- Sofia Ander
Sardinien och de inhemska druvorna
Sardinien och de inhemska druvorna
Resan på sagolika Sardinien går vidare - söderut. Mot området för kraftfull sardisk carignano. Men först, några vinstopp på vägen.
Vi hade fått tips om två firmor, som bör besökas för att få större kännedom om Sardiniens vinkultur. Törsten och nyfikenheten tog oss till den lilla staden Cabras, i provinsen Oristano. Här ligger Contini, en familjeägd vingård som varit verksamma sedan slutet på 1800-talet, vilket gör dem till den äldsta vingården på Sardinien. De gör en uppsjö viner, enbart på sardiska druvor. Det som sticker ut allra mest är husets vernaccia. En grön druva, precis som den vi är mer vana vid och som kommer från Toscana. Vernaccia di Oristano DOC är dock en helt annan druva. Denna vernaccia blev öns första DOC, år 1971.
Contini har skapat ett speciellt vin av vernaccia, nämligen en oxiderat vin med sherry-karaktär. Den enda firman som gör något liknande. Vi provar deras Vernaccia Riserva 2005 och hamnar för ett ögonblick mitt i Spaniens Jerez, tack vare de intensiva aromerna av rostade hasselnötter, valnötter, sälta, mineral och mogna äpplen. Vinet har lagrats på kastanjefat i 20 år, som bara är delvis uppfyllda, just för att få ett täcke av flor; jästsvampar som sätter igång den oxiderande processen.
Det är coolt och unikt. Det är en också en souvenir som åker ner i väskan. Detta ska vi bjuda vinvännerna på, blint, tillsammans med lite nötter och skinka framöver.
Piero Cella, som är konsulterande vinmakare hos Contini, tycker att vinfirman är helt galen som fortfarande lägger tiden, orken och framför allt pengarna på den här sortens vin. Det är så klart ingen storsäljare, men vi ska vara glada över att det finns vinfirmor som fortfarande vill och vågar stå emot trender och globaliseringen i vinvärlden.
Piero Cella har själv en hel del smågalna idéer. Vi lämnar Cabras och åker vidare till Arborea i samma provins. Piero har nära till jobbet. Vinkällaren ligger på samma tomt som hans hem. Här har han skapat vinmärket Quartomoro som specialiserar sig på de sardiska, inhemska druvorna. Helst från riktigt gamla vinstockar. Piero köper in frukt från gamla bush vines som ger små, men unika skördar av druvor som bovale, monica, cagnulari och vermentino. Vinstockar som växer på höga höjder. Av dessa druvor blir det både stilla och mousserande viner. Resultatet? En helt ny sida av Sardinien som visar på denna vinregions otroliga bredd och inte minst elegans.
Vinerna är buteljerade på korta champagneformade flaskor och prydda med en kod. VRM för vermentino och CNN för cannonau till exempel. Jag fastnar för VRM som vuxit på vulkaniska jordar och fått en läcker aromatisk ton av körsbärsblom, mandel, marsipan, en stenig rökighet och örter som rosmarin och timjan. Helt olik all annan vermentino jag provat. Detta är något för de svenska importörerna och även näthandlarna att kolla upp…
Innan Piero Cella gjorde sitt eget vin, arbetade han i 12 år på Cantina Santadi. Ett av de största kooperativen på Sardinien, som kom till under 1960-talet. Vid den tiden var det mest bulk och kvantitet som gällde. Så småningom konsulterade man Giacomo Tachis, en stor vinprofil i Italien. Han är känd som fadern till Super Tuscans bland annat. Nu skulle bulken bort och Santadis kvalité fram. Giacomo ligger bakom Terre Brune, toppvinet från Santadi. Ett av mina sardiska favoritviner, gjort på 95 % carignano och fem % bovale. Cantina Santadi ligger nämligen i carignano-bältet; regionen Sulcis i sydvästra Sardinien. Det bästa området för carignano, det sardiska namnet för carignan.
I början på 2000-talet var det dags för nästa steg hos Santadi och även för Giacomo. Agricola Punica föddes. Ett samarbete mellan Tenuta San Guidos VD, Sebastiano Rosa och Santadi. Även här var Giacomo konsult och tanken är att lyfta fram det bästa hos carignano tillsammans med internationella druvor som merlot och cabernet sauvignon. En slags Super Sardegna. Området Sulcis är perfekt för carignano, som trivs i den leriga och sandiga jordmånen som också har ett stor om inslag av kalksten.
Agricola Punica äger i dagsläget 70 hektar vingårdar och producerar tre viner. Allt vinifieras och framställs hos Santadi, vars vineri ligger på krypavstånd från Punicas lilla kontor.
Vi går igenom de tre vinerna från Punica, med start vid det vita vinet Samas. Det är en blend på 80 % vermentino och 20 % chardonnay. Samas är runt och lätt krämigt, med smaker av aprikos, persika, salvia och fin sälta. Det är inget stort vin, men välgjort och balanserat.
Montessu 2013, nr 74580. 139 kr. BS
Montessu består alltid av minst 60 % carignano och resten av mix av merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon och syrah. Stilen är mer internationell med rejäl frukt men också kryddiga inslag av sötlakrits, fånkål och rosmarin. Bra för sina pengar.
Barrua 2011, nr 71852. 209 kr. BS
Nu kommer vi till toppvinet från Punica, som är både mer klassisk carignano och Sardinen. Blenden består av 80-85 % carignan och lite merlot samt cabernet sauvignon. Barrua är saftig och rustikt med sina smaker av nypon, salvia, plommon och örtiga inslag som rosmarin och fänkålsfrön. Personligt och samtidigt modernt fruktdrivet. Riktigt gott faktiskt. Ett bra köp, då det kostar bort mot 35 euro på plats.
Tre vingårdar senare och bagaget fyllt med ytterligare kluckande flaskor, styr vi vidare mot nästa stopp. Följ med du också.
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia