Svenska flaggan
Vinlandet Portugal
Skriven av Sofia Ander

Sofias tips – en kvartett från vinlandet Portugal

Om det är någon som kan Portugal (och i Sverige) här på DinVinguide så är det kollegan Magnus. Han reser till landet flera gånger per år, träffar vinmakare - känner vinmakare, provar nya viner både på hemmaplan och i landet. Min portugisiska CV är inte lika stor och bred. Men jag är nyfiken och öppen för nytt. Läs om en kvartett från vinlandet Portugal.

Vinlandet Portugal

Vinglaset mitt är kroniskt öppet för nya viner. Och det verkar även Portugal vara. De är inte ovana vid de internationella druvorna, men jag får en uppfattning av att de mer och mer siktar in sig på sina egna, lokala druvor. Och man går även tillbaka till gamla vintekniker och det mer traditionella, som amfora och snällare ekhantering. Och bäst av allt – vinerna kostar knappt någonting. Där har tack och lov tidens anda inte hunnit ikapp. Det enda vi måste fajtas med är en usel svensk krona.

Det känns också som om Systembolaget äntligen försöker lyfta fram vinlandet Portugal, på riktigt. Detta tack vare många hårt arbetande importörer som gör sitt bästa för att hitta landets guldkorn. Ett extra tack till bland annat Portofolio Wines, Handpicked Wines och Starkström Wine för att ni gör Vin-Sverige rikare och godare, framför allt på den portugisiska hyllan. 

Här är min kvartett som fyller vinglaset idag och imorgon. Fler tips från Portugal-mästaren Magnus finner ni så klart nedan, i mängder. 

Skål för Portugal!

 

Bild från DinVinGuide

Vallado Prima 2018, nr 92328. 159 kr. 3000 flaskor lanserades den 7 juni. Det finns gott om flarror kvar.

Vallado tillhör gräddan av producenter i Douro. Allt de gör är av högsta klass. Och här visar de tydligt att Douro inte är synonymt med enbart rött eller portvin. Områdets inhemska druvor är receptet hos Vallado, vilket de givetvis följer även i detta ljuvliga vita gjort på moscatel galego branco.

Jag skrev så här i mina noteringar vid provningen på Systembolaget:

”Höga syror möter vita vinbär, krusbär, gul kiwi, stjärnfrukt och limezest. Vallado visar vår-vägen”.

Visa den även lite vila i en källare några år. Eller för all del havskräftorna och den välmatade krabban i augusti.

Bild från Dinvinguide

Julia Kemper Elpenor Blanc de Noir 2017, nr 70916. 149 kr. Beställning

Jag är vanligtvis inte så förtjust i vita viner som görs på blå druvor – undantaget heter champagne så klart. Och ett till undantag är detta vin från dynamiska producenten Julia Kemper i Dão. Blanc de Noir innebär 100 % touriga nacional med stor personlighet. Strukturen från druvan omfamnas av krispig citrus, stjärnfrukt, physalis och mynnar ut en renande, mineralmättad och saltstänkt stadig sipp. Utmärkt sommarvitt. Varför inte prova till det stundande kräftkalaset?

Bild från Dinvinguide

 

Bild från DinVinGuide

Vila Santa Reserva 2015, nr 12507. 119 kr. Beställning

Ordet klassiker och trotjänare känns som rena klyschan här. Men det går inte att komma ifrån när Vila Santa kommer att talas om. Det ÄR en klassiker som alltid fått goda betyg och tipsats om oändliga gånger i vinmedia. Men allt har sin tid och på grund av att Bolis ändrade sortimentsmodellen för några år sedan var det många av dessa gamla godingar som fick stryka med.

Men Vila Santa står sig. Den är lika bra och lagringskompetent som alltid. Innehåll: trincadeira, aragones, periquita, alicante bouschet och cabernet sauvignon. I glaset: mullig skogsfrukt, anis, söta kryddor, viol, dova fat och lagringsfriska tanniner. Invänta i 10 år ( Vila Santa är ett vin med tålamod) eller njut till sensommargrillen där örtspäckat lamm väntar.

Som en liten bonus hittar ni även magnumbuteljen med årgång 2015 i beställningssortimentet.

Bild från Dinvinguide

Quinta de Chocapahla Red Wine 2015, nr 83271. 129 kr. Beställning.

Sandra Tavares bakom Quinta de Chocapalha i Lisboa behöver knappt någon närmare presentation längre. Tillsammans med sin man driver hon firman Wine & Soul i Douro och när de inte pressar druvor där spenderar hon tiden på sina föräldrars gård Quinta de Chocapahla i Lisboa. Vi har haft turen att se flertalet av vinerna från båda egendomarna här i Sverige, tack vare en bra importör och inte minst kvalitén på innehållet.

Detta är en saftig och rättfram blend på tinta roriz, castelao, touriga nacional,syrah och alicante bouschet. Frukten är flörtig och får oss att tänka på en skog fylld med blåbär, björnbär och vilda örter. Vi lägger till nymald peppar, mineral, kakao och uppiggande syror. Skål!

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer