Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Spanien på grillen och Spanien i glasen - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Spanien på grillen och Spanien i glasen

När jag tänker grilla och Spanien är det främst röda, stadiga viner som poppar upp. På grillen ligger örtmarinerat lamm, gärna secreto iberico, chorizo och mängder av grönsaker. Vi behöver rödtjut helt enkelt. Helst såna som tjuter av rik frukt, friska syror och rejäla tanniner. 

Jag vet. Vi överöses med det ena grillreceptet efter det andra. Nya vintips varje dag. Vitt vin hit och rött vin dit. Fast det är sommar nu och då grillar vi, så är det bara. Grilla är ett sätt att umgås och en sorts milstolpe; nu är det minsann nog med middagar inomhus! Så idag tar vi med oss ett gäng pålitliga spanjorer ut, sätter på grillen och tänker även spanskt på tallriken. Olé!

 

Museum Real Reserva 2012, nr 82762. 184 kr. BS

Läcker kombo av körsbär, plommon, svarta vinbär, tobak, mineral, strama tanniner, torkade örter, ceder, exklusiva fatkryddor och en lång, frisk eftersmak där syran bara fortsätter. Ett vin som överraskar och som kan lagras många år till. Finfint till grillad flankstek och en stor sallad med grillad paprika och riven manchego.

Druvor: 100 % tinta del pais.

Ursprung; Cigales, Kastilien och Leon

Marqués de Griñon Summa Varietalis 2011, nr 72048. 229 kr. BS

Intensivt, tätt och djupt med stort fokus på mörkt mullig frukt, rejäla tanniner och bra syra. Egentligen mer internationellt än spanskt, med sin blend på syrah, cabernet sauvignon och petit verdot. Mycket av allt alltså; fat, frukt och struktur. Men visst tusan är det gott! Drick till en rejält marmorerad köttbit, servera med romescosås – en sås från Katalonien på paprika och mandlar bland annat – och rostad potatis. Klockrent.

Druvor: syrah, cabernet sauvignon och petit verdot

Ursprung: Dominio de Valdepusa, en Pago i Castilla-La Mancha

Majuelos de Callejo 2012, nr 70080. 299 kr

Oj så gott! Ribera del Duero när det är som bäst, med perfekt balans mellan frukt och fat. Det är en region som alltid kommer producera rika och täta viner, men tack vare många höghöjdsvingårdar bibehåller vinerna syran och fräschören. Som här. Ekologiska Majuelos är intensiv och djup. Plommon- och körsbärfrukt backas upp av friska mineraler, sälta och läcker fatkrydda. Ett måste till lammkotletter som marinerats i rosmarin.

Druvor: 100 % tempranillo

Ursprung: Ribera del Duero

Mas Sinén Negre 2012, nr 3635. 199 kr. FS 

Priorat är en av de mer mytomspunna och hajpade regionerna i Spanien. Det blev riktigt hett under 90-talet, då kraftpaket till viner var mer poppis. Låga skördeuttag, gamla stockar och vingårdar på höga höjder bidrog till vinernas status, intensitet och långa prislappar. Jag tycker många av vinerna härifrån har sansat sig lite med åren. Lite mer elegans med högre direkt drickbarhet och även mer schyssta prisnivåer gör det till en attraktiv region att köpa vin från igen. Mas Sinén Negre är ekologisk, ligger i det fasta sortimentet och bjuder på energi á la Priorat men också en fin tillgänglighet och smakrika frukter i form av skogsbär, plommon och söta kryddor.

Druvor: 50% garnacha, 30% carignan, 10% cabernet sauvignon och 10% shiraz

Ursprung: Priorat

Horizonte de Exopto 2014, nr 90205. 180 kr. 1200 flaskor lanserades i januari. Vinet finns kvar i ett 10-tal butiker, så var kvick. 

Jag gick igenom mina anteckningar för lanseringen den 20 januari. Så här skrev jag om Exopto: ”Nya Spanien” är ett slitet uttryck, men det passar så bra in här. Rioja med livlig plommonfrukt, viol, syra, mineral och massvis med fräschör. Så ”nytt” det bara kan bli.”

Med andra ord, det smakar Spanien, det smakar Rioja, fast också nytt, fräscht och framför allt riktigt gott. Lagra i ett antal år eller poppa till grillad secreto iberico. Tillbehör: pimientos de padron, grillad sparris och vitlöksbombad portabello.

Druvor: I huvudsak tempranillo

Ursprung: Rioja

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer