Sofias tips på Systembolaget – nyheter i fast sortiment 2 december 2019

Nu blir det inget mer vin på Systembolaget - för år i alla fall. Den tillfälliga lanseringen och nyheterna i fast sortiment är de sista för i år. Men misströsta icke, redan i januari blir det påfyllning igen. Kan man inte hålla sig så länge finns det alltid ett beställningssortiment att rota runt i och näthandeln inte minst. Här kommer mina tips från nyheterna i fast sortiment 2 december. 

Som vanligt är det ingen-rusa-till-gröna-skylten-lansering, det fasta sortimentet är sällan det numera. På den vita sidan är det ovanligt skralt, men här finns i alla fall två ljusglimtar i decembermörkret. På den röda sidan är det bättre med flera guldkorn, särskilt från Italien. 

Här ser ni listan över alla lanseringar den 2 december.

Vi säger väl skål?

 

Halvtorr champagne

Champagne Taittinger Demi-Sec, nr 7941. 399 kr.

Torr, kall och gratis som devisen heter. Denna demi-sec bör serveras kall. Ge halvtorr champagne en chans och prova den till julens krämiga ostar, patéer, kakor med nötter eller varför inte ris á la malta? Kanderade äpplen, aprikos, fin syra och brödiga toner i glaset.

Två vintervita

Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon 2018, nr 6947. 119 kr.

Sköna syror och uppfriskande citrus mixat med apelsinskal, gröna äpplen, bivax och rostade nötter gör Tyrrell’s till ett av de bästa vita köpen i december. Drick idag eller lagra i några år.

Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Loibenberg 2018, nr 6021. 199 kr

Citrusbomb med rökig mineral, drivande energi och krispig skalbeska. Detta piggar upp i mörkret. Sippa till julens lax.

 

Gravad lax på nordfinskt sätt

LÄS MER
Finsk sashimi Gravad lax på nordfinskt sätt

Annons:

Tre svala röda

Maison Louis Max 2018, nr 2536. 99 kr

Gamay med sällskap av några droppar pinot noir blir en fin kombo med rödsyrliga bär, röda plommon, riven muskot och frisk struktur. Perfekt till pippin i ungen eller coq a vin.

Domaine Roblot Marchard & Fils Vosne-Romanée Premier Cru Les Rouges du Dessus 2016, nr 2546. 579 kr.

Här får vi öppna börsen på vid gavel. Välkomna syrlig hallon- och körsbärfrukt, unga fat, läskande syror, mineral och underliggande energi. Lufta eller lagra några år till ankbröstet.

Maori Point Wines Gold Digger Central Otago Pinot Noir 2018, nr 2847. 179 kr

Saftigt och lockande med röd vibrerande frukt som körsbär, plommon och vildhallon. Sällskapet heter mynta, lagerblad och friska syror. Spara gärna något år. Kammar hem priset för årets snyggaste etikett.

 

En kvartett från Italien

Azienda Agricola Berlingieri Lidia Rosso Conero 2018, nr 2095. 99 kr

Frestande mix på körsbär, svarta hallon och jordgubbar med italienska syror och tanninbett. Ett guldkorn för sina 99 riksdaler.

Col d’Orcia Rosso di Montalcino Organic 2016, nr 2576. 149 kr

Min favorit i denna lansering – alla kategorier. Frestande, friskt och förföriskt med surkörsbär, lingon, en skopa rönnbär, spröda syror och sprakande tanniner. Mer tack av detta fina vin!

Torre Santa Castel del Monte 2018, nr 2544. 99 kr

Äntligen en nero di troia från Apulien – en underskattad region som alltså inte enbart gör bulk. Här får vi en fin intro till druvan med torkade örter, violpastill, skogsbär och schysst tanninbett.

Poggio al Tesoro Il Seggio al Tesoro 2016, nr 2547. 199 kr

Lyxigt vinbygge från Bolgheri, som skulle vinna ännu mer på snällare fathantering för frukten finns där och den gillar vi starkt. Tänk plommon, körsbär, skogsbär med rostade kaffebönor.

 

Personlig portugis

Marquês de Marialva Reserva 2015, nr 2540. 149 kr

Personlig portugis från Bairrada gjord på inhemska baga, aragonez och touriga nacional. Innehåll: blommiga smaker av rönnbär, lingon, vildhallon, torkade örter och nymald rosépeppar.

Mera Mora

Elias Mora Crianza 2015, nr 2174. 149 kr

Mörkmulligt och läckert till lammlägget i vinter. Plommon, körsbär, ceder, tobak och kakaonibs i glaset. Fyll på bara. Give me mora!

Läs mer


Fler artiklar