut av krämiga bubblor, bakade äpplen, kardemummafrön och kanelstång. Pomologik grundades 2017 i Strängnäs. Äpplen köps in från hela Sverige och man tillverkar allt från iscider, must, cider, äppelsprit och vinäger.

Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2022  Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2022  Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2022

 

Pomologik Hopple, nr 11902. 28 kr för en burk om 250 ml

Humlad torr cider, med frukt från Skåne och humle från Nya Zeeland. Hoppla vad gott! Ett hav av friska äpplen, krämiga bubblor, fläderblom, honung och söta kryddor. Pomologik = logik!

Kiviks Musteri Belle de Boskoop Cider Alkoholfri, nr 1908. 15 kr för 275 ml

Lätt pärlande cider på sorten Belle de Boskoop. Härligt friskt i stilen med fruktiga toner och pigg syra. Utmärkt och uppfriskande val till en crepes, en somrig sallad eller en bit krämig ost.

Grönsöömust Alkoholfri 2020, nr 11934. 54 kr

Mogna äpplen, gula plommon, citruspiggt och skönt stramt in till sista sippen. Riktigt smarrigt och aptitretande. Görs på signe tillisch, aroma, lobo, ingrid marie, gravensteiner och åkerö som odlats i Mälardalen.

Maglehem n:o 4 Alkoholfri, nr 11575. 48 kr för 630 ml

Rund och fruktgenerös. Här hittas vinteräpplen, en skopa honung, pomerans och lockande sötma. God att dricka som den är med is i solen. Gården Maglehem ligger på Österlen i Skåne. Där plockas allt frukt som sedan ingår i deras must. Här får vi smaka på sorterna cox pomona, ingrid marie, cox orange samt ribston.

Bild från Dinvinguide  Kiviks Musteri Belle de Boskoop Cider Alkoholfri  Grönsöömust 2021  Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2022

Bild från DinVinGuide

Svenska goda drycker utan alkohol

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer