Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sofias tips - tillfälligt sortiment 19 maj
Skriven av Sofia Ander

Sofias tips – tillfälligt sortiment 19 maj 

Det kommer vin. Trots allt. Lite oftare, stundtals lite rörigt och ännu lite begränsat. Redan nu på tisdag den 19 maj kommer en mindre laddning viner. Vi har inte haft möjlighet att prova allt men har lyckats leta fram några tips till er ändå. 

Sofias tips – tillfälligt sortiment 19 maj 

Totalt lanseras 27 nya viner i det tillfälliga sortimentet den 19 maj. Då Systembolaget har ställt in samtliga journalistprovningar under våren har vi inte samma möjlighet att prova allt längre. Men tack vare lite knåpande i form av zoom, miniprovningar hos importörer med extra välputsade bord och mindre journalistträffar har vi lyckats prova en hel del ändå.

Nackdelen – ännu lite rörigt och lite svårt att veta, var och när och hur vinerna anländer. Systembolaget har dock meddelat att man tänker öppna weblanseringarna igen, vilket kommer underlätta för både konsumenter och importörer att få ut sina viner. 

Tyvärr har de ännu inte kunnat lösa beställningarna mellan butikerna av varor i det tillfälliga sortimentet. Vi håller vintummarna för att det kommer igång snart! Det skulle underlätta stort och inte minst dra ner på eventuell köbildning. 

Fördelen – fler lanseringar, oftare! Nästa lansering är redan nästa vecka, den 26 maj och allt presenteras i god tid på Bolagets nya Beta-sajt. In och kika för att hålla dig uppdaterad. 

Det kommer alltså inte råda någon brist på vin, snarare tvärtom. 

Vi på DinVinguide.se kommer att försöka hänga med i alla lanseringar så gott det går. Först ut alltså morgondagens släpp där champagne, italienska bubblor och en himmelsk rosé står på min önskelista. Nästa vecka tar vi oss an vinerna som lanseras den 26 maj. 

 

Sofias tips – tillfälligt sortiment 19 maj

CHAMPAGNE OCH ANNAT SOM BUBBLAR

 

Larmandier-Bernier Terre de Vertus Bdb 2013, nr 95793. 579 kr. 1500 fl

Höga syror möter massiva mineraler och krispiga vårkänslor i Larmandiers ljuvliga chardonnay. Det är läskande, rökigt och generöst med gula stenfrukter och nötter samtidigt som stramheten med den stora friskheten och citrusen finns där. Skål!

Alain Thiénot Stanislas Blanc de Blancs 2008, nr 93096. 759 kr. 360 fl

Ännu ung och lite tight á la 08 med läskande och stram citrusfrukt och kalk. Energin och den nervkittlande syran mullrar i flaskan som vi gärna besöker igen, i en stor kupa, om allt från ett år eller fem.

Ferrari Perlé 2014, nr 95555. 215 kr. 4002 fl

Läckert nötig som Ferrari så ofta är med ljuvlig frisk syra, konfiterad citrus, grapefrukt och kaffirlime. Mycket god i detta nu, men kan sparas som alltid tack vare energin och de rökiga mineralerna.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 19 majSofias tips - tillfälligt sortiment 19 maj

Sofias tips – tillfälligt sortiment 19 maj

VITA VINER

 

Lioco Chardonnay Sonoma County 2018, nr 90298. 199 kr. 300 fl

Svalkande och rent likt friskt källvatten med mineraler, flingsalt, örtkvistar och lätt solstänkt frukt med citrus i fokus. Motsatsen till tung Cali-chard á la Parker.

Domaine Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg 2018, nr 95442. 319 kr. 1200 fl

Ruskigt snygg riesling med rökig mineral, sälta och puffar av krossade stenar och matlängtan i glaset. Vi lyssnar och serverar till choucroute så klart, men också gravad lax, rökt fisk och rätter med lite hetta som ceviche och sashimi.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 19 majSofias tips - tillfälligt sortiment 19 maj

ROSA VINER

 

Venus La Universal Dido La Solucio Rosa 2017, nr 95828. 199 kr. 480 fl

Är det en rosé? Halvorange vin, eller vitt med rosa inslag? Bra fråga. Coolt hur som helst och personligt med mineraler, stenrök, rosa grape, pomerans, rönnbär, tranbär och kråkbär. Lite kaxigt med en rosé från 2017 som levererar så stort! Och så gott.

Château Vignelaure Rosé 2019, nr 94620. 159 kr. 4800 fl

Seriösa och friska droppar med fin struktur, örtkvistar, mineraler och toner av lakritsrot, fänkålsfrön och saftig röd frukt. Aptitretare! Grillad tonfisk och paella tack.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 19 majSofias tips - tillfälligt sortiment 19 maj

RÖDA VINER

 

Weninger Blaufränkisch 2017, nr 95796. 158 kr. 3600 fl

Saftigt, pepprigt och härligt med järnig sälta, varma jordar, höstlöv, vilda skogsbär, lagerblad och friskhet. Kyl ner till kyckling, schnitzel och grillade korvar. Ypperligt sommarrött!

Oxer Wines Artillero 2017, nr 95560. 379 kr. 600 fl

Rioja går från klarhet till modernitet. Frukten och växtplatsen i fokus – inte ek eller vinmakning. Här har vi beviset, fyllt med körsbär, vilda hallon, lagerblad, friska mineraler, lite muskot och färsk tobak. Olé!

Newton Johnson Family Vineyards Full Stop Rock 2018, nr 93009. 189 kr. 3600 fl

Syrahbaserad GSM-blend med finfin balans och energi. Vilda örter, peppar och lätt köttiga drag av charkbricka, svarta oliver, hallon, björnbär och lyster. Gott med fint bett i den långa eftersmaken.

Rupestre Sassella 2013, nr 92833. 229 kr. 2400 fl

Nebbiolo från Lombardiet som frestar med sina vilda aromatiska örter och nyanser av tjära och nyöppnad cigarrlåda. Tanninerna finns där men de är söta och sandiga, och lindas in av körsbär, lagerblad och frisk mineralsälta. Snyggt.

Becker Family Pinot Noir 2016, nr 93051. 159 kr. 8000 fl

Fin laddning på 8000 flaskor till sommarens grillade kyckling och fetare fiskar. Strålande tysk pinot med vilda örter, svala körsbär, hallon, nymald rosépeppar och fin struktur. Glimrande vår- och sommarrött.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 19 majSofias tips - tillfälligt sortiment 19 majSofias tips - tillfälligt sortiment 19 majSofias tips - tillfälligt sortiment 19 maj

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer