Svenska flaggan
Svalt vitt från heta Medelhavet - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Svalt vitt från heta Medelhavet

Sommaren 2018 kommer gå till historien. Den har nog redan gjort det, med den ovanligt höga temperaturen som vi till på köpet fått njuta av under en lång och ihållande period. Fortsätt njut, ta till vitvinsflaskan och ät kallt, enkelt och gott. 

Det är mitten på juli och de flesta av oss har semester nu. Många kopplar av på stekheta öar i Medelhavet, medan andra prickar in en av de bästa staycaytions någonsin. Uttrycket staycation uppkom i USA för tio år sedan, på grund av den ekonomiska krisen och skenande bensinpriser. Många amerikaner kände då att det inte fanns ekonomi för att göra kostsamma resor – det fick helt enkelt bli en semester på hemmaplan. Staycation alltså. 

Sverige upplever tack och lov inga ekonomiska kriser. Bensinpriset däremot – det är en annan femma. Hur som helst, årets sommar är fantastisk. Den tuffar på och tillåter oss att ta dagarna som de kommer. Men äta bör man och även dricka. Gärna vita, svala viner. Varför inte bjuda in två viner från Medelhavet till vår svenska sommarhetta? 

Jag dricker dem gärna till en favoriträtt här hemma, tunt skuren lax med flingsalt, olivolja och citronzest. Simpla men ack så smakrika ingredienser i medelhavets kök. Något mer behöver du inte göra. Servera med en enkel sallad, kanske ångande edamamebönor, grillad sparris, avocado och lite knäckebröd. Vill du hellre göra en asiatisk variant? Fram med japansk soja, sesamfrön och sesamolja. Då blir vinvalet ett annat, för, här passar det bäst med en frisk riesling. 

Salmalax och Fröyalax är de bästa, men de kostar också en slant – runt 400 kronor kilot. Du kan dock köpa en fin bit laxfilé och frysa in, för att sedan använda som sashimi. Då kommer priset ned något. För detta är en rätt man gärna vill äta ofta, särskilt i denna värme. Maträtten går dessutom snabbt att göra och är den perfekta ursäkten till att korka upp nedan viner, direkt från Medelhavet. 

 

Bild från DinVinGuide

Avantis Estate White 2017, nr 90526. 149 kr. BS

Bjud in Grekland till sommarsverige! Denna kommer lastad med krämiga stenfrukter som vit persika, aprikos, gula päron och en trivsam blommig ton från muscatdruvan. Vi hittar också rejält med sälta, krossade stenar och lite rök. Eftersmaken klamrar sig fast och lockar till påfyllning i glaset. Detta smakar sommar, Medelhavet och bara väldigt härligt. Alkoholhalten på låga 12,5 är ännu ett plus i solen. Prislappen får också en tumme upp, 149 kronor är ett schysst pris för ett lite exotiskt vitt med ett ursprung som jag vill se mer av i Sverige.

Druvblenden består av 50 procent assyrtiko, 45 procent viognier och en liten skvätt muscat.

Ursprung är ön Evia, den näst största efter Kreta. Ön ligger längs med fastlandet i det egeiska havet. Producenten Avantis framställer en stor bredd av viner, ofta på inhemska druvor. I beställningssortimentet finns flera av deras av röda och vita. Botanisera mera!

 

Bild från DinVinGuide

Novaserra Greco di Tufo 2016, nr 75240. 179 kr. Säljes i en kartong om sex flaskor – det är bara att tacka och ta emot, för Novaserra kommer gå åt. Sommaren brukar vara kort, men inte år!

Vi förflyttar oss till fastlandet och regionen Kampanien i Italien. Tänk Napoli, Pompeji och Vesuvio. Tack vare Vesuvio är stora delar av regionens jordmån mättat med vulkaniska inslag. Vi känner det i vinerna, som ofta har en doft och arom av rök, sten, sälta och mineral.

Mastroberardino, som ligger bakom Novaserra, är en gammal familjegård som var de första att exportera vin från regionen. Vi tackar för det. Utöver briljanta röda viner, producerar de läckra vita på områdets lokala druvor som fiano, falanghina och i detta fall greco di tufo. En druva som höll på att dö ut, innan Mastroberardino såg till att den återplanterades.

I glaset mixas grapefrukt, grillad citron och pomelo. Här finns även några gula plommon, ett gäng vita persikor toppat med vitpeppar och en häftig rökig ton. Fokus och djup finns det gott om, men vinet blir aldrig tungt eller för mycket. Man vill snarare ta en klunk till och en till…

Bild från DinVinGuide
Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer