Svenska flaggan
Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023
Skriven av Sofia Ander

Sofias tips – Nyheter i fast sortiment 1 september 2023

Det blir mycket vin i september. Tillfälliga lanseringar avlöser varandra och det blir också en ordentlig påtår i det fasta sortimentet. 

Sofias tips – Nyheter i fast sortiment 1 september 2023

Det var onekligen gladare miner i provningsrummet när nyheterna i det fasta sortimentet provades. De senaste två lanseringarna (mars och juni) har lämnat en hel del att önska. Inriktningen på hållbarhet och miljövänliga förpackningar har överskuggat allt, och innehållet kommer långt på efterkälken.

Men nyheterna i det fasta sortimentet september 2023 piggar upp. Här går man tillbaka ett steg. Det är inte bara petflaskor och burkar som dominerar. Inget fel på den typen av förpackningar – men insidan är väl rätt viktigt också? Vi erbjuds istället en kul mix i olika stilar. En oerhört ambitiös box av mindre storlek till exempel, intressanta lokala druvor som criolla och país, tidlöst från Rioja och äntligen en urcharmig dolcetto. 

Det finns en hel del att botanisera mellan och jag hoppas att monopolet fortsätter i denna anda. Hållbarhet är viktigt men nog är innehållet det som ändå räknas.  

 

Ett bubbel

Cantine Vedova Vino col Fondo Dei Pianari, nr 2301. 129 kr.

Riktigt trivsamt i sin lättsamhet och direkta stil. Saltstänkt, uppfriskande och rent med mineraler och citronskal som kittlar på tungan.                                                                           Piggt! Innehåll: 100 procent glera. Col fondo är det lokala namnet i Venetien för Pétillant Naturel – aka méthode-ancestral. Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023

 

Vita nyheter

Alba Rhino Vinho Verde 2022, nr 3128. 159 kr

Vinho Verde med sin närhet till Atlanten med svalkan, vinden och regnet. Inte undra på att vinerna får sådan fräschör. Det är bara att njuta av bakade gula äpplen, kvitten, inlagd stenfrukt och en injektion av energi, syra och sälta.

Weingüt Wegeler Feinherb Mosel VDP Gutswein 2021, nr 1145. 119 kr

Riesling med lilla sötman men också med frukten och friskheten. Ultimata stilen till het mat, lagrade ostar med marmelad och nötbröd efter en god måltid. Det är lätt att gotta sig i de mogna stenfrukterna och den söta citrusen. Det är lätt att skruva upp också – skruvkapsyl FTW!

Wakefield Adelaide Hills Sauvignon Blanc 2022, nr 4700. 129 kr        

Rent och läskande, och framför allt skönt återhållsamt. Inga cassisbuskar och ingen sparris. Bara ren citrus, en pust av rök, salta stenar, fänkålsfrön och syrlig passionsfrukt. Det är ingen avsaknad på sauvignon på hyllan men denna sticker ut!

Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023   Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023 Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023

 

Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2022, nr 20068. 149 kr   

Stellenrust ger mig lust efter chenin blanc – ännu mer! Särskilt i denna snygga form där fatkryddor möts av upp gröna och gula äpplen, gula plommon och sälta från havet. Avslutet är krämigt och envist. En av tummarna upp i denna lansering.

Buti’ Nages blanc SAS Famille Gassier 2022, nr 1146. 249 kr för 2000 ml

Ekologisk sydfransos i ett välkommet format om 2000 ml. Ett välfyllt sådant där vilda örter och pepparkorn varvas med salt fräschör, apelsinskal, citronolja och fin mineralitet. Välgjort och ambitiöst från en tillförlitlig familjefirma, där allt är ekologiskt odlat sedan 2007.

Elara Treixadura & Godello 2022, nr 20071. 99 kr     

Kul med ett vin från lilla Ribeiro i Galicien. Där framställs i huvudsak vitt vin – här får ett livligt smakprov där citronolja, gula päron, aprikoskärnor, mandlar och kvitten ingår. Vältajmat till årstidens skaldjur och värmande soppor.

Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023   Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023 Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023

Röda nyheter

Lenz Moser Zweigelt Eleganz 2022, nr 5439. 99 kr          

Sval, ren och saftig – och därmed modern. Stilfullt på Österrikes egna druva zweigelt – som förövrigt kom till genom en korsning mellan blaufränkisch och st laurent. Hur smakar den då? Röd syrlig frukt, svarta oliver, viol och en och annan örtkvist. Gott litet kap alltså!

Fiuza Castelão 2022, nr 20067. 39 kr     

Här var det laddat med skogsbär, viol, blåbärsris, mynta och pepparkorn. Kul liten burk som överraskar! Innehåll: 100 % castelão som bara har vilat på ståltank.

Dolcetto Monterustico 2021, nr 20076. 129 kr

Dolcetto är inget man ser i överflöd på italienska hyllan, där barbera och nebbiolo tar allt mer mark och plats. Så välkommen lilla söta, det fina smeknamnet på druvan. Här med både grepp och en rejäl dos körsbär, mandlar, aptitretande struktur och italiensk charm.

Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023   Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023 Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023

Cecchi Chianti Classico 2021, nr 2842. 169 kr

Eko, och det är riktigt reko i flaskan också. Smakerna är tidlösa och hederliga. Det är ceder- och sandelträ, torkad rosmarin, pinje och ordentlig med körsbär och vilda hallon. Och det blir ett långkok med tagliatelle till middag.

Diente de León Criolla 2022, nr 2405. 159 kr          

Nämen kolla, en criolla! En av Argentinas mest planterade druvor. Stilmässigt kan vi tänka oss ett kärleksbarn mellan pinot noir, cinsault och gamay. Så räkna med krämiga jordgubbar, fluffiga hallon och gott om inbjudande fräschör.

Bouchon Paìs Viejo 2022, nr 3024. 139 kr          

Pinotkupor fram och fyll dem med sköna dofter av anis och pepparkorn. Vi lägger till lagerblad, rödsyrlig frukt och körsbärskärnor. Därefter blir det ordentliga klunkar till rostade grönsaker, ljust kött och fågel.

Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023   Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023 Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023

Glou-Glou Corbières 2022, nr 3072. 109 kr         

Glou-glou och gott-gott Fruktgeneröst och härligt yppigt men också fint uppstramat, kryddigt och örtigt. Smaker som leder oss raka vägen till en Reuben, eller en klassisk råbiff. Eko-mix på 65 procent syrah, mourvèdre och grenache och enbart ståltank.

Bodegas Valdemar Finca del Marquesado Gran Reserva 2015, nr 20073. 259 kr.

Valdemar känns hemma. Tryggt och tidlöst. Den blir en check på alla Rioja-parametrar – kryddiga fat, ett uns vanilj, rostade valnötter, torkade körsbär, plommon och struktur som börjar mjuka. Lagringskapacitet blir det också en check på, samt kapacitet till ett långkok i vinter.

Marianne Cape Blend 2020, nr 2730. 189 kr           

Marianne mixar friskt. Ungefär lika delar pinotage, shiraz, merlot och cabernet sauvignon och franska ekfat skapar ett välgjort höstvin. Cassis, sandelträ, tobak och plommon sätter smakerna och vi sätter in rotfrukter i ugnen.

Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023 Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023 Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023

Bild från DinVinGuide

Sofias tips – Nyheter i fast sortiment 1 september 2023

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer