Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Södra Rhone, sommar och grill  - DinVinguide Södra Rhone, sommar
Skriven av Sofia Ander

Södra Rhone, sommar och grill 

Vi kan nog bestämt säga att sommaren är här nu. Den efterlängtade svenska sommaren, med allt vad den står för. Lediga dagar, sol, säkert lite regn och framför allt måltider utomhus. Inne kan vi vara under hösten, vintern och våren. 

Södra Rhône, sommar och grill

Nu ska maten ätas ute. Vare sig det är form av en picknick med kall plockmat eller den populära sommarsysslan – grillen. Då kommer vi raskt till ämnet grillvin. Grillvinet kan vara allt från ett slankt vitt om skaldjur och fisk ligger på gallret, till mer fylligt vitt eller kanske lättare rött anpassat till ljust kött och fågel. Eller kanske det bästa av allt; vinerna av lite högre oktan, lite mer intensiv frukt, lite mer tryck och skjuts i smakerna. Grillad mat klarar det. 

Vi ska däremot inte krångla till för det mycket. Behöva jaga viner och lägga in beställningar, eller spendera flera hundringar på ett vin där förväntningarna tar över upplevelsen. Vi håller oss på mattan, eller hyllan snarare. Vintipsen nedan finns i fast sortiment, kostar runt en 100-lapp och har djupet, intensiteten och frukten den grillade maten trivs bra ihop med.

Platsen blir i södra Rhonedalen. Ett omfattade vinområde, där vinerna har allt som nämnts ovan. Ursprungsbeteckningen Côtes du Rhône består av över 40 000 hektar vinodlingar. Här finns vin med andra ord, och uppdelningen mellan norra och södra Rhône är lika betydande som nödvändig. Klimatet, druvorna och jordmånen skiljer sig markant. 

 

Appellationen Côtes du Rhône (ofta förkortat CdR) skapades 1966 och innefattar idag över 90 kommuner uppdelat mellan fyra olika departement. Flertalet av byarna har rätten att skriva ut namnet på etiketten. Röda viner dominerar och grenache är den mest odlade druvan. Ett rött vin härifrån ska innehålla minst 50 procent grenache, 20 procent mourvèdre eller syrah, och som mest 20 procent av någon annan druvsort. Det finns några sorter att välja mellan – hela 22 olika druvor, blåa som gröna är tillåtna.

 

 

Det finns också en del viner att välja mellan. Vi har valt ut fem viner som vi gillar och gärna tar med oss när vi grillar!

Domaine de Calet Alva 2019, nr 2288, 79 kr. Finns i cirka 50 butiker.

Vi reser ännu längre söderut, till Costières de Nîmes, som är den sydligaste kommunen i Rhônedalen. På grund av närheten till Languedoc tillhörde Costières den appellationen tidigare. Men då vinerna har fler likheter med södra Rhônedalen, är man numera en del av appellationen för CdR.

Här utgör syrah basen och får backup av en fjärdedel marsalan och liten andel mourvédre.   Södra Rhone, sommar och grill

Skön direkt frukt som andas solvärme och sommargarrigue. Saftiga röda plommon, vilda skogsbär och en läcker söt kryddighet i det fräscha avslutet. Alldeles för billigt egentligen, men jag klagar inte! Fyndstämpeln är gigantiskt.

Njut till grillad marinerad fläskkarré. Tillbehör i form en av klassisk ratatouille proppad med örter och olivolja blir fint till.

 

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic, 2019, nr 2151. 109 kr. Finns i 380 butiker.

Bara ren grenache, som är Xaviers signum. Xavier startade som vinkonsult i Frankrike och var hett eftertraktad under flera år. Sedan 2002 gör han vin under egen etikett, där grenche ofta är stjärnan. Stockarna är gamla – vieilles vignes – ocSödra Rhone, sommar och grill h är ekologiskt certifierade.

Saftigt och mycket ”grenachigt” med fräschören som står givakt. Lägg till röda körsbär, fänkålsfrön, en gnutta anis, kumminfrön och mogna jordgubbar. Charmerande och prydligt med ett bra grepp i eftersmaken.

Här tänker vi oss en grillad burgare, på nötfärs eller kyckling, med sötpotatis och tzatziki.

 

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes 2018, nr 73018. 124 kr. Finns i cirka 60 butiker.

Grenache-dominerat med lite hjälp från syrah (20 procent) och cinsault som är med på ett hörn. Allt ekologiskt och biodynamiskt certifierat och taget från gamla vinstockar som ägs av familjefirman Domaine Santa Duc.Södra Rhone, sommar och grill

Lagring sker på enbart ståltank vilket formar vinet och stilen.

Frukten sprudlar och skiner. Varma hallon varvas med jordgubbar, blåbärsris och kvistar av timjan och rosmarin. Fruktigt ja och väldigt välgjort med balansen på rätt plats.

Servera lite svalt till lammfärsbiffar med rostad potatis, gremolata och grillad röd paprika.

 

Guigal Côtes-du-Rhône Rouge 2017, nr 2011. 129 kr. Finns i samtliga butiker. Smidiga halvflaskan finns att beställa. Södra Rhone, sommar och grill

Klassisk Rhônemix på 60% syrah, 35% grenache och 5% mourvèdre, från superkända Guigal.

De gör också viner i både två- och tretusenkronors-klassen.

Så här kommer vi undan med pengarna i behåll men också mycket smak. Plommon, viol, varma höstskogar, svartpeppar direkt från kvarnen och fin fräschör i den lätt strama eftersmaken. Stiligt.

Servera till grillad flankstek med örtsmör och färskpotatis.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer