Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren
Skriven av Sofia Ander

Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren 

Resan i Tyskland med pinot noir - eller spätburgunder - fortsätter. Idag tittar vi närmare på några intressanta producenter och provsmakar deras viner. 

Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren

 

Hur är utbudet på monopolet? Här finns så klart en del att önska, som alltid. Tysk pinot noir finns, dock inte bredden. Det blir mycket Pfalz. Vapfalz kan man tycka. På Systembolaget finns det idag cirka 60 röda viner från Tyskland i sortimentet. Över hälften kommer från Pfalz. DinVinguide.se har hittat nya och gamla favoriter från Pfalz, Baden och Rheinhessen. 

Detta är naturligtvis bara ett litet axplock av vad som finns på den växande och inte minst spännande marknaden med tysk pinot noir. Vi ha främst tittat på sådant som är tillgängligt via Systembolaget idag.

Utvecklingen går stadigt framåt. Från det ektunga till lite mer förfinade och fruktdrivna. Druvan är idag den tredje mest odlade i Tyskland och planteringarna fortsätter att växa. Framtiden för tysk pinot noir är inte spät längre!

Titta också efter vinerna från Knipser, Julia Bertram, Benedikt Baltes, Philipp Kuhn och Weingut Markus Schneider.

Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren

Weingut Rings

En av de nya stora stjärnorna i Pfalz. Gården har hängt med länge, men har som många anda genomgått ett betydande generationsskifte. Idag drivs Rings av syskonen Steffe, Andreas och Simone. De delar upp arbetet mellan vitt vin, rött vin och export/marknad. Konceptet är vinnande, precis som vinerna.

Rings Spätburgunder 2017, nr 2183. 179 kr. Ordervara.

Det här vinet låg tidigare i fast sortiment och som så mycket annat har den tappat sin position. Tur att den bara ligger en knapptryck bort. Väl värt sin beställning, med sin rättframma hallon- och körsbärsfrukt, härliga stuns i tanninerna och den strålande fräschören i slutet. En god inledning till Rings pinot noir-värld.

Rings Saumagen Spätburgunder GG 2017, nr 93136. 549 kr. Tillfällig lansering 8/12, finns kvar i fåtalet butiker.

Stort, rikt och smakfullt. De söta sandiga tanninerna får fin skjuts av friskheten och de kryddiga tonerna av eneträ, tobaksblad, kardemummafrön och mald svartpeppar. Smakresan fortsätter med körbär + kärnor, vildhallon, tranbär och en pust av varma höstskogar. Sehr gut nu och sehr gut om fem år också.

Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren        Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren

 

Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren

Weingut Ziereisen

Familjen Ziereisen hittas i Baden. De har odlat frukt och vin under lång tid och sedan 1993 gör man viner under egen etikett. De är alltså relativt unga som vinproducenter men förfogar redan över 16 hektar. Här odlas pinot noir, syrah och även chasselas tack vare närheten till Schweiz.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 9 februari 2021Weingut Ziereisen Rhini Pinot Noir 2017, nr 90423. 419 kr. 480 flaskor lanserades 9/2. Idag finns vinet kvar i ett 15-tal butiker.

Stram röd frukt vävs samman med lockande toner av pomerans, lagerblad, cigarr, krossat grus och lite mörka, järniga jordar.

Lägg till kryddiga drag av muskot, en kanelstång och vintergrytan står redo.

 

Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren

Weingut Friedrich W. Becker

Vi tar oss tillbaka till Pfalz och den familjeägda firman Weingut Friedrich W. Becker. Den drivs idag av två generationer Becker och ses som en av de främsta på just spätburgunder. Vinmakaren Fritz Becker har ett burgundiskt tänk med sina viner där växtplatsen är a och o.

Friedrich Becker Pinot Noir 2017, nr 93051. 149 kr. 15000 flaskor anlände den 23/3. Det finns gott om flSofias tips - tillfälligt sortiment 23 mars 2021askor kvar.

Stor laddning av denna flörtiga pinot med friska syror och ljuvliga dofter av höstskogar, lite ceder, eneträ, vildhallon och nypon. Smygande mognad, stor energi och balansen på topp.

 

Weingut Müller-Catoir

Müller Catoir hittar vi i Pfalz och de har funnits där sedan 1744. Här förfogar de över 21 hektar, med inriktning på riesling. Men pinot noir då? Den utgör förvisso bara en liten del av produktionen i form av rosévin och rött. Rieslingdominansen till trots – de röda är icke desto sämre för det! Samma filosofi gäller för samtliga viner – låga skördeuttag, hög selektering i vingårdarna och en ekologisk certifiering sedan 2007.

Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och vårenMüller Catoir Haardt Spätburgunder 2018, nr 72363. 319 kr. Ordervara

Här faller man snabbt! Inbjudande och flörtig med solig och glad frukt.

Tänk mogna jordgubbar, vilda hallon och sötsyrliga tranbär. Allt toppas med en gnutta svart te, söta kryddor och varma jordar.

Müller Catoir vinner på sin direkta korka-upp-känsla men vinner även på några års lagring.

 

Groh Wein GbR

Dags för Rheinhessen, där Familjen Groh huserar. Det har man gjort sedan slutet på 1800-talet. Idag står Axel Groh vid vinrodret. Ägorna består av cirka 12 hektar vinmarker och där har man en stor bredd med druvor planterat. Från riesling till silvaner och chardonnay med flera på den vita sidan. Röda viner görs på bland annat pinot noir, dornfelder och cabernet sauvignon.

Groh Spätburgunder 2016, nr 71971. 229 kr. OrdervaraSofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren

Rätt djup och härligt mullig med sötkryddiga fattoner, varvat med mörka skogsbär, körsbär, saftiga plommon och lite balsamico. Här finns en trivsam mognad som smyger sig på i form av lite ceder/sandelträ, samtidigt som strukturen finns för ytterligare lagring, om man nu vill.

 

Sofias tips på tysk pinot noir till påsken och våren

Weingut Wöhrle

Baden får inte glömmas bort, en av de mer kända regioner för rött vin i Tyskland. Där hittar vi bland annat Weingut Wöhrle, som togs över för snart 20 år sedan av Markus Wöhrle. Han har lyckats att föra den gamla familjegården in i framtiden. Pinotdruvorna weissburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris) och spätburgunder (pinot noir) är det som gäller hos Wöhrle.

Lahrer Bestes Fass Spätburgunder 2018, nr 93229. 219 kr. 1200 flaskor anlände den 16/2. Idag finns eSofias tips - tillfälligt sortiment 16 februari 2021nstaka flaskor kvar i omkring 30 butiker.

Charmerande och så direkt-gott.

Här blir vi bjudna på friska körsbär, plommon, viol, vildhallon, örter, en gnutta tobak och bra bett.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer