Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sassicaia - pinonjärerna i Bolgheri - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Sassicaia – pinonjärerna i Bolgheri

Bortom Chianti, sangiovese och slingriga cypressklädda vägar, hittar vi Bolgheri. Distriktet ligger längs med Toscanas kust, bara några kilometer söder om staden Livorno. Här föddes vinet och namnet Super Tuscan.

 

Året var 1978. Vinmagasinet Decanter arrangerade en provning, där flera stora Bordeauxviner spelade huvudrollen. Samt en och annan italienare. En uppstickare kammade hem segern. Årgång 1972 av Sassicaia, från det italienska vinhuset Tenuta San Guido. 

Segern vände upp och ner på vinvärlden. Särskilt Bolgheris värld. Ett distrikt som tidigare var klassat som enkelt och mest stod för simpla vita viner och lite rosé.

Men likheterna i terroir med Bordeaux är många. Jordmånen, klimatet och läget, gör att de klassiska Bordeauxdruvorna även trivs i den varma jorden på Toscanas kust.

Hos Tenuta San Guido är det cabernet sauvignon och cabernet franc som alltid stått i fokus. Vinhuset grundades av en markis, Mario Incisa della Rochetta. Första årgången Sassicaia kom i slutet på 1940-talet, men konsumerades då enbart inom familjen. Det skulle den göra i ytterligare 20 år. Till slut lyckades Marios son, Nicoló, övertala sin pappa att lansera vinet till resten av vinvärlden. Sassicaia, som är gjort på 85 procent cabernet sauvignon och 15 procent cabernet franc, blev snabbt en stor succé bland både vinkritiker och konsumenter. Produktionen behövde bli större, så en duktig oenolog hyrdes in för att kunna öka produktionen och samtidigt behålla den höga kvalitén.

När huset vann i Decanters tävling var man plötsligt kända i hela världen. Bolgheri blev ett distrikt att räkna med, särskilt när Sassicaia fick sitt eget DOC-status 1994. Innan det, klassades man som ett IGT-vin – Indicazione Geografica Tipica.

Idag producerar vinfirman två viner till; Guidalberto som lanserades 2000 och Le Difese, som är ett så kallat instegsvin. Cabernet Sauvignon är fortfarande huvuddruvan, planterad med omkring 80 hektar.

I december släpps de nya årgångarna på Systembolaget. Kanske en julklapp, till dig själv, eller vinsamlarvännen?

Le Difese 2013, nr 99637. 159 kr. 720 fl

San Guidos nyaste vin, som introducerades 2002. Gjort på 70 % cabernet sauvignon och 30 % sangiovese. Ett friskt vin med fin syra och mineralitet. Saftiga toner av jordgubbar, hallon och varma örter. Elegant och svalt. Produktionen ligger kring 300.000 flaskor.

Guidalberto 2013, nr 99631. 295 kr. 720 fl

Firmans andravin, som görs på 60 % cabernet sauvignon och 40 % merlot. Ungt och stramt, med snygga tanniner och hög syra. Sval och frisk stil, med massor av röda bär som tranbär, lingon och körsbär. Lagra gärna några år. Både vinet och du, behöver tålamod.

Sassicaia 2012, nr 99601. 1095 kr. 600 fl

Den aktuella årgången av Sassicaia, vilken gav en relativt liten produktion p.g a en alldeles för torr vår. Ett vin som enligt Priscilla Incisa, tredje generationen i vinfamiljen, kan lagras i flera decennier. Fast det är på inget vis för ungt eller knutet idag. Stilen är både läskande och saftig med torra söta tanniner. Frukten är mineraldriven och elegant med sina toner av vildhallon, lingon och tranbär. Ett tidlöst och stort vin på alla plan. 

Vinerna importeras av VinUnic

Sedan några år tillbaka har Sassicaia inlett ett samarbete med kooperativet Santadi, på Sardinien. Agricola Punica, heter vineriet. Prova gärna de två vinerna därifrån, Barrua och Montessu. Välgjorda och ursprungstypiska viner.

 

Fakta Bolgheri

 

För att få heta Bolgheri Rosso eller Rosé, får vinet innehålla högst 70 % sangiovese. När det kommer till cabernet sauvignon och merlot, får vinerna innehålla upp till 80 % av respektive druva. En Rosso måste ha lagrats i minst 24 månader.

De tre vanligaste gröna druvorna i Bolgheri är trebbiano, vermentino och sauvignon blanc. Ett vin måste inneålla minst 70 % av en av dessa druvsorter.

Sassicaia som har en egen appellation, måste innehålla 85 % cabernet sauvignon och 15 % cabernet franc. Lagring minst 26 månader.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer